Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Najbolje rane jabuke

Koje su najbolje sorte ranih jabuka za svaki voćnjak
Objava 21. srpnja 2019. 0 komentara 3754 prikaza
Ljetne jabuke
Ljetne jabuke
Ljetne jabuke

Počelo je vrijeme obilja u voćnjacima. Krajem lipnja počele su dozrijevati najranije vrste marelica, krušaka i jabuka u mojim voćnjacima. Dvije vrste jabuka posebno obožavam i preporučujem ih za svaki obiteljski voćnjak, a to su Starkova rana (Stark earliest) i Bjeličnik. Ovo su starinske i otporne vrste koje ne trebaju nikakva prskanja, a rađaju obilno i rano. Cvatu rano i međusobno su si dobri oprašivači.

Obje vrste počele su zoriti kod mene krajem lipnja, Starkova rana mrvicu prije. Vrhunac dozrijevanja im je bio ove godine sredinom srpnja.

Starkova rana je starinska crvena jabuka  porijeklom iz SAD, u Europi je od 1944. godine. Kada je jako rodna ima puno manjih plodova, a kad je neki normalni rod, plodovi narastu srednje veličine. Plod je crveno-bijele boje, nerijetko prugasti,  meso bjelkasto s crvenilom ispod pokožice. Sočna je i aromatična, a najbolja upravo kad dozori. Ako prezreli, postaje preslatka i brašnasta. Ako ju uberete u pravo vrijeme, izuzetno je aromatična, kiselo-slatkastog mesa. Stajanjem nakon berbe isto tako prezori i počne pucati, ovo je jabuka koja se mora jesti kako dozrijeva. Trajanje joj možete produžiti držanjem u hladnjaku.

Bjeličnik je stara otporna sorta jabuke, čiji su plodovi kad dozori kako i sam naziv govori bjelkasti. Plodovi su srednje krupni sa zelenkastom do blijedo žućkastom kožicom. Meso je svijetlo bijele boje, osvježavajuće slatko-kiselkastog okusa. Plodovi su okruglasti, prema čaški mrvicu suženi, srednje veličine.  Kad prezori plodovi pucaju. Kad dozrijeva zreli plodovi sami otpadaju sa stabla.

 

Ovih dana svaki dan sa svoje 2 voćke skupim po pola košare plodova – a oba stabla posadila sam 2012, cijepljene na srednje bujnu podlogu. Ove godine posebno su rodne, pa prema svim karakteristikama definitivno rane sorte jabuka koje preporučujem za svaki obiteljski voćnjak.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.