Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Niske i balkonske rajčice – idealne za uzgoj u teglama

Kako dobrim izborom sorte uzgojiti obilje rajčica čak i na prozorskim daskama.
Objava 19. veljače 2020. 0 komentara 3999 prikaza
Niske crvene rajčice
Niske crvene rajčice
Niske crvene rajčice

Iako imam velike površine i dovoljno mjesta na vrtu, volim raditi pokuse s uzgojem povrća u teglama. Počela sam s chilli papričicama da ih udaljim od paprika na vrtu te tako isključim mogućnost križanja. Zatim s patlidžanima da ih maknem od proždrljivih krumpirovih zlatica na vrtu. A onda sam pred nekoliko godina nabasala na izuzetno niske, tzv. balkonske sorte rajčica i oduševila se prednostima takvog uzgoja.

U niske i balkonske rajčice spadaju sorte koje su patuljastog ili niskog rasta te se mogu bez problema uzgajati i u manjim teglama. Patuljaste su većinom manjih, tzv. koktel ili cherry plodova, mada po sortama zna varirati i veličina plodova. Izuzetno su niske, narastu do nekih 30 cm i jako su praktične za prozorske daske.

Postoje i malo više sorte – ali još uvijek dovoljno niske, do nekih 50 cm i narastu kao krasna mala drvca prepuna plodova. Za njih trebate tek nešto veću teglu – ali ipak bolje čim veću. Trebate i neki kolac za potporanj, jer u punom rodu težina plodova može polegnuti biljku. Kod ovih su sorti i plodovi nešto veći, s posebno me je oduševila sorta Lucinda – zelena na pruge. Ova rajčica izuzetno je ukusna, sočna i mesnata, a znate da je zrela kad poprimi žućkastu nijansu.

Kad usporedim uzgoj rajčica na otvorenom i onaj u teglama – na otvorenom je definitivno i lakše i dobijemo puno veće prinose. Ja nikad ne zalijevam rajčice na otvorenom, bitno je da ih na vrijeme privežem za kolce, pomalčiram gredicu,  uklonim suvišne zaperke i one obilno rađaju. Uzgoj rajčica u teglama zahtijeva stalnu brigu: redovito zalijevanje i prihranjivanje (organskim gnojivima naravno) ako želite da dobro napreduju. I s visokim sortama je to malo teže, jer one trebaju dosta prostora i obuzdavanje rasta.

S druge strane, uzgoj niskih sorti rajčica u teglama ima i prednosti. Tegle s niskim rajčicama smjestila sam pred kuću, na južnu stranu, gdje su bile prošle sezone zaštićene od vlage i jesenskih hladnoća – pa tako nisu imale niti plamenjaču koja je za vlažnih godina česta pojava na vrtu. Kako su bile zaštićene od hladnoća – brala sam rajčice sve do prosinca. I ne samo to, dio tegli premjestila sam u zatvoreni prostor, na južne prozorske daske, gdje su one nastavile rasti, cvasti… i pred nekoliko dana opet smo pobrali par malih paradajzića. Nije to ništa obilno, ali lijepo je imati pokoji plod rajčice čak i zimi na prozorskoj dasci.

Zato i ove sezone planiram uzgoj niskih rajčica u teglama kraj kuće, ovaj put u malo većim teglama. Ako će biti hladno i kišno ljeto, ovo će biti sigurno mjesto gdje nećemo imati borbu s plamenjačom, te urod i nakon prvih mrazeva na vrtu.

Okušajte se i vi u uzgoju rajčica na teglama. Sjeme niskih i balkonskih rajčica možete potražiti među našim viškovima sjemenja u našem katalogu na linku: www.biovrt.com/katalog.

A da biste imali čim veću raznolikost rajčica u vašim vrtovima, za vas smo pripremili i posebnu ponudu sjemenja rajčica od 17.-29.02.. U ponudi je čak 25 sorti rajčica iz naše aktualne ponude viškova. Svi paketići sjemenja rajčica sadrže minimalno 20 odnosno 30 sjemenki (piše u svakom pojedinačnom opisu) i umjesto za dosadašnjih 8 kuna, možete ih nabaviti za samo 5 kuna po pakiranju.
Svi detalji su na linku: https://www.biovrt.com/posebna-ponuda-sjemenja-rajcica-u-veljaci/

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.