Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Škola za 5

Ne treba paničariti zbog virusa, ali treba zbog neodgovornog ponašanja prema vlastitom i tuđem zdravlju

Corona virus se nije pojavio samo u Italiji, pojavio se je i u Njemačkoj i Francuskoj, no tamo je zahvaljujući ozbiljnom i odgovornom pristupu brzo lokaliziran i nije se pojavila epidemija. Talijani su površan narod i evo što im se događa. A mi...?
Objava 25. veljače 2020. 0 komentara 3783 prikaza
Duško Jaramaz/PIXELL
Duško Jaramaz/PIXELL
Visoke mjere preventive su učinkovitije od masovne panike

Prošli tjedan mi je jedan učenik u razredu toliko kašljao (suhi, kontinuirani kašalj koji ne prestaje) da sam morala odustati od planiranih aktivnosti za taj sat koje su podrazumijevale komunikaciju, jer na tom satu komunikacija nije bila moguća. Dok su učenici nastavili sa samostalnim radom, porazgovarala sam s njim.

Rekao mi je da nije astmatičar, dakle nije bilo potrebe za hitnom intervencijom. No kako kašalj nije prestajao upitala sam ga zašto nije ostao kod kuće. Odgovorio je da mu nije ništa, da samo kašlje. U šali sam rekla da će nas sve zaraziti i nisam pogriješila. Ovaj tjedan je iz tog razreda na nastavi prisutno samo šestero učenika, ostali, uključujući i njega su bolesni.

Jesam li trebala pozvati roditelje i uputiti dječaka kući? Po svim pravilima, moralnim i zdravstvenim, jesam. No, ja imam već puno iskustva s roditeljima. Da nisam čula na vlastite uši, ne bih vjerovala da jedna  majka tvrdi kako ona i dijete s temperaturom do 38 šalje u školu, jer ga nema kome ostaviti a ne može "baš za svaku sitnicu" uzimati bolovanje. Imala sam također puno primjera gdje roditelji dijete s temperaturom "švercaju" u vrtić, praveći se da ne znaju da je febrilno i nadajući se da vrtićke tete neće primijetiti.

Ovog pak tjedna sam imala na nastavi dječaka koji se vratio nakon tek preboljene influence, punih sedam dana temperature. Roditelji su ga poslali u školu valjda prvo jutro kada se probudio bez temperature, jer su mu usnice bile sve u krasticama od groznice, kašljao je još i kihao.Pretpostavljam kako će tako krhkog i još neoporavljenog imuniteta pokupiti prvi sljedeći virus na koji naiđe.

A nema pogodnijeg mjesta za širenje zaraze od škole. Razredni odjeli od po dvadesetak i nešto učenika se svaki sat sele iz jedne učionice u drugu, klupe se ne brišu nakon radnog dana, niti se, osim u slučaju mogućnosti zaraze svjesnog nastavnika koji to radi sam,  provjetravaju učionice.

Nastavnici idu linijom manjeg otpora i ne vrše pritisak na roditelje objašnjavajući očito - da bolesnom djetetu nije mjesto u školi. Bilo koji oblik zaraze se u takvim uvjetima širi brzo, a pogotovo kada je riječ o kapljičnoj zarazi kakve su sezonske viroze, gripa, pa i gripa uzrokovana corona virusom.

Kako neodgovornost nije prisutna samo na relaciji nastavnici - učenici - roditelji, nego da i institucije višeg ranga i utjecaja nisu svjesne osnova zdravstvenog odgoja imamo prilike vidjeti ovih dana.

U nedjelju na HRT -om Dnevniku u podne je bio opširan prilog o porastu broja oboljelih od corona virusa i širenju zaraze u talijanskim pokrajinama Veneto i Lombardiji u kojima su so daljnjeg otkazane škole, sva javna okupljanja pa i sam vrhunac tradicionalnog karnevala u Veneciji.

Nakon toga slijedi direktno  javljanje telefonom ravnateljice jedne osnovne škole iz Dalmacije čiji se učenici upravo vraćaju s trodnevnog putovanja po Italiji tijekom kojeg su posjetili Padovu i Veneciju. Ravnateljica samouvjereno tvrdi kako nema razloga za zabrinutost jer "učenici nisu boravili na prostorima gdje se pojavila zaraza corona virusom i trenutno se osjećaju dobro".

Bože dragi, pa tko to vodi naše škole?! Što bi jedna ravnateljica trebala znati gdje se nalaze Venecija i Padova, ili da je Venecija središte pokrajine Veneto ili ne daj Bože, što je period inkubacije i da se simptomi ne pojavljuju tijekom istog!?

Naše putničke agencije su se tijekom vikenda potpuno oglušile na recentne vijesti iz Italije pa je još nekoliko razreda posjetilo u tom terminu sjever Italije. Gimnazijalcima iz Pule najprije je rečeno da će biti u karanteni da bi se već idućeg dana netko od odgovornih predomislio i poslao uputu neka nastave normalno s pohađanjem nastave. Ovi iz Dalmacije su upućeni da budu u "karanteni" u vlastitoj kući što nitko ozbiljan ne smatra karantenom budući da su u kontaktu s ukućanima koji normalno izlaze iz kuće i komuniciraju s ostatkom svijeta.

Čitajući po društvenim mrežama natpise zamalo da i sama ne postajem uvjerena kako nama nikakav virus ne može ništa, jer mi smo eto "posebna nacija, ukorijenjenog tvrdog mentaliteta u kojem se sve bolesti liječe bijelim lukom s puno špeka i pozamašnim količinama alkohola." Ljude koji smatraju pranje ruku, kihanje i kašljanje u maramice mjerama predostrožnosti kako se zaraza ne bi širila se ismijava, a one koji u vrijeme sezonskih viroza izbjegavaju masovna okupljanja i radije ostaju doma, pogotovo ako su i sami bolesni se smatra u najmanju ruku nekulturnim slabićima. 

Epidemije zaraznih bolesti se ne suzbijaju panikom nego primjerenim ponašanjem i potrebnim mjerama opreza, a pridržavanje tih istih se kod nas smatra panikom. Za ovo potonje su potrebna osnovna znanja iz zdravstvenog odgoja koje većina populacije u našoj zemlji nema. Ali zato imamo, u 21.stoljeću po školama pored redovite epidemije gripe i ostalih viroza i uši, gliste i slične nametnike, jer redovito pranje ruku ipak spada u širenje panike, zar ne?

E pa , welcome corona virus, mislim da si kod nas naišao na plodno tlo!

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.