Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Zašto propadaju plodovi tikvica i kako to spriječiti?

Nije krivo niti nedostatak zalijevanja niti nedovoljna prihrana.
Objava 23. lipnja 2022. 0 komentara 45632 prikaza
tikvice
tikvice
tikvice

Tikvice i krastavci vam obilno cvatu, ali nema plodova? Ili krenu rasti, pa odjednom plodovi trule i propadaju? Nije krivo niti nedostatak zalijevanja niti nedovoljna prihrana.

Ovo se najčešće događa zato jer ženski cvjetovi nisu bili oprašeni ili nisu bili dovoljno oprašeni. Naime, sve bilje iz obitelji tikvenjača imaju odvojene muške i ženske cvjetove, te da bi se razvio plod, mora obavezno doći do oprašivanja. A da bi došlo do oprašivanja, trebaju biti ispunjeni ovi uvjeti:

  • Moraju istovremeno cvasti i muški i ženski cvjetovi
  • Potrebna je prisutnost oprašivača da prenesu pelud s muškog na ženski cvijet

Često se događa da na početku sezone na tikvicama obilnu cvatu samo muški cvjetovi, tada nažalost unatoč tome što vidite mnoštvo cvjetova, plodova neće biti. Da bi to na neki način spriječili, posijte nekoliko grmova iste sorte, ne samo jedan, veća je šansa da će biti i nešto ženskih cvjetova.

Da bi privukli čim više oprašivača u vrt, svakako u blizini tikvica posijte dodatno neko cvijeće, barem nevene i kadifice koji općenito odlično djeluju na zdravlje tla i ravnotežu u vrtu.
Tikvice možete i ručno oprašiti: otrgnite muški cvijet i oprašite ženski.

KAKO RAZLIKOVATI MUŠKE I ŽENSKE CVJETOVE TIKVICA:
Muški cvjetovi imaju dugu stapku ispod latica, dok na ženskim cvjetovima ispod latica, čak i dok je još pupoljak, možete vidjeti mladi plod koji se tek mora razviti nakon što bude oprašeni. Ako ne dođe do oprašivanja, ili ako je plod tek djelomično oprašeni, plod polako počinje propadati.

 

PROPADANJE PLODA PRIJE CVATNJE:
I ovo se ponekad događa, i to uglavnom u ekstremnim vremenskim uvjetima. Ako plod propada prije nego je ženski cvijet procvao, to je radi toga što ili biljke nema dovoljno vode ili radi ekstremnih vrućina.

Kako razlikovati muške i ženske cvjetove pogledajte u mom novom videu:

 

A kako možete ručno oprašiti tikvice, pogledajte u ovom videu:

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Još iz bloga U skladu s prirodom