Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Vrijeme je za sjetvu

Konačno smo dočekali početak proljeća. I nakon početnog planiranja, inventure sjemenja i nabave sjemenja, već je vrijeme za sjetvu:  i na otvorenom i za sjetvu za uzgoj presadnica u zatvorenom.
Objava 11. ožujka 2020. 0 komentara 2108 prikaza
Foto: biovrt.com
Foto: biovrt.com
Što sve može proći krivo?

Konačno smo dočekali početak proljeća. I nakon početnog planiranja, inventure sjemenja i nabave sjemenja, već je vrijeme za sjetvu:  i na otvorenom i za sjetvu za uzgoj presadnica u zatvorenom.

SJETVA NA OTVORENO – SJETVA BOBA

 

U kontinentalnom dijelu Hrvatske vrijeme je za sjetvu boba. Pogodno vrijeme za sjetvu ove mahunarke otporne na hladnoću je zapravo već veljača, ali radi velike količine snijega i niskih temperatura to nije bilo moguće. Čim je bob prije posijani, to je kasnije otporniji na crne uši koje ga često napadaju. Stoga, ako još niste, požurite s sjetvom boba. U mediteranskim dijelovima Hrvatske bob se sije na jesen i tamo je već u cvatu u ovo doba godine.

Sve ostalo o uzgoju boba možete pročitati na slijedećem linku:

http://www.biovrt.com/article/Bob-Vicia-faba.html

SJETVA U ZATVORENOM – PAPRIKA, FEFERONI, PATLIĐANI, PERUANSKE JAGODE, TOMATILLO, RAJČICE I CELER

Određene vrste povrća koje se uzgajaju u našim krajevima su zapravo vrste porijeklom iz toplijih predjela srednje i južne Amerike i one trebaju duže razdoblje vegetacije da bi počele roditi. Tako da ako želimo da te vrste čim prije počnu roditi, trebamo ih prije uzgojiti u zatvorenom i kasnije ih presađujemo na otvoreno. A ako i nemate hladno klijalište ili staklenik, i prozorske daske u vašem stambenom prostoru poslužiti će svrsi.

Već krajem veljače može se početi s sjetvom paprike, feferona i patliđana, te peruanskih jagoda i tomatilla. Ja sam sve navedeno posijala 26.02.2013., te sam ih smjestila na prozorske daske. Tomatillo, patliđani i peruanske jagode provirili su već oko 05. 03, a paprike su počele provirivati 08.03. Ali ako niste ove vrste još posijali, nije kasno, to možete napraviti i u ožujku, isto kao i sjetvu rajčica i celera. Celer se prije uzgaja na prozorskim daskama ili klijalištima da bi stigao formirati zadebljani korijen koji koristimo za jelo tokom godine. A sve ostalo ja radije sijem na otvoreno kad su za to pogodni uvjeti, jer su mi tako biljke otpornije i naučene na vanjske uvjete, te nemam posla s brigom za njih i presađivanjem.

Sve što vam treba za sjetvu u zatvorenom je malo zemlje, posudice i sjeme. Ja miješam kupovni kompost s 1/3 zemlje s krtičnjaka, jer je bogato mikroorganizmima koji čine povoljne uvjete u zemlji za biljku. Posudice možete koristiti tj reciklirati one u kojima ste kupili neko cvijeće tj. presadnice, kao npr jaglace, a još bolje, možete koristiti i ambalažu od jogurta ili vrhnja. Kod njih je obavezno napraviti rupu za otjecanje vode na dnu, da ne bi usljed previše zalijevanja sjeme istrulilo ili se razvile nepovoljne gljivice usljed previše vlage. Kod uzgoja presadnica upravo je bolje da je zemlja više suha nego prevlažna, jer previše vlage pogoduje i štetnicima i bolestima kod uzgoja presadnica.

U posudice od jogurta ili vrhnja najbolje je posijati po 2-3 sjemenke i tako imamo gotove presadnice koje onda ne moramo kasnije rasađivati u zasebne posudice, nego ih takve direktno presađujemo van u svibnju. Po iskustvu koje sam naslijedila od mame i bake, uvijek bolje rastu po 2 paprike ili rajčice skupa u grmu, a i tako se bolje iskoristi prostor.

U posudice koje su veće probajte rasporediti sjeme malo šire, pa onda po potrebi ih kasnije rasađujete u zasebne posudice (tzv. pikiranje), ili ih kao takve kasnije rasađujete van na otvoreno. Nakon što rasporedite sjeme, prekrijte tankim slojem zemlje , možete prekriti i prozirnim najlonom, i stavite na prozorske daske. Paprije kliju malo duže, rajčice često niknu već za nekih 5-7 dana.

.

Što sve može poći po zlu?

Prvi bitni faktor je kvaliteta sjemenja – ako sjeme nije bilo na pravilan način skupljeno, posušeno i spremljeno – možda je izgubilo klijavost i neće vam ništa niknuti. Također neke vrste jako brzo gube sposobnost klijanja, dok neke zadržavaju klijavost godinama.

Drugi faktor je kvaliteta zemlje, izbor dobre zemlje jako je bitan za uzgoj presadnica.

Treće su specifični uvjeti za početak klijanja – neko sjeme klije na svjetlu, neko na tami, nekom je potrebno razdoblje stratifikacije, nekome određena temperatura za klijanje – ako ne posijete na odgovarajući način, i radi toga možda sjeme ne proklije.

Uvijek morate paziti da ne zalijevate previše, jer od prevelike vlage može istruliti sjeme i brzo se mogu razviti gljivične bolesti, koje često prosperiraju u vlažnijim uvjetima. Još jedan veliki problem su nametnici – iako je i supstrat sterilan, uvijek vam se može dogoditi najezda u teglama – najčeće u vidu malih bijelih crvića, koji su uglavnom ličinke raznih mušica koje se često pojave oko biljaka u teglama. Ako se one razviju u teglama, mogu potpuno uništiti sjeme koje ste sijali, ili čak i veće biljke. Prva pomoć jest održavanje gornjeg sloja zemlje u teglama sušim, ako se radi o najezdi na biljku ili hitno presađivanje uz potpunu promjenu zemlje, ispiranje korijena mlakom vodom i dezinfekcije teglice barem sredstvom za pranje suđa. Treći je način s biljnim insekticidom – namočite cigaretu u vodu, ostavite da odstoji i time zalijete/prskate – nikotin u duhanu je prirodni insekticid. U prodaji su također sredstva na bazi prirodnog pirertina, kao npr. od ekstrata cvijetova dalmatinskog buhača, uvijek radije kupujte prirodne insekticide.

Biljčice prije sijane u teglicama često se izduže radi nedostataka svjetla, često ih radi topline u stanu i nedostataka prozračnosti napadaju gljivične bolesti i štitasti moljci, znaju se pojaviti i lisne uši, te se se moraju postupno prilagođavati vanjskim uvjetima prije nego se presade na vrt. A o tome će biti više u slijedećem tekstu.


Još više o tehnikama sijanja u kućnoj radinosti možete pročitati na slijedećem linku:

http://www.biovrt.com/article/Tehnike-sijanja-u-kucnoj-radinosti.html

ali i pogledati:

Sretno s uzgojom vaših presadnica:)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.