Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Škola za 5

Nastavnik s ljudskim licem i šalicom kave - neprocjenjivo!

Objava 24. svibnja 2015. 5 komentara 4006 prikaza
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nastavnik sa šalicom kave

Prije dva tjedna svijet je obišla slika sveučilišnog profesora iz Izraela koji drži predavanje s bebom u rukama. Situaciju u kojoj je studentica zbog svog nemirnog malenog djeteta htjela napustiti predavanje, profesor je riješio uzevši bebu u svoje naručje. On je nastavio svoje izlaganje, a studentica-majka ga je, zajedno s ostalim prisutnima mogla neometano pratiti.

Dr. Sydney Engelberg pokupio je tako diljem svijeta simpatije zbog činjenice da on kao profesor i predavač  koncept obrazovanja vidi puno šire od pukog usvajanja znanja. Poruka koju njegova gesta odašilje je sljedeća: obrazovanje je i učenje ljudskih vrijednosti, učenje međusobnog poštovanje i nadasve uvažavanje komunikacije na relaciji nastavnik-učenik.

Niti tjedan dana kasnije čujem u vlastitom dvorištu negodovanje nad  činom kolegice koja se, možete li to zamisliti, usudila doći u razred sa šalicom kave u ruci.

Objektivno pokušavam razmotriti kakvu je ona to lošu poruku svojim postupkom poslala učenicima, no priroda situacije je zapravo izrazito benigna tako da ne mogu izbjeći ironiju ili sarkazam spram kritičara.

Dakle, što to šalica kave na stolu u razredu govori o dotičnoj nastavnici?

Prvo, da voli kavu.

Drugo, da tu istu kavu, vjerojatno zbog dežurstva nije stigla popiti za vrijeme odmora.

Treće, da bi se kava tokom 45 minuta koliko traje sat mogla ohladiti, a hladna kava, složit će se sve kavopije, ne prija kao topla.

Četvrto, da se ona s učenicima u razredu osjeća dobro, opušteno i prirodno, jer u kavi se može ( opet računam na podršku i razumijevanje kavopija) uživati samo u takvim okolnostima.

Ukratko, nastavnica je pokazala svoje prirodno, ljudsko lice. No, ako ćemo biti baš zločesti; dotična profesorica je umjesto u razredu kavu mogla mirno ispijati u zbornici, produživši  si odmor još sljedećih 10 minuta na uštrb nastave što bi vjerojatno u očima kritičara zbog navika iz davnina bilo prihvatljivije ponašanje.

Ja sam od onih rijetkih koji ne piju kavu nego čaj i nikada do sada nisam uočila da moja sportska termosica u razredu ikome smeta. Meni pak često pomogne, a svatko tko se u životu našao u situaciji da priča dulje od trideset minuta u kontinuitetu znat će i zašto.

Također ne vidim nikakav problem što će učenici posljednja dva tjedna nastave, kada obično temperatura ode preko 30 stupnjeva na mom satu bez straha vaditi iz svojih torbi bočice s vodom ili sokom.

Ako me ipak netko prozove zbog prevelike demokratičnosti u razredu, uvijek se mogu pozvati na europske parlamentarce ili članove naše Vlade, koje prilikom sjednica ili sastanaka na stolu također dočeka čaša i bočica vode ili soka.

Bez obzira radilo se o gutljaju kave, soka ili čaja, kockici čokolade ( jer i nagli pad šećera jako loše utječe na koncentraciju) spremni smo brzopotezno odati svoj mentalitet. Mi bi rado bili kozmopoliti. Svim silama se guramo među moderan svijet. Suvremeni smo i u trendu dok god stvar ostaju na sigurnoj distanci od našeg dvorišta i u teoriji.

U praksi pak svakodnevno svojim razmišljanjima i stavovima potvrđujemo urođenu nam uskogrudnost i strah zbog udaljavanja od klišeja toliko tipičan za malograđanštinu.

Sasvim svejedno, sa šalicom kave ili malenom bebom u rukama, nastavnik s ljudskim licem uvijek će imati i pažnju i poštovanje svojih učenika. Onaj koji nema tu snagu da svoju ljudskost izrazi i pokaže, da u određenim trenucima bude vjerodostojan sebi i sposoban odmaknuti se od zadanih stereotipa, osuđen je neminovno na blijedu prosječnost i zajedljivu kritičnost spram onih koji su se, eto vraga – usudili biti spontani.

 • noxxy:

  Odlično sročeno !!! S obzirom na količinu stresa i pljoskica s rakijom je opravdana.

 • Deleted user:

  Znam za slučaj kad je profesor omastio brke burekom na satu, ali potpuno se slažem da ne treba biti dvoličan i da su ljudske geste (s mjerom i smislom) odličan put prema dobroj komunikaciji.

 • Avatar mokrice
  mokrice:

  Cijeli svijet je već odavno postao globalno selo. 2014.godine se u nekim od federalnih američkih država vodila burna javna rasprava o tome da li nastavnici smiju jesti iz vlastitih mikrovalnih pećnica i piti kavu iz vlastitih aparata za vrijeme nastave. ... prikaži još!ve. Sve optužbe su pale u vodu kada je dokazano da ti isti nastavnici koriste kavu kao stimulant za mozag i da jednostavno bolje razmišljaju od onih koji to ne čine.