Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Marginalije

Što je vjenčanje glamuroznije to i apsurd postaje veći

S jedne strane ovakvo beskompromisno ugađanje samom sebi kroz raskoš je razumljivo, a s druge strane ako tome pridodamo činjenicu da se nerijetko uzimaju pozajmice od drugih, dižu gotovinski krediti tada uistinu možemo govoriti o apsurdu - vjerujem, jer je besmisleno, jer se racionalnim putem ne može objasniti.
Objava 15. listopada 2019. 0 komentara 2794 prikaza
Foto. Pexels.com
Foto. Pexels.com
glamurozna vjenčanja i filozofija apsurda

Svako malo pojavi se vijest o jednom od najraskošnijih vjenčanja na koje su potrošene ogromne svote novaca, i koje odišu ili vrište glamurom, nakon čega, naravno slijedi isto tako glamurozan medeni mjesec, uglavnom na nekom dalekom, egzotičnom i uhu prijemčljivom mjestu. U namanju ruku kao da se u trenutku odluke o vjenčanju i medenom mjesecu radi o hamletovskoj dilemi ili inačicama iste: Biti ili ne biti, “Sad ili nikad”, „Sve ili ništa“.

S jedne strane ovakvo beskompromisno ugađanje samom sebi kroz raskoš je razumljivo, a s druge strane, ako tome pridodamo činjenicu da se nerijetko uzimaju pozajmice od drugih, dižu gotovinski krediti tada do izražaja dolazi sva ta krhkost kratkotrajnog u kojem opet možemo govoriti o apsurdu - vjerujem, jer je besmisleno jer se racionalnim putem ne može objasniti.

Ako se upustimo u filozofju apsurda postaje pomalo i tužno i smiješno, u smislu da te život, prije ili kasnije razuvjeri da esencija života uistinu nije u novcima, prestižu već u onome što jesi.

Svi smo mi djeca i svjedoci svog vremena. Svjedočimo promjenama, svakodnevnim kontrastima života, svjetlu – tami, pameti-gluposti pa tako s jedne strane imamo vjenčanja, a s druge strane nikad više razvoda braka. Što su vjenčanja glamuroznija to i apsurd postaje veći. S jedne strane imamo potrošene ogromne sume novaca i euforiju kao privremeno bujno raspoloženje oko organizacije vjenčanja, a s druge strane sve manje razmišljanja o braku kao činu zajednice dvoje ljudi koje poziva na sebedarje u punini tako da postaju jedno. S jedne strane imamo ulazak u zajedništvo, a s druge strane nikad manje spremnosti na kompromise zbog sve prisutnije pojave života s vlastitim „ja“ koje ne može naći zajednički jezik s drugim vlastitim „ja“.

Kada bi se upuštali u običaje kršćanskog vjenčanja tada bi apsurd našao svoje mjesto gotovo u svakom potezu, od toga da ne bi trebali konzumirati spolni odnos prije braka do toga da se crkveni brak može razvrgnuti samo u određenim situacijama. Apsurd se ogledava i u podatku da je stopa razvoda među onima koji se nazivaju kršćanima gotovo jednako visoka kao stopa razvoda u svijetu nevjernika

Ako bi govorili o medenom mjesecu kao nekom početku zajedničkog života i tu bi apsurd našao svoje mjesto, kroz njegovu povijest jer nekada su brakovi započinjali otmicom djevojke i skrivanjem na tajnom mjestu od bijesne rodbine. I dok je mjesec prolazio kroz sve svoje četiri faze mladi bračni par u tajnosti, izvan pogleda drugih uživao je u piću dobivenom od meda. Danas je sve izloženo kao na dlanu i ako ne pokažeš široj javnosti kao da nisi nigdje ni bio.

I kao što sve u ovim našim životima može povezati s nezaobilaznom politikom i njenim apsurdima tako se mogu povezivati i ova glamurozna vjenčanja. Kao što Hrvatska u kovitlacu historizma tapka u mjestu, zarobljena ideološkim borbama iz prošlog stoljeća, vječnim kičem i nafutranim trećerazrednim kopiranjem Zapada, tako su i ova vjenčanja slika navedenog.

Kako ipak ne bi ostali na na stupnju negacije ili negativnosti pojava kojima svjedočimo malo humora s medenog mjeseca kao potvrde apsurda nikome neće naškoditi, a s druge strane kako je rekao Peter Ustinov- Komedija je najbolji način za biti ozbiljan.

Žene vole sanjati o medenom mjesecu na nekom egzotičnom mjestu. Sanjala je i Maja. Čekali su je da čuju dojmove sa Bahama. Onda je telefon zazvonio. :-)

-Ej, draga, kak je, jesi li u sedmom nebu? 

-Ak je ovo bogu iza nogu sedmo nebo, jesam!! 

-Aahahahaha pa dobro, barem ima B, kaj radiš?

-Ništa, nabacujem brončanu boju na tijelo, kopanjem krompira. Veli dragi da je to dobro za ekonomiju našeg braka

-Ahahahaha, samo se ti smij, krasnih li Bahama koje mi je obećao. A nemrem se ni otuširat

-Zakaj?

-Veli svekrva da trošim previše vode pod tušem, a tu nema baš vode i tutne mi lavor. Osim subotom tad mi priprema kupke i kljuka me bademima dok se namaćem ko ružičasta ulješura

-??

-Je, draga veli da je to dobro za moju plodnost

-Pa plodna si!

-Je, to joj i ja kažem, a ona meni da smo mi gradske cure anemične. Mene ti je malo strah nje. Rekla sam to i onom svom, a on se sam smije

-Kak misliš, strah?

-Sjednemo za stol, i ona krene. Ovđe su ti naši muški prek 100 kila, viđaj im brčine i drobinu, uh. Kad ti oni sačekaju međeda, vuka udave, konju rep isčupaju...Umiju oni sa kuburom i sjekirom. A za ženske potrebe takih nema.Nije čerat šalu s njima, mala i pogleda me onak čudno. Odoše moji  Bahami i sve to. Mislim, draga da me nikad više nećeš vidjeti. :-)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.