Blogosfera U skladu s prirodom

Neobični patlidžani

Objava 09. siječnja 2017. 0 komentara 650 prikaza
Patlidzan Striped Toga
Patlidzan Striped Toga
Patlidzan Striped Toga

Patlidžan (lat. Solanum melongena ) je tropska trajnica i pripada obitelji pomoćnica (lat. Solanaceae). Porijeklom je iz južne i istočne Azije. Iako je trajnica, s obzirom da je jako osjetljivi na niske temperature, kod nas se uobičajeno uzgaja kao jednogodišnja biljka. Može se uzgajati na otvorenom i u teglama. Ukoliko ga uzgajate u teglama i prije većeg pada temperatura unesete u slabije grijanu svjetlu prostoriju, može prezimiti i tako opstati kao višegodišnja biljka.

Iako pri spomenu na patlidžane odmah većina pomisli na velike ljubičasto-plave plodove, postoji velika raznolikost patlidžana, bijelih, šarenih, narančastih, zelenih… okruglih i duguljastih… Predstaviti ću vam jedan mali dio te raznolikosti koju uzgajam u svom biovrtu.

Patlidžan bijelo jaje

Ova vrsta izgleda kako i sam naziv govori – kao bijelo jaje, toliko je i veliki. Kad dozori, poprimi žutu boju. Jestivi je dok je mladi i bijeli, a često se uzgaja u teglama u ukrasne svrhe. Pazite na trnje – iako nije uvijek uočljivo, prilično je nezgodno nabosti se na njega.

Patlidžan mali zeleni – Thai zeleni patlidžan

Ova vrsta patlidžana veličine je malih loptica i vrlo je česti u nacionalnoj tajlandskoj kuhinji.

Patlidžan trobojni prugasti

Ovaj zanimljivi patlidžan naraste do srednje veličine, a plod ima tri boje: prugastu kombinaciju bijele, zelene i ljubičaste boje. Dok sasvim dozori poprima žutu boju. Konzumira se dok je plod mladi.

Patlidžan Orange Prince

Ova vrsta patlidžana ima dosta različite listove od ostalih uobičajenih vrsti patlidžana i puno trnja – pa čak i na listovima. Plodovi su mali, isprva zeleni, kad dozore postanu jarko narančasti i izgledaju kao ukrasne tikvice. Plodovi se jedu dok su mladi, kasnije služe na ukras.

Patlidžan Striped Toga

Prekrasni patlidžan koji mnogi uzgajaju u ukrasne svrhe, a odličan je i za jelo. Cvate u bijeloj boji, a plodovi su isprva zeleni na pruge, pa tokom zorenja poprime narančastu boju. Najbolji za berbu su mladi zelenkasti plodovi koji tek polako počinju poprimati narančastu boju.

*******************************

Posebna siječanjska ponuda sjemenja iz biovrta

S željom da potaknemo čim više ljudi na uzgoj vlastitih presadnica, u mjesecu siječnju od 09.01.-31.01.2017. (ili do isteka zaliha) možete kod nas nabaviti sjeme paprika, patlidžana, peruanskih jagoda i tomatilla po posebnoj ponudi. Nabavkom sjemenja iz biovrta podržavate očuvanje bioraznolikosti i naš rad na očuvanju iste.

Sve detalje posebne ponude na sljedećem linku OVDJE 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.