Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Škola za 5

"Nije žvaka za seljaka"

Objava 06. svibnja 2015. 6 komentara 3150 prikaza
Foto: Import
Foto: Import
Nije žvaka za seljaka

Modernizacija školstva pod ruku s najnovijom informatičkom tehnologijom je imperativ sadašnjosti. Pametne ili bijele ploče, elektronski udžbenici, LCD projektori, tableti na učeničkim klupama, elektronski dnevnici i imenici... Nabrojala sam samo neke od najnovijih pomagala koja bi prije svega nastavu trebala dići na jedan bolji, viši, suvremeniji nivo.

Elektronski dnevnici i imenici, koji se unatrag nekoliko godina uvode u osnovne i srednje škole zamišljeni su kao aplikacija kojoj, osim nastavnika mogu preko svoje lozinke pristupiti i roditelji i učenici korisnici. Predmetni nastavnik ima pristup dnevniku i imeniku samo onih razreda u kojim predaje, a roditelj, odnosno učenik samo onim podacima koji se odnose na njega (ocjene, bilješke u imeniku, raspored lektire i pisanih zadaća).

Mislim da izraz „šokirana“ nije pretjeran, ako njime želim izraziti osjećaj s kojim sam se susrela surfajući proteklih dana po Internetu.

Na društvenoj mreži Facebook pojavila se stranica pod nazivom Dnevna doza e-dnevnika, na kojoj učenici hrvatskih škola, koje su korisnici aplikacije e-dnevnika i imenika stavljaju „screenshotove“ (snimke stranica iz svog imenika) ismijavajući pritom bilješke nastavnika, vlastite ocjene ili kratko rečeno – cjelokupni sustav školstva u Hrvatskoj.

Nedostatak odgoja? Opća kultura? Problem mentaliteta?

Komentari nisu nimalo bezazleni; od onih da se učenik prijeti „kako će ravnatelja izbosti nožem“, pa do onih sasvim neukusnih u kojima je normalno da se „nepismenim nastavnicima psuje Boga“. Takve i slične komentare učenici bez imalo straha potpisuju vlastitim imenom i prezimenom.

Aplikacija e-dnevnik, službeni dokument ne samo pojedine škole, nego i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta,  pretvorila se tako u ogledalo nekulture hrvatskih učenika, ali i odraz nepoštovanja spram institucije školstva, te autoriteta nastavnika i ravnatelja. Za sada nema službene reakcije niti resornog ministarstva, niti Agencije za odgoj i obrazovanje.

Pitanje koje si postavljam, a koje je zaista u domeni struke i nastavnika da na njega odgovore je sljedeće: Da li je zaista potrebno da učenici imaju pristup onim bilješkama koje prvenstveno služe nastavniku kako bi olakšale njegov rad praćenja napredovanja učenika tijekom školske godine?

Prema onom što se trenutno može vidjeti na terenu hrvatski učenici, od kojih je većina maloljetna (dakle, za njihove postupke još uvijek odgovornost snose roditelji) nisu dorasli, ili barem ne pokazuju zrelost potrebnu da odgovorno i ravnopravno sa svojim nastavnicima sudjeluju u procesu vlastitog obrazovanja.

https://www.facebook.com/ddednevnik

https://instagram.com/dnevnadozaednevnika/

 • KG002:

  Neprestano se čudite što su klinci nenormalni, a kad profesori zahtijevaju strože sankcije onda se zabrinuti roditelji nedoraslih majmuna hvataju za glavu "jer tko će njihovu dječicu tjerat sa sata ili nedaj Bože iz škole"?! Razrede na pada nitko, sve ... prikaži još! sami odličnjaci, kultura ko u spiljskog čovjeka i degenerični roditelji koji sline čim netko digne glas na njihovog majmunčića. A s druge strane nezainteresirani profesori isfrustrirani stanjem u školstvu i nikakvim palaća... To je stanje našeg obrazovanja, pa čemu se čudimo kaj nam državu vodi hrpa nepismenih neradnika kad takve odgajamo?

 • Avatar prof.baltazar
  prof.baltazar:

  Moram priznati da nikad nisam čuo za Agenciju za odgoj i obrazovanje. Ne radim u školi pa možda zbog toga ali čime se bavi ta Agencija? Odgojom u školi?? Svi znamo da je posljednji crni nosorog (Diceros bicornis) "izumro" metkom ... prikaži još! u glavu prije mnogo godina, a tako je "izumro" odgoj koji je u živio školama prije 25 godina. Danas ga više nema! Možemo slobodno napisati kako i kućni odgoj djece boluje od teške bolesti i ima malo nade kako će preživjeti. Što je bila vizija pametnih dr. mr. glava u Hrvata? Željeli su da svi budu sretni i bezbrižni. Kao u crtiću! Djeca bez obveza i kazni, roditelji bez odgovornosti, a učitelji bez odgojnih mjera. Zato je nemoguće riješiti problem ako nemamo s čime. Možemo se samo nadati kako će statistika napada na učitelje uoči zaključivanja ocjena biti manja u odnosu na prošlu godinu.

 • Avatar germanistica
  germanistica:

  @jaki97 Sporne bilješke, koje spominjete su bilješke nastavnika, koje i služe prvenstveno njima -NASTAVNICIMA, kako bi olakšale njihov rad (praćenje učenika tijekom školske godine). Aplikacije e-dnevnik je prilagodljiva i nigdje ne stoji da spominjane bilješke već od sljedeće školske godine ... prikaži još!ne NEĆE biti dostupne na uvid niti roditeljima,niti učenicima. Za učenike,tj. roditelje su namjenjeni roditeljski sastanci i individualni razgovori s razrednikom ili predmetnim nastavnikom,gdje mogu dobiti sve potrebne informacije. To što se školstvo "otvara" sve većoj suradnji s roditeljima i učenicima je samo pokazatelj kako nastavnici idu u korak s vremenom. Posljedice, o kojima sam ovdje pisala pokazuju pak da naše društvo nažalost još nije spremno za otvorenu demokratičnost,kao niti za sve pogodnosti koje nudi suvremena tehnologija. Također bih Vas željela informirati da sam spominjani tekst napisala nakon dvogodišnjeg iskustva u radu sa e-dnevnicima i imenicima. Lijep pozdrav i zahvaljujem Vam na komentaru.