Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Marginalije

Korona - sve je nepoznanica, osim da je sve manje razuma na globalnoj razini

Globalna nervoza oko maski, staviti ih ili ne, incidentni koji se događaju oko istih, raznorazne izjave znanstvenika pa i onih iz najrazvijenijih zemalja, oprečne nedorečene, nelogične nisu nimalo doprinijele smirivanju stanja, naprotiv stvarale su i stvaraju disharmoniju....
Objava 24. kolovoza 2020. 0 komentara 859 prikaza
Foto. Pexels.com
Foto. Pexels.com
pitanja i stanje neizvjesnosti

Puno toga se napisalo o koroni bez nekih zaključaka, što je i normalno, s obzirom na sve nepoznanice koje nisu vezane samo za djelovanje virusa već i šire. Stvorena je i panika, osjećaj da ne možeš utjecati na ništa, što je loše stanje koje nikome ne treba. Stavljanje Hrvatske na crvenu listu te nagli odlazak turista koji su satima bili, poluizgubljeni na cestama kako bi u matičnoj zemlji izbjegli karantenu samo je zadnji primjer. Globalna nervoza oko maski, staviti ih ili ne, incidentni koji se događaju oko istih, raznorazne izjave znanstvenika pa i onih iz najrazvijenijih zemalja, oprečne nedorečene, nelogične nisu nimalo doprinijele smirivanju stanja, naprotiv stvarale su i stvaraju disharmoniju, tromost i nevjerodostojnost Svjetske zdravstvene organizacije, pitanje što se to događa na moru ili konkretno na Zrću, gdje mladi partijaju, pitanje koje postaje, u najmanju ruku smiješno jer događa se upravo ono što je bilo i za očekivati. Ako dopustite rad, ako uz to postoje i nejasnoće, tada morate i očekivati da se mladi neće oglušiti na zabavu. To je mladost, i prije svega teško je od nje očekivati da razmišlja o posljedicama........

Mogli bi ovako nabrajati primjere koji otvaraju pitanja i stvaraju svojevrsni otpor, izazivaju stanje zbunjenosti, neizvjesnosti no, ono što je itekako izvjesno u ovoj priči oko korone je da je sve manje zdravog razuma na globalnoj razini. Radi li se tu o nekom dizajniranom gubitku cjelokupnosti logičko-spoznajnih funkcija, stvarnom ili kombiniranom, teško je za reći.

Navedeno potvrđuje i priča oko cjepiva. Te rusko cjepivo te kinesko te cjepivo koje je protiv COVID -19 razvilo Sveučilište Oxford u laboratoriju Jenner Institute i koje su nazvali AZD1222, i za koji su Ugovor o otkupu 400 milijuna doza cjepiva za sve stanovnike Europske unije, uključujući Hrvatsku, potpisale Njemačka, Francuska, Italija i Nizozemska, a preuzela ga je i Europska komisija. No, za to isto cjepivo znanstvena zajednica ne može sa sigurnošću reći, hoće li cjepivo biti učinkovito ili ne.

Naravno, sada se nameće pitanje, ako je korona još uvijek nepoznanica i ako se u obzir uzmu i drugi elementi, čemu onda isto. Znanstvenik Miroslav Radman sumnja u pronalazak cjepiva, odnosno dovodi ga u korelaciju s virusom AIDS-a za koji i nakon 40 godina zbog prebrze mutacije cjepiva još nema. Koronavirus mutira deset puta rjeđe od virusa AIDS-a, ali to je još uvijek 100.000 puta učestalije nego naši geni. Virus mutira i uvijek je, kako kaže Radman - korak ispred razvoja naši antitijela. Ako je za vjerovati da će se iz navedenih razloga teško naći cjepivo ili da znanstvena zajednica ne može jamčiti učinkovitost cjepiva, konkretno  za AZD1222 otvara se i novo pitanje - kakva nam to zapravo cjepiva dolaze?

Osim bezbroj pitanja, nagađanja, sumnji i poteza koji podgrijavaju tu istu sumnju nemamo nikakve konkretne činjenice pa na tom fonu možemo pročitati i o cenzurama koje se događaju i u kojima prednjači, digitalni video kanal YouTube koji je počeo zabranjivati intelektualce koji su kritizirali službeni pristup pandemiji, a otišli su toliko daleko da su cenzurirali i nobelovca za kemiju,. Michaela Levitta koji je upozorio kako kod pandemije Covida-19 nema eksponencijalnog rasta.

Ako se vratimo na početak pandemije prisjetit ćemo se da je Amnesty International prvi upozorio kako „kineske vlasti cenzuriraju medije, kažnjavaju zviždače dok novinari diljem svijeta riskiraju živote, slobodu kako bi s javnošću dijelili informacije koje će spasiti živote“. A bilo kakav oblik cenzuriranja izaziva sumnju i zasigurno nije dobar jer cenzura uništava znanost kojoj je sloboda potrebna kao zrak životu, cenzura uništava novinare, narod, a u konačnici poništava i cenzore, kako je to rekao John Milton u svojoj Aeropagitici koja završava vatrenim pozivom da se uspostavi sloboda, mati svakog velikog duha

Unatoč nejasnoćama, brojnim pitanjima, dezorijentiranosti, unatoč onome što vidimo, onome što iščitavamo iz podteksta kao neku teoriju nečujnog dijaloga, i onome što ne vidimo, moramo se čuvati kako bi sačuvali sebe i druge jer korona je tu. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.