Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Škola za 5

Imperativi modernog majčinstva

Objava 17. kolovoza 2015. 1 komentara 1972 prikaza
Foto: Press Association / Pixell
Foto: Press Association / Pixell
mlade majke

Uspješne intelektualke iza kojih je naporno dugogodišnje školovanje, a zatim godine dokazivanja na radnom mjestu, nakon kojih su i tu stekle priznanje i uvažavanje; žene sa stavom, izgrađenim imidžem i karakterom padaju redom na ispitu majčinstva. U žensku prirodu utkana kao spontana i najljepša, iako istinski priželjkivana, uloga majke modernoj ženi postaje teret, osjeća joj se nedoraslo. Zašto?

Imperativ sadašnjice

Ako je za vjerovati medijima, moderna majka:

1. izlazi iz rodilišta četiri sata nakon poroda, našminkana, s frizurom i manikurom u haljini koja naglašava njezin tanašni strukić

2. u prvim mjesecima nakon poroda ne prihvaća ničiju pomoć, nego se sama, danonoćno brine za svoje novorođenče

3. uspješno balansira privatne obveze i zavidnu karijeru.

Ako smo iole  inteligentne i samosvjesne postat će nam na prvu jasno da ovakve situacije, koje nam nameću celebrity mame su čista laž i nemaju veze s realnošću. Na kladionici bih stavila visoki ulog na sljedeće:

- da je britanska princeza rodila dobrih dva dana prije, ali su zbog izbjegavanja medijske opsade bolnice porod držali u tajnosti sve do dana napuštanja rodilišta

- da supruga nogometaša ima dadilju, jer nikako ne može 24 sata biti kod kuće uz svoju bebu i istovremeno boraviti po nekoliko sati u  kozmetičkom salonu radi anticelulitnih tretmana i onih za uklanjanje strija

- da uspješno balansiranje karijere i obitelji podrazumijeva vidjeti vlastito dijete vrlo rijetko pri danjem svjetlu, jer si hoćeš, nećeš od 8-17 u uredu.

Dakle, hvala lijepa celebrity mamama na njihovim dobrohotnim  samopromiđbenim savjetima, ali " thanx, but no thanx".

Imperativ tradicije

Iako osporavana, činjenica jest da  još uvijek živimo u patrijarhalnom društvu koje nam nameće krute  i sasvim pogrešne norme poput one da žena nije prava žena dok ne postane majka.

No, odavno smo napustili princip po kojem se djevojčicama sugerira da je udati se i roditi djecu krajnji domet i svrha njihovog postojanja. Potpuno suprotno, sugerira im se i priželjkuje karijera; da se najprije ostvare intelektualno i profesionalno, a tek onda, onako valjda usput i da postanu majke.

Što je sa ženama koje to ne mogu? Koje nemaju tu energiju da budu i ovo i ono? Treba li ih osuđivati?

Bez uvrede ikome, ali ne mogu a da kroz svoju svakodnevicu ne primijetim kako se za ulogu majke lakše odlučuju, a i s njom se bolje nose žene s nižim stupnjem obrazovanja. Promišljajući, nailazim na logičan zaključak. Ozbiljan studij produžuje školovanje za minimalnih pet godina. Nakon toga slijedi iscrpljujući period pronalaska adekvatnog radnog  mjesta, na kojem se, da bi ga se zadržalo, treba svakodnevno dokazivanje i apsolutna predanost. Pitam se dakle, nije li nerealno očekivati bezbolnu i brzu transformaciju od žene orijentirane na karijeru do one koja uživa u mijenjanju pelena? U onom trenutku kad mlada majka, unatoč neizmjernoj ljubavi prema svom djetetu osjeti da umirivanje njegovog često bezrazložnog cjelonoćnog plača nije onaj vrhunski domet za koji se spremala tijekom dugogodišnjeg školovanja, u tom trenu propupa osjećaj krivnje: nisam dobra majka, nisam dorasla toj ulozi.

Upravo taj osjećaj nedostatnosti u kombinaciji s fizičkom iscrpljenošću (ne živimo više u proširenim obiteljima i osim brige za dijete, na ženi su uglavnom i svi ostali kućanski poslovi) često je okidač depresije. Postporođajna depresija nije mit, niti je ona, kako se često pogrešno tumači, posljedica samo naglih hormonalnih promjena. Rekla bih, više je posljedica nemogućnosti brze transformacije od onoga što jesmo u ono što se od nas očekuje da budemo.

Odlučiti se postati majkom znači već samo po sebi biti heroj: svojevoljno se prepustiti hormonalnoj oluji koja pogađa i tijelo i psihu, udebljati se neminovnih xy kilograma u devet mjeseci, izložiti se fizičkoj boli koje često nije prisutna samo tijekom dugotrajnih sati poroda, nego i za vrijeme cijele trudnoće. A to je samo početak, startna pozicija. Jer titula majke se ne dobije samim činom poroda. Ona se stječe cijeloga života: jednom majka - zauvijek majka!

Niti jedna od nas zbog uloge majke ne očekuje spomenik, čak niti priznanje, niti pohvalu, niti divljenje..., ali smatram da one koje se ne odluče na taj korak ili se odluče, ali se u njemu baš najbolje ne snalaze ne zaslužuju zato biti tretirane kao manje žene.

Imperativi, imperativi...

One što su hrabro zakoračile u svijet majčinstva susrest će se vrlo brzo s dodatnim i nepotrebnim teretom: idealom savršene majke kojeg nam nameću "pedagoško-psihološke znanosti", (namjerno ih navodim pod navodnicima). Ideal je to majke koja je uvijek savršeno smirena, koja nikada ne podigne glas...Ideal je to majke koja sve svoje slobodno vrijeme s veseljem provodi sa svojim djetetom, koja sve svoje potrebe stavlja u drugi plan, ne jede, niti ne spava ako dijete tako zahtijeva... Ideal je to majke koja je već prije prve trudnoće pročitala i naučila napamet svu literaturu o odgoju djece...

Ideal je to koji u stvarnom svijetu ne postoji i koji ničemu ne služi, osim da dodatno opterećuje i zbunjuje, a često i nameće negativan osjećaj krivnje ili manje vrijednosti. Ideal je to kojem ne treba težiti, jer predstavlja čisti gubitak energije. U realnom svijetu ne postoje savršeni roditelji, niti savršene i bezgrešne majke. Roditeljska ljubav i intuicija uglavnom bude u zdravim okolnostima dovoljna da u praksi nadmaši ono što pedagogija i psihologija tek u teoriji naslućuju.

Onima što imaju letačkog iskustva sigurno je poznata situacija kada stjuardesa prije početka leta objašnjava postupak u slučaju izvanredne situacije u avionu. Nisam mogla da ne uočim kako je prilikom davanja uputa o maskama za kisik jasno napomenula kako roditelj stvavlja masku najprije sebi, a tek onda djetetu. Poanta? Svako dijete da bi bilo sigurno, stabilno i zaštićeno treba uz sebe čvrste i stabilne roditelje. Čvrstu i stabilnu majku koja će se tek tada moći pobrinuti za njega i njegovu sigurnost. Imperativi ne učvršćuju samopouzdanje majke. Naprotiv, ako se poklekne pred njima, opasno ga narušavaju.

  • noxxy:

    Činjenica je da se o majčinstvu danas više polemizirati nego što se ono prakticira. Žene koje su zaposlene robuje karijeri. Je li čudo što se teško odlučuju na djecu?