Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Niske i balkonske rajčice – idealne za uzgoj u teglama

Kako dobrim izborom sorte uzgojiti obilje rajčica čak i na prozorskim daskama.
Objava 19. veljače 2020. 0 komentara 4975 prikaza
Niske crvene rajčice
Niske crvene rajčice
Niske crvene rajčice

Iako imam velike površine i dovoljno mjesta na vrtu, volim raditi pokuse s uzgojem povrća u teglama. Počela sam s chilli papričicama da ih udaljim od paprika na vrtu te tako isključim mogućnost križanja. Zatim s patlidžanima da ih maknem od proždrljivih krumpirovih zlatica na vrtu. A onda sam pred nekoliko godina nabasala na izuzetno niske, tzv. balkonske sorte rajčica i oduševila se prednostima takvog uzgoja.

U niske i balkonske rajčice spadaju sorte koje su patuljastog ili niskog rasta te se mogu bez problema uzgajati i u manjim teglama. Patuljaste su većinom manjih, tzv. koktel ili cherry plodova, mada po sortama zna varirati i veličina plodova. Izuzetno su niske, narastu do nekih 30 cm i jako su praktične za prozorske daske.

Postoje i malo više sorte – ali još uvijek dovoljno niske, do nekih 50 cm i narastu kao krasna mala drvca prepuna plodova. Za njih trebate tek nešto veću teglu – ali ipak bolje čim veću. Trebate i neki kolac za potporanj, jer u punom rodu težina plodova može polegnuti biljku. Kod ovih su sorti i plodovi nešto veći, s posebno me je oduševila sorta Lucinda – zelena na pruge. Ova rajčica izuzetno je ukusna, sočna i mesnata, a znate da je zrela kad poprimi žućkastu nijansu.

Kad usporedim uzgoj rajčica na otvorenom i onaj u teglama – na otvorenom je definitivno i lakše i dobijemo puno veće prinose. Ja nikad ne zalijevam rajčice na otvorenom, bitno je da ih na vrijeme privežem za kolce, pomalčiram gredicu,  uklonim suvišne zaperke i one obilno rađaju. Uzgoj rajčica u teglama zahtijeva stalnu brigu: redovito zalijevanje i prihranjivanje (organskim gnojivima naravno) ako želite da dobro napreduju. I s visokim sortama je to malo teže, jer one trebaju dosta prostora i obuzdavanje rasta.

S druge strane, uzgoj niskih sorti rajčica u teglama ima i prednosti. Tegle s niskim rajčicama smjestila sam pred kuću, na južnu stranu, gdje su bile prošle sezone zaštićene od vlage i jesenskih hladnoća – pa tako nisu imale niti plamenjaču koja je za vlažnih godina česta pojava na vrtu. Kako su bile zaštićene od hladnoća – brala sam rajčice sve do prosinca. I ne samo to, dio tegli premjestila sam u zatvoreni prostor, na južne prozorske daske, gdje su one nastavile rasti, cvasti… i pred nekoliko dana opet smo pobrali par malih paradajzića. Nije to ništa obilno, ali lijepo je imati pokoji plod rajčice čak i zimi na prozorskoj dasci.

Zato i ove sezone planiram uzgoj niskih rajčica u teglama kraj kuće, ovaj put u malo većim teglama. Ako će biti hladno i kišno ljeto, ovo će biti sigurno mjesto gdje nećemo imati borbu s plamenjačom, te urod i nakon prvih mrazeva na vrtu.

Okušajte se i vi u uzgoju rajčica na teglama. Sjeme niskih i balkonskih rajčica za razmjenu možete potražiti među našim viškovima sjemenja u našem katalogu na linku: www.biovrt.com/katalog.

NOVA ONLINE EDUKACIJA „SJETVA I UZGOJ PRESADNICA U KUĆNIM UVJETIMA“ SILVIJE KOLAR-FODOR
Znate li da presadnice paprike, rajčice, patlidžana i ostalog povrća možete uzgojiti u vlastitom domu?
Želite li biti sasvim neovisni kod uzgoja vlastite hrane i naučiti kako uspješno uzgojiti presadnice?

Sve što vam treba za uspješan uzgoj presadnica u kućnoj radinosti je prozorska daska i dobra volja, a znanje kako to možete uspješno napraviti dobit ćete od mene u novoj online edukaciji „Sjetva i uzgoj presadnica u kućnim uvjetima“.
Na edukaciji ću vas na jednostavan način, korak po korak, naučiti kako uspješno posijati i uzgojiti vlastite presadnice te tako postati istinski neovisni u uzgoju vlastite hrane. Uštedjet ćete i vrijeme i novac, ali najbitnije – znati ćete točno što sadite na vrtu, neće više biti neugodnih iznenađenja kad npr. kupite jednu, a izraste vam neka druga sorta.

Pridružite mi se u ovoj online edukaciji i naučite sve što vam treba za prekrasnu samostalnu avanturu uspješnog uzgoja vašeg zdravog povrća.
Sve detalje i narudžbenicu potražite na linku ispod :).
https://www.biovrt.com/online-edukacija-sjetva-i-uzgoj-presadnica-u-kucnim-uvjetima-silvije-kolar-fodor/

Pogledajte i kratku video najavu online edukacije :)

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.