Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Koliko su učinkoviti domaći pripravci protiv plamenjače?

Koliko su učinkovita sredstva za prskanje u domaćoj radosti i koji su nedostaci istih.
Objava 02. kolovoza 2018. 0 komentara 5473 prikaza
Plamenjača na listu rajčice
Plamenjača na listu rajčice
Plamenjača na listu rajčice

Ove godine zadesilo nas je klimatski nepovoljno ljeto sa čestim kišama, a u slučaju vlažnih ljeta i nešto nižih temperatura ubrzano se šire bolesti biljaka. Svima najpoznatija i najopasnija u takvim uvjetima je – plamenjača rajčice i krumpira (VIŠE). 

Plamenjača uobičajeno tijekom sezone počinje na krumpiru jer uglavnom zaraza dolazi s polja krumpira (mada može preživjeti i u biljnim ostacima i sjemenu) ali to i nije toliko presudno jer njeno širenje najviše ovisi o ekološkim uvjetima. Naime, na razvoj svake bolesti djeluju 3 čimbenika koji su jednako važni: biljka, patogen i ekološki uvjeti (okolina).

Upravo su ekološki uvjeti ove godine bili presudni za širenje plamenjače. Prošla izuzetno sušna i vruća godina bila je idealna za uzgoj rajčica i u tim uvjetima bolesti na rajčicama bile su jako rijetke, a ako su se i pojavile sporo su se širile jer nije bilo uvjeta za njihovo širenje. To nas je prilično „razmazilo“ i brzo smo zaboravili koliko je ponekad znalo biti teško u nekim prethodnim vlažnijim sezonama kad su bolesti na rajčicama bile češće i agresivnije. Tako je i mnoge ove godine bolest ostavila bez riječi jer se je radi povoljnih uvjeta proširila munjevito i desetkovala gredice rajčica mnogih vrtlara. 


Kako mnogi ne žele upotrebljavati kemijske fungicide, pa niti one koji (pogrešno) slove kao prirodni poput modre galice tj na bazi bakra jer znaju koliko su toksični za okoliš (VIŠE), mnogi razmišljaju o prirodnim receptima koji bi im trebali pomoći. Postoje tako recepti za upotrebu mlijeka, neema, sode bikarbone, češnjak i luk koji sadrže sumpor…  

Sve sam to tijekom svoje vrtlarske karijere isprobala i došla do zaključka da kad su vremenski uvjeti ekstremni kao ove godina kad svako malo pada kiša koja pogoduje širenju plamenjače – nemaju posebnog učinka. U takvim uvjetima niti kemijska sredstva ne pomažu.

Naime, glavni aktivator širenja bolesti su vremenski uvjeti i možete vi trčati s prskalicom po vrtu svako malo, ali kiša će to opet isprati. Pitanje je i koliko to ima stvarnog učinka, a plamenjača će se i dalje širiti ako će biti pogodni uvjeti za nju. Stoga se zadnjih nekoliko godina fokusiram samo na zdrave uvjete za rast biljaka i uspostavu dobre ravnoteže u vrtu i ne koristim ama baš nikakve preparate za prskanje. I to je po meni najučinkovitiji način borbe protiv bolesti biljaka. 

Kako neki u nastojanju da očuvaju svoje rajčice idu isprobavati svašta, dolazi nažalost i do pretjerivanja. Tako je ove godine započela lavina preporuka joda i vapna kao „prirodne metode“ za borbu protiv plamenjače. Preporuke su krenule samo s opisom mogućeg pozitivnog učinka – ali bez upozorenja za moguću štetu i mjere opreza.  

I na žalost, ljudi šokirani brzim širenjem plamenjače koja se širi pred očima (a pogotovo oni početnici koji još nemaju toliko iskustva s plamenjačom da bi znali da je i ona normalna pojava u vrtu i da neće svakih godina biti tako agresivna), to počeli to koristiti misleći da čine dobru stvar – kad je eto preporučeno kao sredstvo koje je prirodno i učinkovito. Međutim, vapno i jod mogu imati razorne učinke na okoliš kao i druga kemijska sredstva i to nije tehnika koja se koristi u biovrtu.

Naime, u okolišu, u tlu i na biljkama, osim potencijalnih patogena, postoji mnoštvo korisnih gljivica i bakterija, koji uspostavljaju ravnotežu na vrtu. Brojne gljivice u tlu uspostavljaju korisnu mikorizu s biljkama, u kojima biljke lakše dolaze do potrebnih elemenata, pa čak ih i neki mikroorganizmi brane od patogena i tako biljka ima jači imunitet. Prskanje bilo kojim fungicidnim i baktericidnim sredstvom, koliko god ono "prirodno" bilo, neselektivno ubijamo sve što se zatekne i radimo još veću neravnotežu. 

Detaljno objašnjenje zašto nikako ne bi trebali koristiti vapno i jod kao sredstvo protiv plamenjače pročitajte na sljedećem linku:
http://www.biovrt.com/biovrtlarstvo-i-savjeti/jod-vapno-i-dezinfekcija-tla-ne-u-biovrtu 

Tko zna što nas još čeka ove sezone – kako su kiše stale i imali smo duže razdoblje sunčanog, suhog i izuzetno toplog vremena – plamenjača je usporila u mnogim vrtovima i biljke su se počele oporavljati. Tako i kod mene, rajčice polako dozrijevaju, vrhovi su se opet zazelenili i cvatu. Sad sve ovisi o tome kakvo nas vrijeme čeka do kraja ovog ljeta.


 

Više o tehnikama obrane rajčica od plamenjače pročitajte na sljedećem linku:
https://blog.vecernji.hr/silvija-kolar-fodor/zastitite-rajcice-od-plamenjace-7010 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.