Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Vrtlarska sezona još nije gotova

Uz dobro planiranje, vrtlarska sezona može trajati cijele godine
Objava 25. rujna 2017. 0 komentara 1957 prikaza
Zelje, paprika i kadifice u biovrtu
Zelje, paprika i kadifice u biovrtu
Zelje, paprika i kadifice u biovrtu

Uobičajeni „stari model“ vrtlarenja u mom kraju predstavlja sjetvu na proljeće, brigu oko biljaka tokom ljeta, berbe do jeseni, spremanje zimnice i nekih vrsti u podrum, a onda jesensko oranje vrta. Tako puno vrtova i polja zjapi preorano i prazno od jeseni sve do proljeća.  

To ne mora biti tako, vrt čak i u hladnijoj kontinentalnoj klimi ima potencijala biti mjesto na kojem možemo nešto ubrati tokom cijele godine. Mjesto gdje vrtlarimo cijele godine i nemamo samo jednu berbu.

Tako nakon proljetne sjetve čiju glavninu obavljam u svibnju, već početkom srpnja počinjem s drugom sjetvom mahuna, graška, tikvica i krastavaca za jesensku berbu. Ovisno o sezoni, sve one već počinju roditi tokom rujna.

Tokom kolovoza sijem zimsku salatu, matovilec, mrkvu…  a ove godine radi duge suše sam sijala to i početkom rujna, skupa s rotkvicama, rukolom, špinatom. Sve to, ovisno o tome koliko dugu jesen ćemo imati, biti će za berbu na jesen ili u rano proljeće.

Ovih dana brala sam s sinom i prvi jesenski grašak, dok mlade mahune i tikvice tek cvatu. Razlog tome je duga suše koja je trajala sve do kraja kolovoz. Da je nešto prije pala kiša, i berbe bih ranije imala. Sada sve ovisi kada će biti prvi mraz – ponekad zna biti već početkom listopada, a ponekad je prekrasno sve do studenog. Ako bude sreće – još će puno toga izrasti na vrtu jer je sad konačno dovoljno vlažno i nije prevruće – pa svakako vrijedi odvažiti se i na sjetvu za jesensku berbu.

I još nije gotovo – pred par dana počela sam presađivati salatu koju sam iznimno radi vrućina uzgojila u teglicama. Idući mjesec ću posaditi jesenski češnjak, te lučice luka srebrenca za raniju proljetnu berbu. Na rubove ću još presaditi salatu.

Osim toga, tek sad slijede kupusnjače u svojoj raskoši. Zelje doduše dozrijeva prije i kiselimo ga na jesen, ali brokula, šenon, lisnate vrste kelja poput kovrčavog kelja i lisnatog Nero di toscana najbolje su nakon prvog mraza. Zimske kupusnjače berem tokom cijele zime, pa i na proljeće sve do travnja – jer one koje prezime iznova tjeraju mlade listove na proljeće, sve dok ne odu u cvat.

Stoga, nema kraja u vrtlarskoj sezoni J Dobrim planiranjem i kontinuiranom sjetvom i sadnjom vrt može tokom cijele sezone biti prepun obilja, a vrtlarska sezona trajati cijele godine. Tako je kod mene: nema oranja, nema štihanja, samo malčiranje i kontinuirana sjetva i sadnja. Jedino me veliki minusi i snijeg tokom zime sprečavaju u radovima i berbi na vrtu. Ali i tada u zatvorenom probirem sjeme i radim planove za sljedeću vrtlarsku sezonu :) 

****************************

ANKETA ZA VRTLARE/ICE :)

Želimo čuti i vaše mišljenje kakva vam je bila ova vrtlarska sezona.

Molim vas da izdvojite 5 minuta svog vremena kako bi podijelili sa nama vaša vrtlarska iskustva.

Rezultate ćemo koristiti za stvaranje novih edukativnih materijala o vrtlarenju za vas.

Anketu ispunite do 30.09.17. na sljedećem linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdv4RSwNTv8fIxS2S4QCrs3QKCHqkG8zdL32isdFwPPAmD4uw/viewform

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.