Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Španjolski puževi

Objava 25. travnja 2014. 1 komentara 7200 prikaza
Španjolski puž
Španjolski puž
Španjolski puž

Ove godine većina ljudi ima najezdu puževa na vrtovima. Naime, jako topla zima pogodovala je širenju puževa: nije bilo dovoljno hladno da promrzne  jajašca puževa i tako uništi barem dio njih. Nažalost, čak i tokom same zime zamijetila sam da su puževi bili aktivni na vrtu, toliko je bila pretopla zima.

A od svih puževa, najveća je napast španjolski puž – Arion vulgaris. Ovo je strana invazivna vrsta koja je u invaziju krenula 1950-tih iz Španjolske i Portugala, gdje je autohtona vrsta. Najviše se je proširio uvozom povrća, odnosno slabom kontrolom uvoza povrća iz Španjolske i Portugala. Zadnjih nekoliko godina postao je i prava pošast u našoj zemlji.

Puno je otporniji od naših “klasičnih” puževa, brzo se širi i puno bolje podnosi sušu. Izlježe na stotine jajašca, a kako je   hermafrodit – znači dovoljan je samo jedan da napravi pravu najezdu svojim potomstvom. A prirodnih neprijatelja kod nas skoro da i nema – navodno luči gorču sluz od naših “domaćih” puževa, pa ga tako ne voli previše niti perad (kokoši i patke), koje uglavnom mogu kontrolirati populaciju puževa. Osim toga, španjolski puž za razliku od domaćih puževa jako dobro podnosi sušu – za vrijeme suše se većina puževih jajašca isuši prije izlijeganja, međutim španjolski puž liježe na stotine jajašca i time ima puno veći postotak izlijeganja od ostalih vrsta.

Ovako izgledaju jajašca puževa – pa ako na ovo naiđete na vrtu, najpametnije ih je uništiti. Ne moraju nužno biti ovako u skupini kako sam ih ja našla uz korijen dalije, a boja im varira od bijele do prozirne.  Jajašca polažu u zemlji, najčešće uz korijenje ili gomolje biljaka koje vole jesti. Stoga i dok se izlegnu – izlaze iz zemlje i znaju se tako odmah naći na vrtu ili gredicama.

 

Boja ovog puža varira od tamno smeđe pa sve do jarko crveno-narančaste. Na slijedećoj fotografiji možete vidjeti kako izgledaju i dok su mali, te sve faze do odraslog puža.

 

Tokom dana puževi se zavlače u hladovinu, u skrovita vlažna mjesta, ispod grmlja i sl. Španjolske puževe je teško uočiti ne zemlji jer su tamniji i skoro u boji zemlje.

 

Na mjestima gdje se pojavi, tokom godina se može toliko razmnožiti da vam preko noći može doslovno uništiti cijeli vrt. Stoga ga treba redovito skupljati ili se pokušati obraniti od njih na razne načine. O većini bioloških metoda protiv puževa pisala sam OVDJE.

Još jedna metoda odbijanja koju sam nedavno čula je pomoću krastavaca i alu folije: narezati krastavce (ili samo staviti koru od krastavaca) u alu foliju, zamotati i napraviti rupice na joj pa staviti na gredice gdje ih želite odbiti: navodno miris krastavaca u dodiru s alu folijom jako odbija puževe.

U svakom slučaju ako imate ove puževe – sretno s borbom. A ako imate toliko strašnu najezdu da polako pomišljate odustati i otići po neko sredstvo protiv puževa, onda vam svakako želim skrenuti pažnju da otrovi protiv puževa (tzv. pužomor) mogu otrovati i ježeve koji su neprijatelji puževa, mačke, pse i ostale kućne ljubimce. Stoga radije potražite sredstva koja su dozvoljena u ekološkoj proizvodnji – a ne čine toliku štetu biosustavu. Ima nekoliko proizvođača koji imaju baš proizvode protiv puževa i koji nisu svrstani u skupinu otrova – ali nažalost ne mogu se svi više kupiti kod nas, nego neki tek u ostalim zemljama  EU).  Ali ako je u pitanju nabaviti puno manje štetnu alternativu naspram otrova – vrijedi se potruditi.

 

  • marijan.g:

    Treba oko vrta postaviti dvije ogradu na međusobnoj udaljenosti min. 2 metra i u taj međuprostor omogućite ulaz ili tamo uzgajati ruandske patke. Imat će te: ekološki vrt bez puževa, ukrasne patke (koje uz puževe mogu pojesti i sav biljni ... prikaži još!i otpad iz vrta), jaja i na kraju meso.