Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Može li ekološka poljoprivreda nahraniti svijet?

Brojne su predrasude da je ekološkim načinom nemoguće „ozbiljno“ proizvoditi hranu, da je to neisplativo, da je to samo za „igranje“ u hobi vrtovima, dok „pravi“ poljoprivrednici jedino mogu zaraditi uzgajajući hranu konvencionalnim metodama.
Objava 14. lipnja 2021. 0 komentara 780 prikaza
Organska hrana
Organska hrana
Organska hrana

U vrijeme kada je u EU prepoznato očuvanje biološke raznolikosti i potreba za povećanjem ekološke proizvodnje, često se u javnosti susrećemo s nerazumijevanjem i nepoznavanjem ekološke poljoprivrede, njenih mogućnosti i stvarne potrebe za istom. EU je donijela strategiju kojom se planira povećanje ekološke poljoprivrede do 2030. godine na 25%

Brojne su predrasude da je ekološkim načinom nemoguće „ozbiljno“ proizvoditi hranu, da je to neisplativo, da je to samo za „igranje“ u hobi vrtovima, dok „pravi“ poljoprivrednici jedino mogu zaraditi uzgajajući hranu konvencionalnim metodama.

Brojne su zablude o tome da će nam polja zarasti invazivni korovi ako prestanemo koristiti herbicide, ili pak da su mineralna gnojiva nešto potpuno prirodnog porijekla i sasvim neškodljivo za ljude i okoliš. Činjenica je da smo se kao čovječanstvo jako odmaknuli od prirode i mnogi više ne razumiju zašto se pojavljuju korovi i kako priroda funkcionira.

S druge strane, kod konvencionalne hrane postoje brojni skriveni troškovi proizvodnje i kad bi  cijena hrane bila realna – konvencionalna hrane bila bi skuplja od one ekološki proizvedene.

Osim u EU, i u RH događaju se (ipak) značajne promjene i pomaci u ekološkoj poljoprivredi. Zagrebačka županija nedavno je usvojila ambiciozan plan da do 2030. godine sva poljoprivreda bude ekološka. I druge županije počele su iskazivati interes za ovo, pa se nadamo pozitivnim pomacima i u drugim dijelovima RH. Kao država koja je okrenuta turizmu, ovo je po meni i jedini logični razvoj poljoprivrede gdje stvarno možemo steći komparativne prednosti u odnosu na druge države u RH, a ovime omogućiti bolji dohodak poljoprivrednicima, ali i zdraviji život za sve građane RH.

O spomenutim temama, ali i puno više, razgovarala sam s dr. sc. Darkom Znaorom, pionirom biološko-dinamičke i ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj i ostalim zemljama s područja bivše Jugoslavije. Dr. Znaor je prvi europski magistar ekološke poljoprivrede te doktor zaštite okoliša koji se ovim područjem bavi više od 30 godina, te je jedna od najkompetentnijih osoba u ovom području. Saznajte više što on veli o ovim temama u intervjuu.

 

 

RADIONICA O BIOLOŠKO-DINAMIČKOJ POLJOPRIVREDI 22.06.2021.- DR.SC.DARKO ZNAOR

DEKODIRANO! Sve što ste oduvijek željeli znati o biološko-dinamičkoj poljoprivredi, a niste imali priliku saznati u 3 sata! Iskoristite jedinstvenu priliku i sudjelujte na radionici. Radionica će biti održana on-line, preko Zoom platforme – u utorak, 22. 6. 2021., s početkom u 19.00 h.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku učiti od vrhunskog stručnjaka. Više detalja o radionici i prijave nalaze se na poveznici ispod :)

https://www.eventbrite.nl/e/biolosko-dinamicka-hrana-i-poljoprivreda-dekodirano-tickets-157995210929

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.