Blogosfera Večernjeg lista

Škola za 5
Marija Galović

Škola za 5

Marija Galović

Više o blogeru
O blogeru

Marija Galović

Mirisa svoje prve učiteljice sjećam se s nostalgijom kakvu mogu izavati samo misli na izrazito radostan period života. Njezin miris ostao mi je upečatljiv zato što sam ju ja, znatiželjna i znanja željna, pratila u stopu, uvijek s nekim dodatnim pitanjem.

Štreberica me ipak nisu zvali. Prvenstveno zbog toga što sam, osim na jeziku, bila  brzopotezna i još u nekim vještinama isključivo fizičkog karaktera.To mi je pak pružilo privilegiju da vrlo rano upoznam način na koji funkcionira pedagoška služba. Školska pedagoginja bila je izrazito topla osoba, uvijek puna opravdanja za moje ispade, a na njezinom radnom stolu čekale bi uvijek spremne čokoladice i sok.

Ne čudi stoga što sam već tada donijela odluku kako ću pronaći način da zauvijek ostanem u školi.

Moj izbor nakon gimnazije bio je studij njemačkog jezika, književnosti i povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Na iskustvo od preko dvanaest godina rada u nastavi nadovezuje se „ponovni povratak u školske klupe“ uz obaveze i zadatke koje moj stariji sin školarac voli podijeliti sa mnom.

Dok se mlađi još  bezbrižno igra u vrtiću, mama  ponekad uspije uhvatiti vremena za svoje slobodne aktivnosti.Jedna od njih je i pisanje.

marija.galovic1@zg.t-com.hr

Započeti ću ovu školsku priču sasvim neprimjerenim citatom zloglasnog lika iz mračnog doba europske povijesti:

“Čim čujem riječ kultura,hvatam se za svoj revolver.“

Ne mogu si pomoći, ali neodoljivo me podsjeća na ono što se obično događa kad se danas spomene riječ škola - puca se iz sveg raspoloživog oružja. Na relaciji dijete-učitelj-škola-društvo mnogo je kontradiktornih stavova i oprečnih mišljenja, stoga i ne čudi da paljba obično bude zaglušujuća.

Umjesto za revolverom ipak radije posežem za mirnom, ali argumentiranom raspravom.

Na školske probleme imam dvostruki uvid:iznutra kao profesorica i izvana kao majka.Upravo iz tog razloga neću se baš uvijek složiti sa svim svojim kolegama, koji na probleme gledaju samo iznutra, ali niti s roditeljima, koji ih gledaju samo izvana.

No, cilj niti nije da se složimo već da u suvisloj raspravi svoje stavove argumentiramo.

U tom slučaju neka polemika bude žestoka!

Blog postovi