Blogosfera U skladu s prirodom

Zašto nestaju korisni kukci iz naših vrtova

Populacije korisnih kukaca su u opadanju, a o njima ovisi veliki dio naših izvora hrane. Pomognimo im u opstanku - a time i samima sebi.
Objava 18. listopada 2017. 1 komentara 890 prikaza
Aster i pčela
Aster i pčela
Aster i pčela

Znate li da su pčele zaslužne za oprašivanje jedne trećine hrane koju jedemo? Da gliste stvaraju humus bez kojeg nemamo plodno tlo, a da su nam bubamare i ptice saveznici u borbi protiv nametnika? Suradnja s prirodom i bioraznolikost jako su bitni u uzgoju zdrave hrane.

Istraživanja diljem svijeta pokazuju nam zabrinjavajuće podatke – pticama, pčelama, leptirima i brojnim korisnim oprašivačima opasno prijeti izumiranje. Najčešći razlozi za to su:

  • Upotreba pesticida – konvencionalna poljoprivreda jedan je od najvećih zagađivača današnjice. Bilo da uzgajate hranu s primjenom otrova ili da kupujete hranu iz konvencionalnog uzgoja – vi svojom kupovinom podržavate taj sustav koji uništava i truje bioraznolikost. Alternativa postoji – uzgajajte vlastitu zdravu hranu i kupujte onu koja je organski uzgojena, jer takav uzgoj hrane potiče opstanak korisnih kukaca i čuvanje Planete za buduće generacije. Veća potražnja organski uzgojene hrane smanjiti će i cijenu i dostupnost organskih proizvoda koji već i sad postaju sve povoljniji i mogu se naći i u većini trgovačkih lanaca. Još je bolje podržati lokalne organske proizvođače, hrana tad ne treba niti daleko putovati, niti se toliko ne troši na ambalažu – dakle i tu je znatno manje zagađenja, a također dobivate svježe namirnice koje su zdravije odnosno nisu izgubile vitamine po putu i tijekom skladištenja.
  • Zagađenje – sve vrsta zagađenja direktno utječu na smanjenje populacije korisnih kukaca i ptica
  • Bolesti i nametnici – npr. širenje nametnika varoe opasno ugrožava populaciju pčela
  • Gubitak staništa   širenje gradova, sječa šuma i širenje poljoprivrednih površina na kojima se konvencionalno uzgajaju monokulture s primjenom agrokemikalija ozbiljno ugrožavaju smanjenje bioraznolikosti i smanjenje populacije korisnih kukaca i ptica. Za njih ostaje sve manje prostora gdje mogu naći stanište i hranu. Zamislite si ogromno polje monokulture poput kukuruza ili pšenice, koje je poprskano herbicidom koji onemogućava rast svakoj drugoj biljci – i korisne oprašivače u tom polju – tu za njih nema hrane, to je zelena pustinja za njih.
  • Invazivne vrste – širenje raznih biljnih i životinjskih vrsta potiskuje domaće korisne kukce. Npr. širenjem invazivnog korova zlatošipke (Solidago) nestaju livade i livadno bilje, a s njima i vrste čiji je opstanak povezani. Na primjer česta livadna biljka je krvara (Sanguisorba) koja je jedina hrana gusjenicama leptira Livadni plavac. Ukoliko nestane krvara, nestati će i ovi leptiri.
  • klimatske promjene – sve veće klimatske promjene uvelike utječu na preživljavanje brojnih korisnih kukaca i ptica

Svi mi trebali bi biti i više nego zabrinuti  jer o korisnim kukcima ovisi puno naših izvora hrane, a time i naš opstanak. 

Bez pčela - ne bi bilo brojnih plodova, a između ostalog svih vrsti iz obitelji tikvenjača: krastavci, dinje, tikvice, lubenice.... 

Da bismo pomogli opstanku korisnih kukaca, potrebno je prestati koristiti otrovne  pesticide i kukcima osigurati hranu, stanište i vodu. Sadite cvijeće, ukrasno grmlje i ljekovito bilje – ono nije samo za ukras, već i da nahrani te pruži sklonište brojnim korisnim kukcima.

Na proljeće pričekajte s košnjom dok cvate prvo proljetno divlje cvijeće poput tratinčica i maslačka – oni su dragocjena hrana i pomoć u preživljavanju brojnim korisnim kukcima.

Upoznajući vrtne pomagače, dajući im prostora za preživljavanje, vodu i hranu mi zapravo pomažemo samo sebi. I koliko god se to činilo malo - činite veliku stvar – i za sebe i za živi svijet i za buduće generacije.  

 

Da bi vas potaknuli da sadite cvijeće u svoje vrtove, tokom proljetnih predavanja 2017 udruge Biovrt diljem Hrvatske poklonili smo vam preko 1000 paketića sjemenja "Očuvajmo biorazzznolikost" - mješavine sjemenja cvijeća za korisne kukce i ptice.

Nastavljamo s aktivnostima udruge Biovrt s kojima želimo vratiti cvijeće u vrtove i očuvati bioraznolikost

Pridružite nam se J

 

Pogledajte naš edukativni video „Korisni kukci u vrtu“ na linku i upoznajte najčešće vrtne pomagače, te saznajte kako im možete pomoći u opstanku:

  • sutic:

    K,azete; da nestaju kukci. Kod mene u Francuskoj su godinama dolazile PCELE u moj vrt. U nazat nekoliko godina , dodju pcele ( od nekuda),ali neprezive,odnosno, cim se postave na Cvijet - padnu - MRTVE, to znaci; da su otrovane ... prikaži još!ne a sa cim? kod mene nema nikakovih PESTICIDA, ili drugih KEMIJSKIH proizvoda..TREBA; postaviti pitanje "ONIMA", koji proizvode OTROVE U LABORATORIJIMA. NAUCENJACI ! Pozivam,osobe,koje znaju o cemu se radi,da nam OBJASNE ! I.S.