Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Sadnja presadnica na otvoreno

Ukoliko sadite više vrsta rajčica, ne zaboravite obilježiti si koju ste vrstu gdje posadili.
Objava 02. svibnja 2019. 1 komentara 1269 prikaza
presadnica rajčica
presadnica rajčica
presadnica rajčica

Konačno smo dočekali vrijeme da bez brige počnemo presađivati presadnice na otvoreno. Nakon dugog perioda uzgoja u zatvorenom, čak još od veljače, vjerujem da ste bili nestrpljivi kao i ja. Kako sam već i pisala, u našim krajevima (kontinentalna Hrvatska) postoji mogućnost mraza i polovicom svibnja, a to su tzv. “zamrznuti sveci”, datumski 12.-15.05. I doista, kako i priča moja baka, uvijek na te datume zahladi. Kako je 2014. godine mraz bio čak 18.05., čekam sve do sredine svibnja, i još provjeravam dugoročnu vremensku prognozu – pa kad nema u najavi jačeg zahlađenja i mraza – mogu saditi na otvoreno.

Gredica za rajčice i paprike je već čekala pomalčirana (više o malčiranju). Na prvoj slici možete vidjeti veliku razliku između pomalčirane i nepomalčirane površine – neprekrivena zemlja brzo se posuši i stvrdne, a ispod sloja sijena zemlja je ostala vlažna i rahla. Tu sam malo razmaknula malč i motikom iskopala malo dublje rupe.

.

Dakle rupu iskopajte čim dublje možete, a ukoliko je sušnije, obavezno zalijte prije sadnje. Ovo je čak bitnije od zalijevanja poslije po površini – da korijenje ima dovoljno vlage i u dubljim slojevima zemlje. S naknadnim zalijevanjem po površini nećete moći tako dobro zalijati.

.

Nakon zalijevanja, na dno rupe možete dodati malo gnojiva, bilo da se radi o šaki komposta, šaki glistinca, ili šaki dehidriranog briketiranog organskog gnojiva. Rajčice su veliki potrošači gnojiva i dobro će im doći za daljnji rast.

Ukoliko stavljate briketirano organsko gnojivo, nakon gnojiva dodajte još tanki sloj zemlje, da odmah ne bude u direktnom dodiru s korijenjem. Tako će biljka tek poslije, dok malo naraste, doći do gnojiva koje će joj trebati u daljnjem rastu i razvoju.

.

I zatim vadimo presadnice iz posudica, i sadimo. Prije presadnje zalijte presadnice u posudicama, lakše ćete ih izvaditi iz njih. Lagano stiskajte teglicu/posudicu nagnutu prema dolje dok ne izvadite  presadicu.

.

Zatim smjestite presadnicu u sredinu i dopunite zemlju. Bitno je da presadnicu posadite čim dublje, čak i zemljom zatrpate dio stabljike, da se čim bolje ukorijeni. Neki upravo zato sade presadnice nagnute ukoso, da čim veći dio stabljike završi u zemlji – tako dakle razvijaju više korijenja i kasnije su otpornije biljke.

 

.

I na kraju, ukoliko sadite više vrsta rajčica, ne zaboravite obilježiti si koju ste vrstu gdje posadili. To doduše i nije toliko bitno ukoliko sadite nekoliko sorti i znate kakve sadite. Ja svake godine sadim puno vrsta i jednostavno ne mogu popamtiti gdje sam što posadila, pa radije pišem. Sijala sam puno novih vrsta i ne znam što zapravo i sve očekujem, tek ću učiti o nekim vrstama kao rastu  kako im izgledaju plodovi:)

.

Za kraj, zalijte još malo sadice, i zatim vratite malč bliže biljci – ne sasvim uz biljku, malo ostavite slobodnog prostora do biljke. I to je to, sad čekamo da rajčice počnu rasti.

 

  • Alkana:

    Nisu "zamrznuti sveci" nego "ledeni sveci" Pankracije, Servacije i Bonifacije od 11.- 13. 5. + 15. svibnja sv. Sofija.