Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Putnik bez koraka

Slavenovih 1000 km u kolicima za osmijehe na licima

Odlučio sam ručnim biciklom odvoziti cijelu Hrvatsku obalu, 1000 km, od Savudrije do Prevlake i na taj način pokušati pomoći nekome tko je u sličnoj situaciji kao i ja.
Objava 27. srpnja 2021. 0 komentara 610 prikaza
Slaven Škrobot
Slaven Škrobot
Humanitarna akcija

Prošla je godina bila teška za sve nas. Moja je počela sasvim dobro, putem na Šri Lanku!

Iz Šri Lanke vratio sam se ravno u lockdown, nakon čega je uslijedio potres te niz loših stvari koje su me redom zadesile. Kad te ide - onda te ide! Nije bilo treninga, druženja, koncerata i putovanja te sam bio osuđen na društvo od svoja četiri zida.

Danima sam se pitao kako se izvući iz tog crnila u kojem sam se iznenada pronašao. Kroz glavu mi je prošao posebno prilagođen bicikl o kojem sam razmišljao godinama i upravo njega vidio sam kao spas i izlazak iz tog mračnog tunela. Ne samo da bi mi pružio neko novo veselje i sreću, već bih pomoću njega dobio jednu sasvim novu dimenziju samostalnosti i slobode.

Zamisli konačno, nakon 12 godina otići negdje posve sam?

S obzirom na cijenu od vrtoglavih 60.000,00 Kn bicikl si osobno nisam mogao priuštiti i bio sam spreman žrtvovati sve, pogotovo putovanja, kako bih si ga priuštio. Odlučio sam napisati jedan iskreni post na svojoj Facebook stranici i tu je sve krenulo redom slagati se kao puzle. Naime, moji su me pratitelji doslovno prisilili da ostavim broj računa i u samo pet dana skupili su mi sredstva za bicikl pa čak i više od toga! Ostao sam u šoku i na meni je samo bilo da odaberem boju! Može crna!

Čim je bicikl stigao, obećao sam svojim pratiteljima da neće požaliti, da su mi ostvarili san i da ću na biciklu iskoristiti svaki mogući trenutak. Tako sam odmah „pobjegao“ na more i s gotovo nikakvom kondicijom odlučio odvoziti otoke Vis, Mljet i Dugi otok!

Tada mi je, biciklirajući Dugim otokom na pamet pala jedna blesava ideja. Odlučio sam ručnim biciklom odvoziti cijelu Hrvatsku obalu, 1000 km, od Savudrije do Prevlake i na taj način pokušati pomoći nekome tko je u sličnoj situaciji kao i ja.

1.9. pokrenuti ću humanitarnu akciju u kojoj ću sakupljati sredstva te pomoću njih jednoj do tri osobe, a možda i više, ovisno o prikupljenim sredstvima, kupiti isti prilagođeni bicikl kakav imam i ja.

Znam točno kako sam se osjećao kada sam dobio bicikl. Znam koliko sam ga želio i što je taj bicikl u moj život donio. Mogu reći da ga je promijenio jer je razina slobode i samostalnosti koju on donosi neopisiva. Sada, kada se može reći da imam tu neku „moć“ želim još nekome priuštiti taj osjećaj, tj. želim da mu mi svi skupa to priuštimo, da pozira uz bicikl s iskrenim osmijehom, baš onako kako sam i ja kada sam ga dobio! Mislim da svi zaslužujemo živjeti što bolji život i želim to još nekome omogućiti.

Cilj mi je uz humanitarnu akciju, projektom promovirati Hrvatsku, potaknuti ljude na aktivan život, motivirati ih, da vjeruju u sebe i da se ne podcjenjuju. Osim toga, idem napraviti nešto što do sada još nitko nije, barem koliko ja znam.

Nažalost, moje zdravstveno i fizičko stanje ne dopušta mi da sjednem na bicikl i krenem spontano, improviziram i snalazim se, spavam gdje stignem. Sa mnom trebaju ići najmanje dvije osobe koje bi bilo poželjno i dostojno isplatiti za njihov trud. Za projekt trebam i kamper kako bi mogao voziti po osjećaju, odmoriti se kada je potrebno ili se skloniti u slučaju lošeg vremena. Svaki treći dan trebali bi noćiti u nekakvom smještaju kako bih obavio tuširanje i odlazak na wc što u kamperu ne mogu. Tu su hrana, gorivo, cestarina, takse za kamper, dodatna oprema, dodatna prehrana i ono jednako bitno, dodatna baterija za bicikl koja košta astronomskih 10.500,00 kn. Magistrala je veoma opasna cesta i svjestan sam svakog rizika, a kako bih ga smanjio iza sebe trebam pratnju u vidu vozila i nekoga tko će uz mene voziti bicikl.

Znači, kako bih ostvario ovaj projekt, tj. pokrio njegove troškove, potrebno mi je 91.000,00 Kn.

Kako bih prikupio sredstva i pokrio troškove projekta, odlučio sam pokrenuti GoFundMe kampanju. Ovaj projekt želim ostvariti uz vašu pomoć i želim da skupa pomognemo nekome. Nadam se da ste do sada već stekli neko povjerenje u mene i da mi vjerujete da ću ovo napraviti. Ja vam obećajem da ću dati sve od sebe da ovo uspije.

Za kraj bih samo naglasio da će se o projektu snimati dokumentarac i na kraju napraviti lista i posveta te ću se svima, koji su bili dio ove priče i donirali, na jedan skroman način zahvaliti.

link kampanje na koji možete uplatiti donaciju u iznosu koji sami odredite:

LINK NA GOGETFUNDING KAMPANJU

(Za hrvatski tekst skrolati dolje)

Za one koji uplate žele izvršiti direkt na račun:

Ime: SLAVEN ŠKROBOT

Banka: ZAGREBAČKA BANKA D.D.

IBAN: HR3723600003118713052

Swift / Bic - ZABAHR2X

Opis plaćanja - DONACIJA

Svi konstruktivni prijedlozi su dobrodošli. Isto vrijedi i ako netko želi pomoći na neki drugi način.

Ako uplaćujete, molim Vas da navedete svoje puno ime i prezime kako bih ga mogao navesti na kraju filma.

Hvala vam!

Slaven ŠkrobotFoto: Slaven Škrobot 1 / 10

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.