Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Škola za 5

Učeničke svjedodžbe bez imena roditelja i spola djeteta

Od ovog lipnja učeničke svjedodžbe ne sadrže više pojmove otac i majka, kao niti njihova imena. Umjesto toga, ispod imena i prezimena učenika nalazi se broj (OIB). Također je maknuta kategorija spola.
Objava 28. lipnja 2018. 22 komentara 10655 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Uz ime i prezime djeteta od sada na službenoj ispravi stoji broj. Imena roditelja se brišu!

Vijest o novom izgledu svjedodžbi stigla je u samom jeku poslova oko završetka nastavne godine, pa nitko nije imao previše vremena obraćati pozornost na taj podatak. Tek kad sam vizualno doživjela i u ruke primila svjedodžbe vlastite djece postala sam svjesna dojma koji ona ostavlja i poruke koju šalje.

Svjedodžba je javna isprava koja se izdaje nakon završetka svakog pojedinog razreda osnovne i srednje škole. Učenika sve do njegove punoljetnosti zastupa roditelj ili skrbnik u svim pravnim pitanjima. Zbog čega je dakle ta kategorija izbrisana iz ovog službenog dokumenta na temelju kojeg se učenik upisuje u srednju školu, ili nakon završene iste na studij?

Izgled i sastavne dijelove svjedodžbe propisuje Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji i ispravama.

Rasprava o njegovoj posljednjoj promjeni odvijala se u studenom 2016. godine da bi novi pravilnik bio donesen 25. travnja 2017. godine. Potpisuje ga bivši resorni ministar Pavo Barišić. Zbog datuma stupanja na snagu ovog pravilnika (1. rujan 2017. godine) prošlogodišnje svjedodžbe zadržale su još stari oblik na kojem ispod imena i prezimena djeteta stoje i imena oca i majke.

Članak 42. spominjanog novog zakona propisuje koje podatke o učeniku svjedodžba treba sadržavati:

- ime i prezime učenika

- njegov OIB

- datum, mjesto i državu rođenja

- državljanstvo.

Za razliku od starih obrazaca koji su vrijedili još prošle godine iz ovih su izostavljeni spol djeteta, te imena oca i majke.  Ispod imena i prezimena djeteta nalazi se samo broj - osobni identifikacijski broj učenika.

Teza da se radi o provedbi Zakona o zaštiti osobnih podataka u ovom slučaju ne drži vodu, budući da isticanje imena maloljetnika, a sakrivanje imena roditelja nema smisla.

Dakle, jasno je odakle vjetar puše. Nametnuta rodna ideologija ne poznaje kategorije muško i žensko, pa su one neminovno trebale biti izostavljene. No čak više od toga zasmetao je mnoge izostanak kategorije oca i majke, odnosno općenito roditelja.

Dijete nije broj dolutao na ovaj svijet niotkuda. Ne samo genetskim nasljeđem, nego i prvim socijalnim kontaktima (odgojem) identificiramo se do određene dobi roditeljima.

Dijete je osim toga jedinka, specifična i univerzalna koja u svom DNK-a nosi nasljeđe i korijene svoje obitelji. A obitelj je, (ova teorija lišena je  svih vjerskih ili ideoloških tendencija) ipak temelj svakog društva. Zašto jedino naše društvo mora biti bez temelja? 

  • Alkana:

    Sad se jasno vidi jedan od učinaka Istanbulske konvencije kojoj je glavni cilj uvođenje rodne ideologije a ne zaštita žena. Zato je sada još važnije provesti referendum i ukinuti primjenu iste u našoj državi.

  • neboiznadzagreba:

    Naše je društvo upreglo sve snage da uništi temelje na kojima počiva, vjeru, naciju, rod, obitelj, sada još ostaje da se djeci, u ime "prosvijećenog liberalizma" , oduzme i ime i prezime, te da im se ostavi samo broj;brojevima na ... prikaži još!a papiru ne trebaju korijeni,bespolni su, nemaju roditelje, sjećanja, ideje, ideale, oni su djeca onih koji ih pišu i brišu...

  • branimir.bauer.9:

    Kamo ide ovaj svijet?