Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Škola za 5

Trebaju li se učitelji ikome opravdavati za svoj štrajk?

Unatoč vještom medijskom ratu u kojem se učitelje nastoji dodatno obezvrijediti kako bi se javnost uvjerilo da nemaju pravo tražiti povećanje koeficijenta složenosti poslova, većina javnosti, a najviše roditelja podržavaju njihovu borbu za bolje uvjete rada. Ukoliko imate još nekih nedoumica oko toga jesu li učitelji u pravu ili nisu, donosim jasan i koncizan tekst prosvjetne djelatnice koja u devet točaka objašnjava kako učitelji rade i zbog čega su trenutno u štrajku.
Objava 18. studenoga 2019. 4 komentara 3915 prikaza
Patrik Macek/ Pixell
Patrik Macek/ Pixell
Tko od njih je u pravu?

1. Rad u školi je radno mjesto koje se jednim dijelom obavlja u školi, a velik dio posla se nosi kući i radi se kod kuće. Postoje i druga zanimanja koja rade kod kuće pa nitko nikada nije sumnjao u njihov rad ili je ikada dovodio u pitanje jesu li ti ljudi lijeni ili ne?

Na primjer, uzmimo Zorana Šprajca... Valjda nitko živ ne misli da je on lijen, a svaka emisija mu traje oko pola sata. Šprajcu svi vjeruju da se za svaku emisiju satima priprema. Ili uzmimo recimo nogometaše... Nitko valjda ne misli da oni igraju nogomet onoliko dugo koliko traje jedna nogometna utakmica. Svi znaju da moraju prije svake utakmice svakodnevno trenirati. Tako je i s glumcima i još nekim zanimanjima...Dakle, učitelji rade i u školi i kod kuće zato možda i jesu nekih dana kraće u školi.

2. Nastavni plan i program te težina gradiva nemaju veze s učiteljem. To propisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a učitelji su dužni pridržavati se zadanoga programa.

3. Ima roditelja koji pomažu svojoj djeci...  Tako je to bilo od pamtivijeka...Učenik koji pazi na satu većinu toga će shvatiti u školi, no to ne znači da to ne treba naučiti i provježbati kod kuće. Ako roditelj ispita svoje dijete kod kuće, to ne znači da učitelj nije zaslužio svoju plaću ili da roditelj obavlja učiteljev posao.

Da povučemo paralelu...Roditelji ponekad liječe svoje dijete. Nitko neće voditi svoje dijete liječniku ako ima bezazlenu virozu. Dat će mu lijek. Pa zašto onda roditelji ne govore da su zaslužili plaću liječnika ili da je liječnik lijen- kao što to govore za učitelja?!

4. Velika je obmana javnosti da novaca za škole nema. Zašto je bilo nedavno dizanje koeficijenata složenosti poslova zaposlenima u Državnom inspektoratu? Naravno, koeficijent im je dignut na višu razinu. A znamo kakav je skandal bio nedavno s njihovim „šefom“...

Hm... Svi u Saboru jednoglasno su dignuli ruku za to. Zašto se to nekako zataškalo u medijima? A davanja u BiH, te gradnja bolnice u Mostaru... Pitam se odakle ta vezanost za susjednu/ tuđu državu???

Umjesto da prvo uredimo svoju državu uređujemo je strancima. Dakle, da se taj novac uloži u prosvjetu ili u nadogradnju škola, svi bismo profitirali. Znam mnogo pripadnika nacionalnih manjina, na primjer, poznajem nekoliko Mađara koji žive u Hrvatskoj. Nikada se nije dogodilo da država Mađarska gradi Hrvatima bolnice i/ili škole.

5. Zašto generalizirate našu profesiju??? Nekoliko puta sam naletjela na neljubaznu prodavačicu, konobara... Jednom sam išla k liječnici. Došla sam oko 18:30. Liječnica je primala pacijente do 19, a od 19 je imala vrijeme za sređivanje papirologije. Unatoč mome dolasku u 18:30 odbila me primiti i bila je otresita. Njezina izlika je bila da mora sređivati papirologiju. Dakle, doživjela sam neljubaznosti od raznih zanimanja, no ne pada mi na pamet generalizirati i govoriti da su svi zaposlenici na određenom radnom mjestu takvi i takvi... Zašto onda svi generaliziraju učitelje?

6. Muči vas nadoknada... Bojite se da će vaša djeca imati manje znanja i promaknut će im neke informacije??? Zašto onda šutite, a znate da sljedeće školske godine i 6. i 7. razredi ulaze u  Školu za život.  Neke nastavne jedinice budući sedmaši neće nikada obraditi jer ono što trebaju raditi u 7. razredu je po Školi za život prebačeno u 5. ili 6. razred.

7. Nikada nisam, i neću, doći k frizerki i soliti joj pamet oko miješanja boje za kosu. Neću jer je poštujem i znam da je ona stručna za to. Cijenim njezino znanje. Zašto onda svaka osoba misli da zna raditi naš posao?

8. Štrajk učitelja ne znači da mi nismo svjesni da postoje profesije koje zarađuju manje od nas. Mi se uspoređujemo sa sektorom u kojemu radimo i sa stručnom spremom koju imamo. I točka...  Ako vi budete štrajkali, rado ćemo vas podržati i veselit će nas povećanje plaća roditeljima naših učenika jer znamo da će zbog toga i naši učenici biti sretniji.

9. Nikada nećemo reći rečenice poput: „ Svi su poštari uhljebi i lijenčine.“ A vi???

Sastavila moja draga kolegica, prosvjetna djelatnica sa šesnaest godina radnog staža u nastavi.

  • Alkana:

    Imaju pravo tražiti više poštovanja i veće plaće. Neka izmisle neki drugi način pritiska na vladu. Ovo sa štajkom, koji ide preko leđa roditelja i učenika je najjednostavniji, a ujedno i da nekog ne povrijedim i najbezočniji. Učitelji imaju pravo ... prikaži još! na veće plaće, a djeca pravo na mirno i redovito obrazovanje. Dakle, prekinite sa ovakvim štrajkom jer vas više ne podržavaju ni roditelji ni učenici.