Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Marginalije

Ma, jesi vidjela kako izgleda. Užas kako je ostarjela!!!

Oduvijek se tragalo za vječnosti, težilo zadržati mladost i dobar izgled, no danas je to imperativ. Starost više nije poželjna. Od nje se gotovo panično zazire jer podsjeća na neželjenu smrtnost, razbija iluziju vječne mladosti koja se najčešće preskupo plaća. Nekad cijenjena mudrost dobivena životom postala je teret.
Objava 10. svibnja 2018. 2 komentara 3919 prikaza
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Koja je zapravo poruka svega?

Ma, jesi vidjela kako izgleda. Užas kako je ostarjela. Vidjela sam, i zamisli ona samo tako, ništa ne poduzima. Strašno!!! Izjava je to na jutrošnjoj kavi za susjednim stolom. I uistinu, strašna je ovakva percepcija koja proizlazi iz ljudske gluposti i nametnutog obrasca ponašanja pa je i poštovanje u odnosu na druge i na samog sebe koja čini iskonsku pristojnost i civiliziranost otišla je negdje u vjetar ili je nikada zapravo nije ni bilo.

Ovakve reakcije ulaze nedvojbeno i u sferu nepristojnosti, a s nedostatkom pristojnosti povezan je i nedostatak osjećaja srama. Baš kao i ovo naše društvo koje je u svojoj osnovi nepristojno jer nema srama nad onim što se čini i što se čuje. A dobro je zacrveniti se ponekad. Najgore je kad obrazi postanu debeli i zaboravimo da osjećaj srama, svidjelo se to nekome ili ne vrednuje samog čovjeka, i čini ga i odgovornim i moralnim bićem. No, takvi su kakvi su. To je njihov koncept. Koncept površnosti i varljive pozicije moći koja na žalost nije tako kratkog daha.

Oduvijek se tragalo za vječnosti, težilo zadržati mladost i dobar izgled, no danas je to imperativ, poruka današnjeg svijeta koja se provlači kroz medije, kroz književnost koja propagira besmrtnost, kroz loše autobiografske priče bogatih i slavnih, kroz društvene mreže, na instagramu gdje okačiš sise i čekaš potvrdu javnosti, ne razumijevajući uzročno – posljedičnu vezu koja sve više dovodi do zbrke uma, stvara probleme, utječe na jasnoću našeg zapažanja i ozbiljno priječi sposobnost rješavanja istih. Kroz marketing koji ne poznaje ljubav na prvi pogled pa kad otvoriš neku vijest svako malo zaskoče te pitanja i savjeti - Imate li bore, kako se riješiti najgorih znakova starenja, bora!? Kako spavate, Je li vam jastuk dobar. Ne lezite nikako na trbuh, nabavite hidratantnu kremu za hitne situacije (misli se na brzo peglanje bora).

Koja je zapravo poruka svega. Da, bore, starenje, sve te prirodne stvari koje postaju neprirodne, gotovo bolesne treba maknuti od sebe i prenijeti na nekoga drugoga tko je tu da stari umjesto nas i da bude kažnjen umjesto nas.

U takvom svijetu ljepote, mladosti i potrage za vječnosti starost smeta. Starost više nije poželjna nigdje. Od nje se gotovo panično zazire jer podsjeća na neželjenu smrtnost, razbija iluziju vječne mladosti koja se najčešće preskupo plaća. Nitko je ne sluša. Nitko je ne želi u blizini. Starost postaje devijacija, a ne prirodno stanje. Narušava postavljene okvire, jer bi mogla progovoriti o današnjim porukama koje ne biraju sredstva. Progovoriti bez osude, razumijevajući dubinu problema. Društvo, mediji stjerali su starost u kut. Nekad cijenjena mudrost dobivena životom postala je teret. Oduzeto pravo na ljubav i poštovanje. Oduzeta mogućnost ostvarenja.

Zaboravljeno da se i u starosti mogu učiniti velika djela. Kant, Michelangelo, Verdi kao primjeri. Na margini, nevidljiva, usamljena i po domovima (ovo ne podrazumijeva da je udomljenje loše) danas starost tako završava.

I ne vuku ti se baš paralele između nekada i sada. Ali povučeš jer ponekad si tužan i zabrinut, gledajući kako se sve ono što treba hraniti transformira, izumire. Kako se gubi smisao svega onoga od čega treba rasti, a što treba pamtiti i sutra prepričavati. Kako se smije, plače, zabavlja, oblači, simpatizira drugačije, opterećeno vremenom koje je stiglo, nezaustavljivo u promjenama koje donosi.

  • mwangawamungu:

    Takve gluposti mogu pričat nezreli klinci, studenti, koji nemaju pojma o životu i misle da će cijelog života biti mladi i puni elana.Godine prođu u hipu.Danas imaš 20, sutra već 40 i pitaš se, kako je moguće?!

  • Avatar SN
    SN:

    Iznenadili bi se , ali to nisu bili klinci, naprotiv. Problem je zapravo u današnjem poimanju mladosti pa tada i starosti. I ta percepcija u širem smislu više nije vezana ni za godine. .Hvala na komentaru