Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Neodgovorna upotreba pesticida je zločin protiv čovječanstva i treba biti najstrože sankcionirana!

Objava 20. travnja 2022. 1 komentara 756 prikaza
Foto: Pčelarstvo Trupković
Foto: Pčelarstvo Trupković
Pomor pčela

Zadnjih tjedan dana opet se događa pomor pčela u Međimurju - milijuni pčela masovno ugibaju na više lokacija i štete se još zbrajaju.


Pretužna sam, bijesna, jadna, i jednostavno ne mogu vjerovati u ovu ljudsku glupost koja se stalno ponavlja. 


Neodgovorne ljude koji su ovo napravili najvjerojatnije prskajući repicu u cvatnji nedopuštenim sredstvima treba početi zatvarati u zatvor! U ponedjeljak navečer vidjela sam jednog takvog u kako prska repicu u sumrak i prijavila kolegi pčelaru kojem su pomrle sve pčele u košnici, istraga je u tijeku. Viđeno ih je još (ili taj isti) koji su prskali repicu u ponoć s Uskrsa na ponedjeljak. To im je valjda bila noćna uvertira u skori Dan Planeta Zemlje :( 


Stvarno je vrijeme za korjenite promjene ukoliko želimo zaustaviti ovo ludilo - a to je oduzimanje poticaja, zabrana bavljenja poljoprivredom, plaćanje odštete pčelarima i visoke kazne te zatvorska kazna onima koji neodgovorno koriste pesticide!

 


Isto tako, potrebna je stroža kontrola onih koji iste prodaju i onih koji te iste koriste, jer pesticide kupuju mnogi koji nemaju to pravo preko tuđih iskaznica, a neki prodavači to čak i potiču samo da više prodaju!  


U Hrvatskoj imamo suludu situaciju da ekološki proizvođači imaju brdo raznih inspekcija da slučajno ne bi koristili nedozvoljena sredstva, dok je istovremeno u sustavu konvencionalne poljoprivrede pravi „divlji zapad“ – svatko radi što želi i nitko ne odgovara za to! 


Javna je tajna da ako nemate iskaznicu tj. položenu edukaciju temeljem koje možete kupovati pesticide – da si istu možete posuditi od onih koji to imaju. A to će vam čak predložiti i prodavači kemijskih sredstava – a neki vam čak nabaviti i broj da bi vam isto prodali! A to ne tvrdim napamet – nego sam se na svoje oči i uši uvjerila u jednom trgovačkom centru na odjelu pesticida gdje je prodavač davao uputu zainteresiranom kupcu da si posudi iskaznicu da im mogu prodati „prava“ sredstva.


Gdje su tu kontrole i sankcioniranje ovakve nedopuštene distribucije i korištenja pesticida? 


Kako možemo imati situaciju da se iz susjednih država švercaju i koriste razna odavno zabranjena sredstva? Eto , jedni se i hvale time po društvenim mrežama kako je super što su došli do doga i što to mogu koristiti? I nikome ništa? 


Zar ćemo se svake godine čuditi ovakvom pomoru pčela i opet ne naučiti ništa? 


Pomor pčela poput ovog koji se je jučer dogodio mojim kolegama iz Pčelarstva Trupković i čije fotografije koristim u ovom članku ovo nije samo neodgovorna upotreba pesticida - ovo je zločin ne samo protiv prirode - nego ZLOČIN  PROTIV ČOVJEČANSTVA.


A sad je stvarno vrijeme da tu napravimo korijenite promjene i da se ovo više nikad ne ponovi. A za to je odgovorno Ministarstvo poljoprivrede da osigura takve zakone, te nadležne inspekcije koje će jasno sankcionirati nepridržavanje istog.


Jer jedne ljude će valjda jedino zatvor i stroge kazne naučiti pameti – ako razum više nemaju.

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sflajpan:

    A ovo što šprickaju iz aviona cijelu godinu uopće nema veze s tim.Najlakše je okriviti nekog jadnika i prikriti tragove,Dont look up.