Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Zašto je bolje uzgojiti vlastite presadnice

Puno je razloga zašto je bolje uzgajati vlastite presadnice povrća i cvijeća
Objava 25. veljače 2019. 0 komentara 2095 prikaza
presadnice
presadnice
presadnice

Vrijeme je sjetve u kućnoj radinosti. Mnogi vrtlari upravo u ovo doba godine siju paprike, patlidžane, peruanske jagode, celer, poriluk… a uskoro cvijeće i  rajčice… (oni južnije započeli su i prije).

Iako će presadnice kasnije na sajmovima biti dostupne po povoljnim  cijenama, ipak postoje brojni razlozi zašto je (ipak) bolje uzgojiti vlastite presadnice

1. TROŠAK PRESADNICA

Iako nekoliko kuna za presadnicu nije puno, ako imate veći vrt i trebate više presadnica, to na kraju može biti i značajni trošak. A skupljanje i razmnožavanje biljaka iz vlastitog sjemenja je besplatno – pa tako i trošak presadnice (samo eventualno vas košta zemlja za sjetvu). Ako i kupujete sjeme, ono je puno povoljnije od presadnice.

2. SIGURNO ZNATE ŠTO SIJETE / SADITE NA VRT

Čula sam više priča o tome kako su ljudi kupovali presadnice jedne sorte, a na kraju je ispala sasvim druga i neočekivana sorta. Da bi si umanjili taj rizik , skupljajte i sijte sjeme sa svojih biljaka i tako uvijek znate što ćete uzgajati u svom vrtu.

3. SA PRESADNICAMA SI MOŽETE DONIJETI NEŽELJENE BOLESTI ILI NAMETNIKE U VRT

Kad kupujete presadnice, koje se nerijetko uzgajaju u većim količinama i s opremom koja se koristi godinama, veća je i vjerojatnost da proizvođači mogu imati probleme s nekim bolestima i nametnicima, pa si iste možete donijeti u svoj vrt. Ako imate svoje (ili tuđe) provjereno sjeme, zemlju i čiste posudite, taj rizik je manji. Neke zemljišne gljivice koje mogu uzrokovati venuće cijelih biljaka i onda godinama ne smijete saditi sadnice rajčice ili paprike na isto mjesto. U presadnicama si možete donijeti čak i jajašca puževa i sl – osobno sam si tako donijela neku vrstu puža s cvijećem iz rasadnika.

4. IZBOR SJEMENJA VEĆI JE OD IZBORA PRESADNICA

Na tržištu je veći izbor raznih sorti paprika i rajčica, dok se na sajmovima većinom može naći „klasika“ – jer se ona i najviše traži. A ako želite uzgajati raznoliko povrće, najbolje je nabaviti i održavati sjeme u svom vrtu.

5. MOŽDA NEĆETE NAĆI ONO ŠTO ŽELITE NA TRŽIŠTU

Nikad ne znate što će biti sljedeće sezone u ponudi i hoćete li naći sve vrste koje želite. Stoga se je najbolje osigurati sjetvom vlastitih presadnica (i naravno – čuvanjem sjemenja).

6. BILJKE PRILAGOĐAVATE  SVOM PODNEBLJU

Višegodišnjim uzgojem biljaka u svom vrtu, skupljanjem sjemenja s najljepših i najzdravijih plodova, vi prilagođavate bilje specifičnostima vašeg vrta, tla, klime, i tako imate biljke koje su već naučene na vaš biosustav – što za presadnice ili sjeme iz drugih izvora nije slučaj.  Tako nerijetko imate otpornije i robusnije biljke.

7. UZGOJ PRESADNICA JE RADOSNI POČETAK NOVE VRTLARSKE SEZONE

Mnogi vrtlari se jako vesele ovom poslu. Nakon hladne i sive zime, velika je radost konačno staviti sjeme u zemlju i veselo iščekivati prve klijance na prozorskim daskama. Tako znamo da nam proljeće uskoro dolazi, kao i radovi na otvorenom.

 

 

Za sve vas koji želite naučiti više, pripremili smo vam brojne radionice, predavanja i akcijske ponude sjemenja ovog proljeća:

PRIDRUŽITE NAM SE NA RADIONICI O UZGOJU VLASTITIH ZDRAVIH PRESADNICA

Za sve one koji se prvi put upuštaju u avanturu uzgoja vlastitih presadnica i za one koji žele naučiti više, udruga Biovrt - u skladu s prirodom je pripremila radionicu na temu uzgoja vlastitih zdravih presadnica, koja će se održati u Novom Selu Rok kraj Čakovca 02.03.2019. (sub) u terminu od 10-13:30. Cijena po radionici je 120 kn, za drugog člana obitelji odobravamo popust 50 %, prijave su obavezne na mail biovrt@biovrt.com - a sve ostale detalje pogledajte na linku OVDJE.

 

BESPLATNA PREDAVANJA UDRUGE BIOVRT DILJEM RH – NAUČITE KAKO VRTLARITI U SKLADU S PRIRODOM I ČUVATI VLASTITO SJEME

Pozivamo vas da s nama započnete novu vrtlarsku sezonu, naučite više o važnosti uzgoja zdrave hrane, inspirirate se za kreiranje vlastitog vrta i razmijenite/nabavite sjemenje starinskih sorti koje ćete dalje i sami održavati u svojim vrtovima.

Posjetit ćemo 17  mjesta/gradova u Hrvatskoj i održati besplatna predavanja na temu „Sjeme kao zalog naše budućnosti“ i “Vrtlarenje u skladu s prirodom” te razmjene sjemenja. U sklopu predavanja održat će se i predstavljanje istoimene knjige “Vrtlarenje u skladu s prirodom” autorice i predavačice Silvije Kolar-Fodor.

Popis mjesta i detalje pogledajte na linku OVDJE.

 

 

POSEBNA PONUDA SJEMENJA RAJČICA U VELJAČI

Ako to još niste, vrijeme je da se opskrbite sjemenjem rajčica da biste na vrijeme uzgojili svoje presadnice. Kako biste i vi imali čim veću raznolikost rajčica u vašim vrtovima, za vas smo pripremili rasprodaju sjemenja rajčica. U ponudi je preko 20 vrsta rajčica iz naše aktualne ponude – polovica vrsta rajčica iz naše aktualne ponude viškova. Posebna ponuda sjemenja rajčica  po sniženim cijenama traje od 12.02.- 28.02.19 ili do rasprodaje zaliha.Svi paketići sjemenja rajčica sadrže minimalno 30 sjemenki i umjesto za dosadašnjih 8 kuna, možete ih nabaviti za samo 5 kuna po pakiranju.

Sve ostale detalje pročitajte na linku OVDJE.

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.