Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Marginalije

Godine (ni)su važne

Za odnose s velikom razlikom u godinama samo rijetki su spremni, i upravo oni pokazuju da godine uistinu mogu biti samo broj. No za to moguće potrebno je više od početne svijesti koja se veže za psihološko-tjelesne instinkte, od same ljubavi i zajedničkih interesa.
Objava 03. ožujka 2020. 0 komentara 1645 prikaza
Foto. Pexels.com
Foto. Pexels.com
Godine u osnovi i nisu važne, sve do trenutka kada postanu važne

Sve češće čujem - godine nisu važne, godine su samo broj. Kao i mnoge druge fraze i frazeme mi ih usvajamo bez previše razmišljanja. Naravno, naše razmišljanje doseže upravo onoliko koliko je potrebno da ne pobrkamo značenje ovog pojma bilo sa filozofskog, sociološkog ili književnog aspekta kojima je zajedničko sposobnost shvaćanja širega konteksta određene pojave.

Godine u osnovi i nisu važne, sve do trenutka kada postanu važne. Razlika u godinama nije bitna, i može uistinu predstavljati samo broj sve do točke kada postaje itekako bitna i kada te iste godine postanu nepremostive.

Ako govorimo o godinama koje smo izbrojali i koje odudaraju od našeg unutarnjeg mladenačkog i živahnog stanja tada zapravo nerijetko govorio o nesrazmjeru ove dvije komponente. S jedne strane je stanje našeg uma koje govori- mogu, želim, hoću, a s druge strane je naše tijelo koje opovrgava to isto stanje, dok sve u konačnici ne poprimi sliku u kojoj izgovaramo- volim sve što vole i mladi i odem spavati u 20,00 sati. To je naprosto aksiom, temeljna istina koja se ne dokazuje i s kojom čovjek ne bi trebao imati problem, ali ima jer je isti uvjetovan ne samo spoznajom da starimo već i činjenicom da je danas više nego ikad imperativ- biti mlad, biti lijep, biti važan.

Ako govorimo o muško - ženskim odnosima u kojem je žena znatno starija od muškarca samo je pitanje vremena kada će se zapitati što se događa s njom, sa njenim tijelom koje joj se više ne čini tako lijepo i poželjno dok leži kraj čvrstog tijela mlađeg muškarca. Zašto se tako neugodno osjeća dok su zajedno u društvu mlađih žena. Gdje je nestala sva ta njena samopouzdanost. Druga strana ove priče govori o sve manje interesa, zajedničkih tema u komunikaciji o kojima se realno nije niti previše razmišljalo na samom početku, što je i normalno jer zaljubljenost je takva, naprosto slijepa. Ako je situacija obrnuta stanje je gotovo preslikano i sva ta za muškarca potreba za produljivanjem mladosti na kraju se svede na onu staru da mu netko skuha finu pileću juhicu u koju će uživati bez stresa, pitanja, nemogućnosti i nepotrebnosti da radi kompromise, tolerira ili udovoljava nekompatibilnosti.

U promijenjenim muško-ženskim ulogama kojima svjedočimo i koje nerijetko spominjem mladi sve teže nalaze partnere pa se sve više okreću znatno starijima od sebe i u svemu tome prestaje zapravo biti važno radi li se tu samo o nekoj seksualnoj privlačnosti, o edipovom ili njegovom pandamu elektrinom kompleksu ili nečem trećem. Okrenite se malo oko sebe i čut ćete često mlade kako govore - Ne mogu više naći muškarca koji me poštuje, u kojeg ću imati povjerenja, uz kojeg ću se osjećati ženom. I kad se čini da smo se približili, da je sva ta žudnja stavljena na testiranje odoljela, oni sve to bez ijedne jedine riječi odbace. Ne mogu naći ženu koja je žena, kojoj je važno što govorim, koja će me osjetiti. Površne su, ograničenog raspona da bi dopustile ljubav i zanos što ih u sebi nose. Sve odbace kao da nikad nije ni postojalo. Promjene su to koje se događaju i u kojima dobivamo emancipiranu, samostalnu, ekonomski slobodnu ženu koja se izgubila u tom oslobađanju i ne razumije pojam dva suprotstavljena svijeta. Dobivamo muškarca pred kojim je s jedne strane postavljen zahtjev za jednakim pravima kao jedinima ispravnima, a s druge strane se nalazi njegov strah od nove uloge koju nije birao, a na koju bi se trebao naviknuti. U takvim pogubljenim relacijama i odnosima žudi se za osobom koja će sve to na neki način pomiriti koja će razumijevati tu borbu i koja je, i treba biti dovoljno stara kako bi razumjela.

Za odnose s velikom razlikom u godinama samo rijetki su spremni i upravo oni pokazuju da godine uistinu mogu biti samo broj. No za to moguće potrebno je više od početne svijesti koja se veže za psihološko-tjelesne instinkte, od same ljubavi i zajedničkih interesa. Potrebna je viša razina svijesti svakoga od njih dvoje koja je su stanju osvijestiti povezanost i spoznati smisao, vidjeti puno veću i širu sliku kako bi razumjeli svijet oko sebe i sami sebe u tom svijetu, kako bi odgovarali na vanjske izazove i podražaje, znajući da ih neće uzdrmati već naprotiv učinit ih još jačima. Zato je, primjera radi u potpunosti infantilno ismijavati suprugu francuskog predsjednika Macrona ili bilo koga drugoga. Zato ne „vičimo“- godine nisu važne, jer itekako su važne sve dok ne dođemo na razinu svijesti da možemo razumijevati, a potom i uživati u takvim odnosima, ukoliko se dogode.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.