Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Marginalije

Licemjerje - gipkost u kojoj nema toga što se ne opravdava višim ciljem.

Problem svih društava pa tako i našeg su oni kojima je licemjerje, pretvaranje, glumatanje, neiskrenost sastavni dio njih samih.
Objava 08. siječnja 2019. 0 komentara 501 prikaza
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
taktika pri obmanjivanju potrebnih im ljudi.

Licemjer, hipokrit, himbenik, podlac sve su to nazivi za nekoga tko se prikazuje drugačijim od onoga što je, koji iza moralnih stavova krije svoje pravo lice. Svi smo mi ponekad licemjeri, jer danas je gotovo nemoguće živjeti drugačije, i ponekad se ne pretvarati da si netko drugi kad te ni krivog ni dužnog stavljaju u procijep između svjetlosti i mraka, istine i laži, pameti i gluposti. Kad moraš odglumiti i nerijetko odšutjeti, jer više ne možeš iznijeti svoje mišljenje, svoj stav, a da ne ispadne diskriminacijski, netolerantan, pun mržnje i svega što kod sebe ne nalaziš.

Licemjerje buja u vremenima nesigurnosti i straha, nametnutih obrazaca ponašanja i razmišljanja. Ovi posljednji plakati koji su se mogli vidjeti po tramvajima, i koji su trebali educirati o štetnosti konzumacije alkohola najbolje pokazuju kako se virus licemjerja širi. Proglašeni su seksisitičkim, diskiminirajućim, bez obzira na činjenicu kako muškarci i žene drugačije reagiraju na alkohol. Pa ako se već znanosti ne vjeruje postoji nešto što zovemo opažanje, u kojem vidimo pijane curice izvan svake kontrole, a oko nje vršnjake spremne da joj pomognu u svakom smislu. Ona ne bira, jer nema pojma ni gdje je ni s kim je. Ne bira ni žena oduzeta od alkohola pa se baca na muškarce dok ovi bježe, što od straha, što, po ovom edukativnom plakatu ne mogu, ni nemaju volje. Licemjerje je to, i cijela tako postavljena društvena piramida može se i urušiti.

Iako se licemjer ne rađa već se stvara u socijalnom okruženju, s današnje perspektive oni koji su kod kuće rasli uz posve druge poglede i koji sami sebe ulove u licemjerju manji su problem, jer kad-tad će osjetiti sram, biti iscrpljeni od ovakvog modusa ponašanja, i nastojat će barem to više ne ponavljati.

Problem svih društava pa tako i našeg su oni kojima je licemjerje, pretvaranje, glumatanje, neiskrenost sastavni dio njih samih. I papa Franjo nedugo je kritizirao licemjerje vjernika, jer uistinu treba moći redovito odlaziti u Crkvu, moliti se, a potom kad izađeš, postati i drzak i pun mržnje i bahat i nepristojan i neljubazan. Teško je povjerovati da nisu tako satkani i da su potpali pod virus licemjerja.

To su oni kojima se još od mladosti bavio Molière. I kad se našao na pariškom dvoru među hvalisavim i pred kraljem poniznim aristokratima koji su tražili namjesništvo, pokrajinu, među svjetskim ljepoticama koje su nestrpljivo čekale red u neprekidnom smjenjivanju favoritkinja, on ulazi u borbu s tim licemjernim društvom, otkriva njihovu pohlepnost koja se krije pod uglađenim manirima i djelima onih kojima je povjerena dužnost u državi, instituciji. I kad njegov Tartuffe skida obrazinu i pokazuje Elmiri kakav je uistinu, gledatelj i dalje misli da se tako iskazuje udvaranje.

Što se zapravo promijenilo. U osnovi, ništa.

Oni oduvijek imaju složenu taktiku pri obmanjivanju potrebnih im ljudi. Kazuističku gipkost u kojoj nema prevare, laži koja se ne opravdava višim ciljem. Prisutni su u svim segmentima života, i nerijetko je realnost da uspijevaju u životu. Glume sve moguće kreposti da bi došli do svog cilja. Prodaju se se za svašta. Za staus, radna mjesta, u „ljubavi“ i za cipele ako treba. Prodaju dostojanstvo za određene ustupke. Pa kad još odglume moralne vertikale čovjeku pamet stane.

U stanju su da bi postigli svoj cilj obaviti se dramatično-umiljatim načinom ophođenja koji navodi razumne ljude da počinju vjerovati u nerazumne stvari. Kod takvih si uvijek karizmatičan i jedinstven. Od anđela si naprosto naviješćen. Proces je to idealiziranja koji ako ne prepoznaš, uskoro ćeš granit zagristi. I baš tog procesa, tog licemjerja treba se čuvati. Te prijetnje koja se pojavljuje u svom najgorem obliku, i koja naprosto brutalizira istinu i osjećaje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.