Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Marginalije

Jesmo li spremni za novo vrijeme?

Ono u što osobno vjerujem je da niti jedan trenutak nije uzmakao Njegovoj pozornosti, višoj sili ili svemiru. Pa kada netko hoda svijetom preuzimajući ulogu Boga, dok Bog ili bogovi šute može li to vječno trajati. Ne može! Svaka oholost, bahatost, zlo se na kraju plati. I to je aksiom, životna filozofija, temeljna istina koja se ne dokazuje......
Objava 11. rujna 2021. 0 komentara 673 prikaza
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Jesmo li spremni za ovakva vremena

Dobro vam jutro, onoliko koliko može biti u ovim vremenima. U Omanu je pustinja pretvorena u jezero. Korona, požari, potresi, poplave… Gospođa u Njemačkoj nakon razarajuće poplave kaže- mislila sam da se ovakve poplave događaju samo u siromašnim zemljama. Ne događaju, pogodile su civilizacijski i standardno najjače zemlje iz kojih neki nisu slali dobre stvari, gdje je nestao prastari zov koji poziva prema Dobru, Slozi, Ljubavi i Zajedništvu, iz kojih su neki zadirali tamo gdje nikada nisu smjeli, gdje su se oglušivali na strašne ljudske patnje, gdje se savjest ne shvaća kao glas autentičnosti, gdje očekuješ da ćeš poput Hannah Arend na suđenju Eichmannu naći pred monstrumom, demonski iskrivljenim bićem, zločincem opijenim mržnjom, no ono što je pred sobom imaš je tako banalno i površno. Banalno površno, neproduhovljeno u kojem nepošteni profitiraju, nevini pate, u kojima se mnogima u srcu zahladnjela agape ljubav, u kojem život jednostavno nije fer. U kojem puštaju čovjeka s lanca, dopuštaju mu da udahne tek toliko da se do kraja ne udavi pa ga opet vrate na početak.

O čemu se radi, čemu svjedočimo gotovo zadnje dvije godine? Radi li se o posljednim vremenima, ali sa svrhom. Neki etablirani znanstvenici i vjernici će potvrditi, neki će sve opovrgnuti, ovisno o vjerovanju i njihovoj percepciji i mogućnosti sagledavanja stvari. Biblija je po ovoj temi jasna. Isus će se jednog dana vratiti i zaklopiti će knjigu ljudske povijesti na ovome svijetu. Jednog dana Bog će intervenirati u ovome svijetu i izravnati će vagu pravde. U Bibliji i stoji - Ja sam postavio temelje, a vi pazite kako ćete nadozidavati. E, da nije se pazilo, i ne pazi se ni danas, naprotiv. Ono u što osobno vjerujem je da niti jedan trenutak nije uzmakao Njegovoj pozornosti, višoj sili ili svemiru. Pa kada netko hoda svijetom preuzimajući ulogu Boga, dok Bog ili bogovi šute može li to vječno trajati. Ne može! Svaka oholost, bahatost, zlo se na kraju plati. I to je aksiom, životna filozofija, temeljna istina koja se ne dokazuje i kojoj smo svi svjedočili. Kao kad vam netko nanese zlo i godinama poslije čujete da nije dobro prošao. Ne veseli vas ta spoznaja, ne smije vas veseliti jer bi postali kao oni, no ona je tu, neumoljiva i nepobitna.

Duhovne su vrijednosti izvan vremena i prostora, i svaki čovjek koji počini nepravdu, koji u noj sudjeluje, koji provodi, provlači i podržava svakakva sofisticirana kretanja pod prividom demokracije, ljudskih prava, i za koja ne zna kako će završiti,  trebao bi  kako je to netko rekao osjećati i znati da žrtvuje izvanvremensku pravdu. Uništeno je zajedništvo, okrenuti smo sebi i svom vlastitom opstanku. A zajedništvo ne vraća čovječanstvo unatrag i ne ugrožava njegov evolucijski doseg, već nas uzdiže i vraća životu smisao. To radi egoizam koji je svu našu individualnost ubio i podvrgnuo sve istine i vrijednosti vlastitom sudu i interesu.

Netko će reći, oduvijek je tako bilo. I je i nije. Svako vrijeme svoje nosi, nove forme i nove fragmentiranosti. Neka vremena u povijesti su završila. Nisu mogla dalje zbog ljudskih slabosti i krivih izbora. No vjerujem u konačni trujumf i pobjedu. Možda sve ovo napisano treba zanemariti, možda nema ni govora o posljednjim vremenima, no teško je ne zapitati se jesmo li spremni za ovakva vremena.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.