Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Škola za 5

Treba li ukinuti maturalna putovanja i školske izlete?

Roditelji sa sve većim strahom i strepnjom ispraćaju svoju djecu na školske izlete. Postoje li neki uvjeti i pravila vezana uz školske ekskurzije koje bi trebalo mijenjati?
Objava 17. lipnja 2019. 3 komentara 3902 prikaza
Marko Jurinec /Pixell
Marko Jurinec /Pixell
Komentirati školsku ekskurziju možete samo ako ste na njoj sudjelovali. Kao odrasla i odgovorna osoba.

Statistički gledano, broj nezgoda i tragičnih slučajeva koji se događaju na školskim putovanjima nije veći u odnosu na ostala putovanja, no kad su djeca u pitanju vijest u medijima ipak dobije više prostora, a u našem doživljavanju stvarnosti ima veću i tragičniju težinu. Svejedno, postoje li neki faktori koji bi mogli utjecati na smanjenje takvih nesretnih slučajeva ili bi školske ekskurzije trebalo potpuno ukinuti?

U vrhu sezone školskih izleta čitamo vijesti o dvije pregažene učenice na odmorištu uz auto-cestu, srednjoškolcu koji je pao preko prozora hotela i poginuo na maturalnom putovanju, zapaljenom autobusu na auto-cesti koji je prevozio učenike, tehnički neispravnim autobusima zbog kojih su roditelji inzistirali na otkazivanju školskog izleta...

Tragična vijest o pogibelji dvije djevojčice koje su sa svojim školskim kolegama putovale iz Dalja na more na portalima je bila popraćena vrlo ružnim i uvredljivim komentarima na račun učitelja:

- Sigurno su pili kavu dok su djeca bila sama na parkiralištu.

- Ionako ništa ne rade pa bi mogli barem paziti na djecu.

- Na izlete idu zbog besplatnog putovanja i dnevnica...

Naravno, ovo nije mišljenje većine, jer kad bi većina roditelja razmišljala tako nitko ne bi puštao svoje dijete na školski izlet. No svejedno, iako mišljenje manjine, uvredljivo je, a što je još gore, potpuno neistinito.

Učitelji na školskim ekskurzijama rade 24 sata bez prestanka, a ako je maturalno putovanje u pitanju, nemaju sljedeći dan pauzu nego tako rade 5-7 dana uzastopce. Spavaju na smjenu, jer barem jedan mora biti budan i obilaziti hotelske sobe.

Svejedno, dogodi se ponekad nemili događaj. Na školskim izletima jedan učitelj preuzima odgovornost za petnaestero učenika. Može se raditi o petnaestero prvašića ili petnaestero maturanata srednje škole, odgovornost je velika. Niti može jedna osoba držati za ruku svih petnaestero mališana od sedam godina, niti može svakom srednjoškolcu iskontrolirati hoće li potajno kupiti alkoholno piće.

Ako ćemo o dnevnicama, to 24- satno dežurstvo na školskim ekskurzijama se plaća 170,00 kn. Većina učitelja bi vrlo radu tu odgovornost zajedno s dnevnicom izbjegla, no izleti su još uvijek nastavnim kurikulima na državnoj razini predviđeni i preporučeni, iako postoje škole koje su svojim internim kurikulom odustale od prakse maturalnih putovanja.

Postoje još neke okolnosti na koje učitelji, uvijek na kraju odgovorni za ishod izleta, nemaju nikakav utjecaj: izbor turističke agencije, a time i autoprijevoznika.

Škola raspisuje javni natječaj za izvedbu izleta (jednodnevnog ili višednevnog), a među pristiglim ponudama roditelji na roditeljskim sastancima biraju onu ponudu koja im se čini najpogodnija.

Naravno da cijena igra prilikom odabira veliku ulogu. Čim je cijena niža, usluga je shodno tome manje kvalitete. Primarni problem nije hotelski ili ini smještaj, nego autoprijevoznik koji za dotičnu agenciju realizira uslugu prijevoza. Nije pravilo, ali postaje sve češća iznimka da autoprijevoznici za školske ekskurzije šalju najlošije autobuse, a kako čitamo posljednjih dana u medijima, i tehnički neispravne.

Zbog ovakvog, sve učestalijeg obrasca, a u svrhu sigurnosti djece predlaže se zakon o rutinskom tehničkom pregled vozila netom prije polaska na školski izlet.

Također postaje i kvaliteta vozača upitna. Tu se referiram na vlastito iskustvo vozača koji već u samom startu kasni s polaskom, a kasnije se izjašnjava „da se ne snalazi u vožnji po Zagrebu“. 

Roditelji priželjkuju da im djeca putuju. Nekoj djeci je to nažalost jedina prilika da otputuju na neke destinacije i zbog toga bi bila šteta ukinuti praksu školskih ekskurzija, koje na kraju ipak većini ostanu u lijepom sjećanju za cijeli život.


Sve ostale aspekte i uvjete ovakvih putovanja bi trebalo mijenjati; od broja odraslih koji snose odgovornost za učenike pa do propitivanja odluke jesu li svi učenici „zaslužili“ da netko za njih preuzima tako veliku odgovornost.

 • Istinoljubivi:

  Naravno, treba ukinuti maturalne izlete. Roditelji neke izlete jedva da mogu platiti (primjerice 7. razred ide u Dubrovnik avionom - 4500 kn). A kada ih plate jedni sretni jer su se riješili brige na nekoliko dana (to puno govori o ... prikaži još! njima), drugi u briga a kad će se djeca vratiti. Učitelji u brigama 0-24 za svoj razred i to za "fenomenalnih" 220 kn dnevno. Učenici jedva čekaju da se napiju i rade raznorazne gluposti koje mjesecima unaprijed planiraju. Naravno, srednjoškolcima je još bitno da se poseksaju. I sad platiti 3, 4 ili 7 tisuća kuna da bi se djeca mogla napiti, raditi bedarije i seksati se a sve u vrijeme kad je netko za njih odgovoran je ludilo. Neka piju, puše i seksaju se po garažama, jeftinije i na svoju odgovornost.

 • Avatar Gordana Holjevac
  Gordana Holjevac:

  Ne treba. Ali treba roditeljima dati da prije odlaska njihovog djeteta na takvo putovanje potpišu ugovor u kojem se pravno obvezuju da će podmiriti naknadu cjelokupne štete koju njihovo dijete počini (ako do nje dođe) te da će platiti nekakve ... prikaži još! masne penale u takvom slučaju. To uključuje ne samo materijalnu štetu u smislu 'demolirao je hotelsku sobu' već i medicinske troškove uzrokovane neprimjerenim ponašanjem ('vodili smo ga na ispumpavanje želuca'). Uglavnom, dati im do znanja da će ih se opaliti po džepu ako njihovi klinci ne znaju ponašati kako treba.

 • tratincica68:

  Treba ukinit i skole i fakultete.u hr to nije ni potrbno.ionako su nam u saboru pola njih sa osnovnom skolom i kupljenom diplomom.sta ce skola mladima.samo tata to rijesi i sutra plava 40 keka uz saborski kredit od 0.5% kamate