Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Marginalije

Kad navršite 50 godina pa i manje, ni društvo ni mi sami ne znamo što ćemo s tim

Kakav zaključak izvući kada pročitate- ima 45 godina i još uvijek se dobro drži. Ili - nekada je oduzimala dah, a pogledajte samo kako danas izgleda. Izgleda savšeno, upravo onako kako treba izgledati sa 60 godina. Uguglajte samo riječ - baka, pogledajte slike i vidjet ćete kako svaka od njih ima sijedu kosu, a nesrazmjer ili nejasnoća gdje strpati tu životnu dob projicira se kroz mlado, zaglađeno lice na kojoj je upravo ta sjeda kosa.
Objava 28. srpnja 2019. 5 komentara 9249 prikaza
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Klasificiramo ljude i trpamo ih u ‘ladice’

Većina nas robuje predrasudama. Klasificiramo ljude i trpamo ih u ‘ladice’ i to uglavnom na temelju jednog obilježja, unatoč činjenici kako nikoga od nas ne određuje samo jedna njegova osobina kojom se mogu obuhvatit svi pripadnici neke skupine koju želimo okarakterizirati. Primamo poruke godinama utemeljene na istim anti-kulturnim kodovima za koje se gotovo zna da imaju ono isto značenje kao u vrijeme kada su stvarani. Odnos, bez potrebe za tumačenjem. I postaje potpuno irelevantno koristi li se pri tome razum. Važno je tko te poruke, zbog koga ili čega izgovara i kako se one iskazuju.

Tako je i sa pitanjem dobne granice, posebno za žene. Danas kad navršite 50 godina pa i manje, društvo i mi sami nemamo pojma što ćemo s tim. Kakav zaključak izvući kada pročitate- ima 45 godina i još uvijek se dobro drži. Ili - nekada je oduzimala dah, a pogledajte samo kako danas izgleda. A, izgleda savšeno, upravo onako kako treba izgledati sa 60 godina.

Uguglajte samo riječ - baka, pogledajte slike i vidjet ćete kako svaka od njih ima sijedu kosu, a nesrazmjer ili nejasnoća gdje strpati tu životnu dob projicira se kroz mlado, zaglađeno lice na kojoj je upravo ta sijeda kosa. Ako ste odlučili izaći van sa svojim društvom, uredili se i vaše vlastito dijete bit će u čuđenju. Pogledat će vas i reći - Mama pa to nije za tebe! Da će vas menopauza porobiti, da je vrijeme da polako počnete pripremati pelene za odrasle i da su veći izgledi da vam se sruši strop na glavu nego da sa svojim partnerom vodite ljubav, nepojmljive su poruke.

Ako koji slučajem tražite posao veća je mogućnost da se ponovno rodite nego da posao dobijete. S jedne strane imamo produljenje radnog vijeka zbog nedostatka radne snage, a s druge strane društveno neprihvatljivu grupacija. Sretnete li kojim slučajem u nekom trgovačkom lancu korisnike starosne mirovine koji prema članku 99. Zakona o mirovinskom osiguranju mogu raditi 4 sata, vidjet ćete dvije dijametralno suprotne strane. Jedan jedva vuče kolica umoran od svega, a drugi poput leptirića ne osjeća nikakav teret. Dakle, sve je relativno i ovisi o pojedincu. Zato je generaliziranje u bilo kojem segmentu života, loše. To je proces obrnut specifikaciji, a specifikacija sužava obujam samog pojma.

Nedavno iskustvo u liftu pokazuje današnju percepciju, u kojoj je biti mlad i lijep imperativ i paradigmatska poruka svijeta. Pokazuje i masovnu kulturu koja brutalizira osjećaje i dovodi do nepristojnosti. U takvom svijetu ljepote, mladosti i potrage za vječnosti starost pa kad se tako i ne osjećate, smeta.

Idem prema liftu, lift se zatvara i i jedna cura ga zaustavlja. Ulazim i čujem mlađeg „muškarca“ kako joj se obraća:

- Mislim, žurim, kozo, a ti zaustavljaš lift. Još da je zbog neke mlađe, a ne ove stare.

- ????????????????

Na drugom katu cura izlazi, a mi nastavljamo. Na petom katu lift stane:-)

- Ups, stao je, mašala

- Kako stao? Moram van!

- E, neće ići. Sad ćemo se lijepo družiti, bar dva sata

- Ti nisi normalna!!!!

- Nisam

- Sad će oni doći brzo,jel tako?!!!! Stisnuo sam alarm

- Neće

- Kako neće??!!

- Treba ih nazvati. Ja se jedino bojim da se lift sad ne strmopizdi dole. Onda smo gotovi. Mislim, ne bi to bilo prvi put da izgubi kontrolu

- Kako dole!!!!!!!..(dum,.tras po vratima). Imaš li neki broj nekoga? Policije?

- Je, imam od odjela za liftozaglavače.Imam broj

- Pa zovi!!!!!!!!!!!

- Hoću, al prvo vi nazovite mamu

- Koju mamu??!!!

- Svoju, valjda

- Ti si luda, neću!!!!!

- Kako hoćete, van nećete

- I što bi joj trebao reći ?!!!!!!!

- Da ste neotesani balavac i da ćete se popraviti

- Zovi taj broj!!!!!!!

- Neću, nije prošlo ni 20 minuta, i baš nam je lijepo...

- Što hoćeš od mene?!!

- Za početak da se prestanete znojiti, još ćemo i poplaviti.....

- Moram van!! Što hoćete?

- Ispričajte se

 - Oprostite

- Oprostite kome i za što

- Oprostite, gospođo, zato što sam bio nepristojan. Možete li sada nazvati broj?

- Hvala, nema potrebe. Klik i lift krene

Ako se naš svijet prostire sve do tamo dokle dopire naša misao, kako je onda mali, kako tijesan svijet čovjeka koji glavu koristi samo da bi njome klimao. Kako zagušljiv je i klaustrofobičan svijet čovjeka koji jezik koristi samo da bi ponavljao – Da. Zato je potrebno ponekad unijetio plamen nemira u poredak stvari, podignuti buru na tu skoro glatku površinu, probuditi tromost, izvesti na čistac čovjeka koji zbacuje sa sebe okove navika, jer ustaljeni obrazac ponašanja nije ni dobar ni loš sve do trenutka kada postaje toliko jak da nameće svoje vlastite zakone, snažno se opirući svakom pokušaju drugačijeg djelovanja.

 • zagabria1:

  Danas već nakon 40 ne možeš dobiti posao, pogotovo u IT-u. Od 40 do 65 bez posla, stvarno napredujemo kao civilizacija i društvo

 • Avatar Aristarh
  Aristarh:

  Starije se danas masovno pale na mlađe 😊

 • Avatar SN
  SN:

  I obrnuto. To je tema za sebe :-)