Blogosfera U skladu s prirodom

Rosa rugosa – krumpirova ruža

Objava 03. listopada 2016. 0 komentara 1150 prikaza
Rosa rugosa
Rosa rugosa
Rosa Rugosa

Jedna od biljaka koje su me potpuno oduševile posljednjih godina je Rosa rugosa – grm iz obitelji ruža. Ima jako puno narodnih naziva – od krumpirova ruža jer joj lišće liči na lišće krumpira, japanska ruža jer potječe s područja Japana i Kine, japanski šipak, pješčana ruža, prema engleskom nazivu Sand, rose, jabukina ruža – prema njemačkom nazivu Apfel rose…

 


Razlog zašto sam oduševljena ovom biljkom su njene mnogostruke karakteristike – rijetko će koja biljka imati toliko korisnih odlika u jednom:
-    Izdržljiva je i otporna – podnosi i sušu i poplave
-    Vrlo se lako sama razmnožava – mladice niču oko matične biljke
-    Grmolikog je rasta ali ne izraste prevelika – do nekih 1,5 metara visine
-    Miris joj je prekrasan, pravi opojni miris starinske ruže
-    Postoji u više nijansi roza boje i u bijeloj boji

rosa rugosa roza


-    Cvate cijele sezone, od proljeća do mraza
-    Pčele i bumbari ju jako vole u vrijeme cvatnje
-    Ima plodove odličnog okusa koji se mogu jesti sirovi, preraditi u džemove ili osušiti za čaj

 

Nakon cvatnje razvijaju se veliki plodovi šipka koji je karakterističan za ovu vrstu biljki. Ali ono što je posebno je da ima izuzetno velike, sočne i ukusne šipke. Kao i kod svih drugih srodnih vrsti ruža ( npr Rosa canina – pasja ruža čiji šipak beremo za čaj i marmelade), u samoj sredini šipka mnoštvo je sjemenki. Ali sam plod je dakle vrlo velik  i usplođe je debelo, sočno i odličnog ukusa. Kad dozori – a to je dok polako iz zelene preko narančaste boje postane potpuno crveni, plod je odličnog ukusa  i može se jesti berući ju kao jabuku. U ovo doba godine uživam u njenim plodovima, a berem ju usput samo šetajući po vrtu.

 

Sa svim ovim karakteristikama, Rosa rugosa je idealna biljka za vrtove, ali i za šumski vrt. A što je šumski vrt i kako ga kreirati imate priliku naučiti na radionici udruge Biovrt ove subote:
08.10.2016. subota, Novo Selo rok kraj Čakovca, 9-14 sati – radionica „Kako kreirati šumski vrt“
Naučite osnove kreiranja šumskog vrta, posebnog oblika vrta u kojem, ukoliko ga dobro isplanirate i posadite, nakon 15 godina jedini posao će vam biti berba plodova.
Model šumskog vrta primjenjivi je i na malim i na većim površinama, a daje sasvim novi pristup vrtlarenju i radovima u vrtu. Naučiti ćete kako kreirati vrt koji ne treba gnojiti, u kojem nemate brige s nametnicima i bolestima, imate malo posla oko samog održavanja, a redovito ubirete plodove.

Cijena radionice je 120 kn po sudioniku, prijava je obavezna na e-mail biovrt@biovrt.com, a broj sudionika ograničen. Sve ostale detalje o radionici dobivate nakon prijave na e-mail. Više na http://www.biovrt.com/article/Prijavi-se-na-jesenskeh-radionice-Skole-vrtlarenja.html

 


    

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.