Blogosfera U skladu s prirodom

Sadnja paprika u paru

Objava 22. veljače 2017. 1 komentara 15700 prikaza
grm paprika
grm paprika
grm paprika

Često se vode vrtlarske rasprave oko toga kako je boje saditi presadnice paprika (i rajčica) – da li svaku sadnicu zasebno, ili po 2 zajedno u paru.  

Ja sadim paprike i rajčice skupa po dvije presadnice zajedno – dakle u paru. Naslijedila sam ovu praksu od moje majke i moje bake. One su godinama radile pokuse i isprobavale kako rastu i rode paprike (i rajčice) te na temelju rezultata došle do zaključka kako su bolji rezultati i bolje iskorišteni prostor ukoliko se sade po dvije presadnice zajedno. Razmak na koji se sade je vrlo blizu, na par cm. Tako skupa posađene sadnice paprike ne smetaju jedna drugoj. Štoviše, ovo su prednosti:

- podržavaju se u rastu,
- stabilnije su, 
- formiraju ljepši grmić koji bolje drži plodove  - što je dragocjeno kod vrsti s velikim plodovima
- iskoriste duplo manji prostor.

Dakle na prostoru na koji bi prije posadili 1 sadnicu, možete posaditi dvije skupa i tako imati duplo veću berbu na istoj površini – a to je posebno zanimljivo onima s ograničenom veličinom vrta. Naravno, ne zaboravite na gnojenje paprika – ja ih pognojim s šakom organskog gnojiva prilikom same sadnje.

Jednako radim i s rajčicom, već od samog pikiranja sadim ih skupa po 2 u čašice, ili odmah sijem po 2 sjemenke skupa. Tako posađene 2 sadnice rajčice na otvoreno iskoriste samo 1 kolac i imam više prostora za sadnju po vrtu. Također, ovo je i „rezervni plan“ – ako se nešto dogodi jednoj sadnici, uvijek je tu druga, pa neće ostati prazno mjesto. Kod rajčica se ovo doduše može postići i na način da se 1 sadnici ostave 2 glavna izboja prilikom formiranja i uklanjanja zaperaka  – ali dakle i sadnjom po 2 sadnice u paru.

Ukoliko skupljate svoje sjeme, poželjno je da 2 sadnice koje stavljate u par budu iste vrste – kako ne bi došlo do međusobnog križanja. 

 

****************************************************

 

OTVORENE SU PRIJAVE ZA PROLJETNE RADIONICE UDRUGE BIOVRT

 Za sve one koji se prvi put upuštaju u avanturu vlastitog vrta i za one koji žele naučiti više, pripremili smo nekoliko praktičnih radionica koje će vam pomoći kod uzgoja vlastitih presadnica i kod planiranja i kreiranja vašeg ovogodišnjeg vrta.

Ukoliko želite naučiti više o sijanju i njezi presadnica, najčešćim problemima u uzgoju te kako pripremiti presadnice za sadnju na otvoreno - prijavite se za radionicu 25.02.2017. - "SJETVA I UZGOJ PRESADNICA U KUĆNOJ RADINOSTI". Na radionici ćete naučiti kako posijati sjeme paprike, patlidžana, rajčice, peruanskih jagoda i trajnica. S radionice nosite doma teglice s nekoliko vrsti paprike i rajčice koje ćete sami posijati na radionici. Prijave se primaju na biovrt@biovrt.com, a sve detalje pročitajte na linku OVDJE..