Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Tikvice (i srodnici) imaju muške i ženske cvjetove

Razlog zašto nema plodova zna biti što se ponekad dogodi da počnu cvasti samo ženski cvjetovi, i nijedan muški
Objava 01. kolovoza 2020. 0 komentara 5792 prikaza
Foto: Biovrt.com
Foto: Biovrt.com
Tikvice

U vrijeme kad počinju roditi tikvice, ali i mnogi njihovi srodnici iz obitelji tikvenjača (lat Cucurbitaceae), kao što su: krastavci, tikve, lubenice, kiwano, mnogo mi se je ljudi žalilo što im tikvice iz početka nikako da rode: ili obilno cvatu, pa nema nakon toga nikakvog ploda, ili mali plodovi počnu gnjiliti. Razlog ovome nisu nikakve bolesti i ne morate strepiti da će vam cijele biljke propasti. To se događa zato jer tikvice i njeni srodnici imaju posebne ženske i muške cvjetove, i često se iz početka dogodi da procvatu cvjetovi samo jednog spola, pa ne dođe do oprašivanja. To je razlog zašto ponekad jednostavno nema plodova, unatoč obilnoj cvatnji.

Dakle, za početak idemo naučiti kako raspoznati muške i ženske cvjetove – ovo pravilo dakle vrijedi i za tikve, tikvice, krastavce, lubenice, kiwano… sve biljke iz ove obitelji. Muški cvjetovi su na tankim stapkama, a ženski cvjetovi u pravilu već imaju vidljiv oblik ploda prije samog pupoljka i prije nego što procvatu. Na fotografiji ispod je tikvica koja ima žute plodove. Lijevo je jasno vidljiv pupoljak  koji ispod ima vidljiv žuti zametak ploda – dakle to je ženski cvijet, dok su svi ostali plodovi na dugim tankim zelenim stapkama – to su muški cvjetovi.

Već po samom pupoljku ženskog cvijeta jasno možete i vidjeti o kojoj se vrsti tikvice radi, evo ženskog pupoljka patišon tikve, na kojem se jasno vidi izgled koji ima i odrasla tikvica.

 

Razlog zašto nema plodova zna biti što se ponekad dogodi da počnu cvasti samo ženski cvjetovi, i nijedan muški, što se je kod mene upravo dogodilo s žutim tikvicama: ti prvi ženski cvjetovi nikad se nisu razvili u veće tikvice, nego su plodovi veličine do nekih 10 cm propali. U takvom slučaju možete eventualno potražiti muške cvjetove na nekim drugim biljkama tikvici i ručno ih oprašiti, pa ćete tako ipak imati plod.

 

Ponekad se pak dogodi da na biljci tikvica cvatu samo muški cvjetovi, i nijedan ženski – nažalost, tada si ne možete pomoći jer da bi imali plod treba vam ženski cvijet, možete samo čekati pojavu ženskih cvjetova. Na fotografiji ispod vidljiv je jedan plod tikvice, a ostalo su samo muški cvjetovi, zato nema više plodova.

 

Ponekad se dogodi da na biljci cvjetaju i muški i ženski cvjetovi, ali da dođe do djelomičnog oprašivanja, dakle nedovoljnog da bi se razvili plodovi – tada plodovi nešto malo narastu, ali isto tako počnu propadati. Da biste to spriječili, ako nemate dovoljno pčelica, možete i sami oprašiti tikvice – rano ujutro uzmite muški cvijet, maknite vanjske latice, i s prašnika muškog cvijeta prenesite polen na tučak ženskog cvijeta. Kako to izgleda možete pročitati ovdje.

.

Stoga, da biste imali dovoljno tikvica, preporučljivo je posijati više sjemenki tikvica da biste imali više biljaka, a samim time i više mogućnosti da će vam istovremeno cvjetati i muški i ženski cvjetovi, jer su dakle oboje neophodni da biste dobili slasne plodove tikvica na svom vrtu.

BiovrtFoto: Biovrt 1 / 13

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.