Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Ljetne trajnice za svaki vrt

Objava 13. srpnja 2016. 0 komentara 2707 prikaza
Rudbeckia hirta 1
Rudbeckia hirta 1
Rudbeckia hirta 1

Kod nabavke i sadnje cvijeća za vlastiti vrt, mnogi priželjkuju biljke koje su sasvim nezahtjevne, ne napadaju ih nametnici i bolesti, dobro podnose ljetnu sušu i vrućine, cvatu cijelo ljeto i same se obnavljaju (najbolje da su trajnice).

Evo 3 trajnice koje zadovoljavaju ove kriterija i koje preporučam zasaditi u svaki vrt kako bi tokom ljeta osigurali bujnu i dugotrajnu cvatnju – a imali minimalnu brigu oko njih.

  1. Gaillardia aristata – Kokarda

Ova prekrasna trajnica divlji je cvijet američkih prostanstava, a cvate u razigranim žuto-crvenim nijansama (od potpuno žute do potpuno crvene, i kombinacijama ovih boja). Engleski naziv joj je blanket flower – u prijevodu cvijet deka(prekrivač) – odnosi se na deke američkih Indijanaca koje su bile veselih uzoraka.

Počinje cvasti već početkom lipnja, i u mom vrtu konstantno cvate sve do prvih mrazeva.  Dobro podnosi razne vrste tala, dobro podnosi sušu i samo joj morate osigurate dovoljno mjesta i sunčanu poziciju. Pčele ju jako vole i često posjećuju tokom ljeta, a navodno privlači i ostale korisne kukce u vrt. Tokom godina sama se zasijava i širi po vrtu, bez da imalo morate brinuti o njoj – uistinu jednostavna i prekrasna biljka.

Više o gaillardiji pročitajte OVDJE.

 

  1. Rudbeckia hirta – Crnooka pupavica

Rudbeckia hirta osvojila me na prvi pogled dok je prvi put procvala u mom vrtu svojim izgledom, a kako se je tokom godina sama posvud zasijavala i počela se pojavljivati u svakakvim novim bojama i kombinacijama – oduševljava me uvijek iznova. Za nju je uistinu teško reći kakvih sve vrsti ima kad je svaka jedinstvena i posebna. I najbitnije – dugo cvate i sasvim je nezahtjevna – samo joj dajte prostora i sunčanu poziciju.

Rudbeckija hirta  cvatnjom dominira tokom lipnja i srpnja, nakon čega se joj cvatnja smanjuje. Međutim, tada ju zamjenjuje u eksploziji žute boje njena rođakinja - rudbeckija fulgida, koja svojom cvatnjom obilježava kolovoz. Na jesen se ponovo može pojaviti poneki cvijet rudbeckije hirte.

Više o rudbeckiji pročitajte OVDJE.

 

  1. Echinacea purpurea – Ehinaceja

Echinacea, „rođakinja“ rudbeckije,  je porijeklom iz Sjeverne Amerike. Još davno su je koristili američki Indijanci, pa se još naziva i indijanski čistač krvi. Indijanci su je koristili za podizanje imuniteta, liječenje infekcija, rana i uboda insekata.  Naziv biljke potječe iz grčke riječi echinos što znači jež, a radi izgleda sredine ove biljke nakon što ocvate, a izgleda kao jež.

 

Osim korisnosti, ehinaceja je vrlo prekrasna biljka čija cvatnja traje dugo. Kao i rudbeckija i gaillardija, vrlo je nezahtjevna i izdržljiva, osigurajte joj samo sunčanu poziciju. I ona jako privlači korisne kukce u vrt, a nerijetko ćete se na njoj diviti raznim leptirima koji ju posebno vole.

Više o echinacei pročitajte OVDJE.

 

***********************

Pozivamo vas da se uključite u Foto natječaj udruge Biovrt "Korisni kukci u vrtu"

Oko nas svakodnevno je mnoštvo korisnih kukaca koji su jako bitni u uspostavljanju prirodne ravnoteže. Za svakog vrtlar/icu je poželjno naučiti prepoznavati kukce i ostale životinje na vrtu, te znati kakvu funkciju oni imaju u biosustavu. Zbog toga vas pozivamo da se priključite foto natječaju, naučite ponešto o korisnim kukcima i osvojote vrijedne biovrtne nagrade.

Svoje fotografije možete prijaviti od 05.-20.7.2016., a sve detalje natječaja pročitajte OVDJE.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.