Blogosfera Škola za 5

Migrene u ranijoj školskoj dobi

Pojavnost migrena spušta se sve više već u ranu školsku dob. Dobro je stoga znati kako postoji terapija za trajno uklanjanje migrena, ili barem smanjivanje njezine učestalosti i jačine boli. Na ovaj način se ne smanjuje samo količina konzumacije analgetike, nego se i znatno poboljšava kvaliteta svakodnevice djeteta koje pati od migrena.
Objava 02. travnja 2019. 0 komentara 1624 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Migrene se javljaju već i kod učenika nižih razreda osnovne škole

Iako je migrena do nedavno bila stigmatizirana kao tipično ženska bolest, danas od nje (tek u nešto manjem postotku) pati i muška populacija, a njezina se granica pojavnosti rapidno spušta i u dječju dob.

Ostala sam i sama iznenađena koliko se djece u školi požali na glavobolju (da i sama ne patim od istih, možda i ne bih prepoznala tipičan izraz lica, naborano čelo i skupljene oči na učeniku kojeg boli glava, te pripisala to izvlačenju od školskih obaveza). Iznenađenje je još veće od kada imam prilike vidjeti koliko se djece školske dobi svakodnevno nađe na odjelima dječje neurologije upravo zbog problema glavobolja.

Kada govorimo o migrenama, potrebno je naglasiti da se radi o glavoboljama za koje ne postoji definirani organski/fizički niti psihički uzrok. Neki ih zato nazivaju i fantomske glavobolje.

Migrene, način života i hormoni

Za sada još uvijek ne znamo točan uzrok niti fiziološki proces nastanka migrena.

Jedan dio uzroka pojavnosti istih leži u genetskom nasljeđu, no kada pratimo trend povećanja učestalosti glavobolja, posebno kod djece, jasno bude da su one jako povezane s modernim načinom života i trendom užurbanosti koje se proteže na sve segmente svakodnevnog života (uglavnom se radi o previše obaveza, a premalo slobodnog vremena).

Pojavnost glavobolja spustila se čak i u vrtićku dob, no kod učeničke populacije najčešće se javlja oko desete godine. To je faza pretpuberteta kada se događaju brojne promjene u organizmu, posebno one na hormonalnoj razini što možemo povezati i s migrenama koje se kod žena javljaju u pravilnim razmacima definiranim mjesečnim ciklusom. Također je poznato da preopterećenost i stres pogoduju netipičnom lučenju hormona, čime opet možemo njihov uzrok povezati s užurbanim načinom života kojeg danas nisu pošteđena niti djeca.

Simptomi

Oštra, pulsirajuća bol (intenzitet prati otkucaje srca) javlja se u čeonom predjelu glave i/ili oko jedne sljepoočnice. Migrenu često karakterizira bol u samo jednoj polovini glave, koncentrirana oko sljepoočnice. Bol se povećava na zvučne i svjetlosne podražaje, pa pacijenti često kažu da ih smeta buka i svjetlost (posebno umjetna).

Učestali prateći simptom su trnci, odnosno osjećaj da vam trne dio glave, lica, vrata pa čak i ramena. Mučnina je također vrlo čest simptom, a ako se glavobolja ne zaustavi analgetikom, mučnina se razvije do povraćanja.

Kako bi se zaustavila bol na vrijeme, i odraslima i djeci se propisuju analgetici (lijekovi protiv boli). Svaki analgetik neće dvjema osobama djelovati jednako i zato je potrebno određeno vrijeme da se pronađe onaj koji djeluje najbrže i najefikasnije. Kad su u pitanju djeca, treba očekivati da će mu propisani analgetik s porastom njegove težine i visine s vremenom postati „preslab“ i neće više efikasno ukloniti, pa čak možda niti smanjiti glavobolju.

Iako se i odrasli teško nose s ovom boli, djeci ona izaziva ozbiljne smetnje u njihovom svakodnevnom životu, bilo da se radi o obavezama ili slobodnom vremenu i hobijima. Učestale glavobolje mogu kod djece izazvati utučenost, ali i stalnu napetost u iščekivanju sljedećeg napada boli.

Dobro je stoga znati da i kod nas postoji postupak za trajno liječenje, odnosno uklanjanje glavobolja migrenskog tipa. Ono na što se trebate pripremiti je prilično opširan postupak koji zahtijeva puno vremena, no ako je njegov rezultat potpuni nestanak ili čak samo smanjenje učestalosti i intenziteta boli, svakako se vrijedi odlučiti za isti.

Postupak obrade odnosno kako ustanoviti da se radi baš o migreni

Kako bismo bili sigurni da govorimo o glavoboljama bez ikakvog fiziološkog ili psihološkog uzroka u pozadini, potrebno je napraviti niz pretraga. Obično se kreće s vađenjem krvi (ponekad samo znatniji nedostatak željeza može uzrokovati pored neobjašnjivog umora upravo i glavobolje).

Zatim slijede pretrage zbog kojih će vas uputiti na neurološki odjel: EEG i ultrazvuk vratnih krvnih žila, te krvnih žila mozga s mjerenjem brzine protoka krvi i otpora na stijenkama arterija.

Obavezan je i pregled vida, kako bi se isključilo da glavobolje nisu uzrokovane oslabljenim vidom, pretjeranim naprezanjem očnog živca ili bilo kojim drugim problemom iz spektra okulistike. Očekujte i upućivanje kod otorinolaringologa na pregled, te na ispitivanje sluha (audiološki pregled).

Širi neurološki pristup djetetu školske dobi obuhvaća i pregled/ razgovor s dječjim psihologom. Naime, jako puno djece upravo već u ranijoj školskoj dobi počinje zbog obaveza spram škole, straha od ispitivanja ili neuspjeha razvijati somatske simptome od kojih su dva najčešća glavobolje i bolovi u trbuhu. Svrha opširnog razgovora sa psihologom je utvrditi da ne postoji nikakav psihički uzrok (bez obzira bio on vezan uz školu, obiteljski ili društveni život djeteta) za pojavu glavobolja.

Ako nalazi svih nabrojenih pretraga budu potpuno uredni i ne pokažu nikakve znakove koji bi mogli uzrokovati glavobolje, neurolog pedijatar će tražiti i MR (magnetnu rezonanciju) mozga. Ova pretraga samim svojim nazivom izaziva ozbiljnost i zabrinutost, pa i strah kod roditelja, no radi se o preventivi. Ovom vrlo preciznom metodom moguće je utvrditi naznake bilo kakve fiziološke bolesti u samom začetku.

Veći je problem što se na dotični pregled dosta dugo čeka (osim ako ga ne raditi u nekoj od privatnih poliklinika) i što za sam pregled treba dijete dobro pripremiti kako bi ono znalo što ga čeka. Izuzetno je bitno da dijete bude tijekom cijelog trajanja snimanja (koje otprilike traje između 20-30 minuta) posve mirno. Drugi razlog pripreme je da se ne prestraši, odnosno da ga se na vrijeme uputi kako će za vrijeme pretrage ležati unutar velike cijevi koja izgleda kao tunel pri čemu će biti okruženo različitim šumovima i zvukovima.

Nalaz MR-e nije u pravilu gotov isti dan, jer snimke (koje ćete kasnije i sami dobiti pohranjene na disku) mora očitati (pažljivo pregledati) liječnik specijalist, te napisati svoje mišljenje/nalaz. Ako i ova pretraga pokaže da ne postoji apsolutno nikakav fiziološki uzrok glavoboljama, bit će postavljena dijagnoza: migrena (G43), odnosno glavobolja bez definiranog organskog ili psihičkog uzroka.

Terapija

Standardna medikamentozna terapija migrena u dječjoj dobi sastoji se od kontinuiranog svakodnevnog uzimanja (kroz određeni period, min. tri mjeseca) lijeka iz skupine lakših neuroleptika (lijekovi kojima se liječi epilepsija).

Kako bi se odabrao što pogodniji lijek, odnosno onaj koji će imati najviše učinka, a uz najmanje, odnosno  poželjno bi bilo nikakve nus pojave, potrebno je napraviti dodatne pretrage krvi radi utvrđivanja hormonalnog statusa (pogotovo ako je dijete u fazi puberteta ili pretpuberteta). Netko tko možda nije detaljno upućen u kliničku sliku epilepsije ili ne čita detaljno moguće nus pojave navedene u uputi za korištenje lijeka će se lakše i s manje straha odlučiti za ovu terapiju. Meni se ona nije učinila kao prihvatljiva opcija, pogotovo ne za dijete u pubertetu, kada je ionako zbog „uzburkanih hormona“ kemija mozga dodatno osjetljiva.

Alternativa medikamentoznom liječenju je liječenje migrene akupunkturom (potječe iz drevne kineske medicine, pri čemu se tankim iglicama stimuliraju određeni centri u tijelu). Iskustva odraslih i djece su u liječenju ili barem ublažavanju simptoma migrene u puno većem postotku pozitivna nego negativna, dok za nus pojave za sada nisam čula.

Također sam ostala ugodno iznenađena saznavši kako se za male pacijente (do cca 15 godina) akupunktura ne radi iglama, nego laserskim zrakama; dakle potpuno je bezbolna. Dijete treba mirno ležati nekih pet minuta sa zatvorenim očima i uz korištenje zaštitnih naočala dok mu liječnik (u Dječjoj bolnici u Zagrebu radi to anesteziolog) laserskim zrakama stimulira nekoliko područja na glavi, licu, dlanovima i stopalima.

Na tretman se dolazi svakodnevno u kontinuitetu od dva tjedna. Nakon toga se isti tretman ponavlja za šest mjeseci, a onda dogovorno i po potrebi, najčešće jednom godišnje.

Mnogi ljudi zanemaruju problem glavobolja čak i kod vlastite djece (pogotovo ako one nisu intenzivne i učestale), a uglavnom zbog dugotrajnog i opsežnog postupka brojnih pretraga koje treba obaviti kako bi se došlo do konačne dijagnoze. Većina pak glavobolje pripisuje pubertetu i očekuje da će sa završetkom ovog razdoblja i prestati same od sebe (što se ponekad i događa), no svejedno i to je dugačak period ako su one učestale. Neurološka obrada, bez obzira na uzrok nikako ne može šteti, a njezin rezultat može znatno doprinijeti kvaliteti života onog tko se muči s glavoboljama.

Vrijedi još samo dodati da su standardne upute prilikom izbjegavanja učestalosti migrena: dovoljno sna, raznolika prehrana, dovoljno tekućine, ograničen boravak ispred ekrana, kretanje na svježem zraku i po mogućnosti ravnomjeran raspored obaveza i odmora na svakodnevnoj bazi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.