Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Stvaram novu vrtlarsku priču

Prava ljepota i radost vrtlarenja, osim plodova koje dobivamo kao nagradu, je proces stvaranja.
Objava 14. prosinca 2017. 0 komentara 2026 prikaza
Silvija Kolar-Fodor u biovrtu
Silvija Kolar-Fodor u biovrtu
Silvija Kolar-Fodor u biovrtu

Prava ljepota vrtlarenja po meni nije hrana kao konačni rezultat, nego proces stvaranja. Činjenica da na početku imate praznu površinu zemlje predviđene za vaš vrt, tek nekoliko malih vrećica sjemenja, i još manjih sjemenki u njima – a iz njih možete napraviti pravo čudo i raskoš u bezbroj mogućih kombinacija. I to sve u suradnji s Prirodom. Kao prazno slikarsko platno koje tek treba postati vaše remek djelo.

U svojim počecima mislila sam da dok jednom isplaniram vrt i voćnjak, to ću posaditi i dalje samo održavati isti raspored. Nakon godina rada pokazalo se da to nikako nije tako. Nijedna vrtlarska godina nije mi ista. Niti klimatska, niti moj raspored na vrtu. Iako u glavi imam neke kombinacije biljaka koje su se pokazale dobrim proteklih godina, nikad ne radim identičan vrt i identične kombinacije.  Uz postojeće vrste uvijek nabavim nešto novo i to upoznajem sadeći na svom vrtu.

Prolazeći postojećim vrtovima tijekom sezone, stalno mi na pamet padaju nove ideje koje bih mogla pokušati napraviti. Priroda također sama radi svoje promjene. Ne slažemo se uvijek isto oko neke ideje. Ja si ponekad zamišljam da bi određene biljke mogle idealno rasti na nekom mjestu, i to uistinu funkcionira nekoliko godina – ali nakon toga uvjeti se toliko promijene da jednostavno treba određene biljke presađivati da bi mogle dalje dobro rasti. Imala sam prekrasne gredice ljiljana na vrtu, sve dok se nisu pojavili španjolski puževi. U nekoliko loših godina za ljiljane – i klimatski i radi puževa, ostala sam bez skoro svih. Prošle godine počela sam ih „spašavati“ u zadnji čas – sve sam izvadila i presadila u – velike tegle. Od prošle godine tako imam i „vrt“ u velikim teglama u kojem su ove godine prekrasno rasle i cvale sve biljke  koje sam „spasila“ s vrta.  Tako je neplanski nastao i vrt u teglama.

Ove jeseni, uz sve postojeće vrtove i voćnjake, odlučila sam stvoriti još jedno novu vrtlarsku priču. Zasadila sam novi voćnjak sa sestrom. Naravno, to će biti sve osim klasičnog voćnjaka, u kojem smo zasadile razne kombinacije voća, bobičastog i ukrasnog grmlja, mnoštvo ljekovitog bilja i cvijeća. Želimo stvoriti oazu bioraznolikosti za sav živi svijet oko nas, a koja će nas redovito nagrađivati obiljem. Ideja i sama realizacija bila je velika radost za obje, veselimo se budućem šarenilu i obilju. Veselimo se stvaranju u suradnji s Prirodom.

Zanimljivo je što se u toliko religija ovog svijeta ljudi žele vratiti u rajski vrt nakon ovog života, ne shvaćajući da imaju sposobnost napraviti to u ovom životu. Svoj rajski vrt, svoj povratak sebi i trenutku u kojem jeste. Jer sijući vrt, sijete i radost koje vam donosi vaše stvaranje u suradnji s Prirodom.

 

BIOVRTNI POKLON PAKETIĆI SJEMENJA POD BOR - POKLONITE RADOST STVARANJA

Ako želite pokloniti tu radost sebi ili nekoj dragoj osobi, imamo savršeni blagdanski poklon za vas – biovrtne blagdanske komplete sjemenja za pod bor. Komplete sjemenja: Rascvjetani vrt, Ljekoviti vrt, Divne rajčice i Najbolja vrtlarska godina možete nabaviti kod nas za donaciju od 50 kn + poštarina, a mi još vama poklanjamo našu brošuru „Očuvajmo bioraznolikost“ i paketić sjemenja mješavine cvijeća „Očuvajmo biorazzznolikost“.

Ova posebna ponuda sjemenja traje od 28.11. - 24.12.2017. godine, a količina raspoloživih paketića sjemenja je ograničena.

Sve detalje pročitajte na linku: https://www.biovrt.com/cuvanje-sjemenja/ponuda-blagdanskih-biovrtnih-paketica-sjemenja-2017

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.