Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Marginalije

Nasilje i pitanje uzroka

Radi li se o psihički nestabilnim osobama ili osobama zdrave psihe koje su raznorazni čimbenici naveli na ovako nasilje teško je reći jer nasilje samo po sebi nije lako objasniti. Staro je koliko i sam čovjek, evolucijom i porastom civilizacije ono je još uvijek tu.
Objava 01. ožujka 2019. 0 komentara 152 prikaza
Foto. Pexels.com
Foto. Pexels.com
Nasilje je vezano i za postojanje zla

Nasilje postaje sve brutalnije pa je tako samo u tjedan dana otac s prvog kata bacio četvero malene djece, drugi otac je pretukao svoju 14-godišnju kćer, a 14-godišnjak je u Trilju nožem izbo majku.

Zastrašujuće su to činovi i neminovno se postavlja pitanje što je uzrok svemu tome. Radi li se o psihički nestabilnim osobama ili osobama zdrave psihe koje su raznorazni čimbenici naveli na ovako nasilje teško je reći jer nasilje samo po sebi nije lako objasniti. Staro je koliko i sam čovjek, evolucijom i porastom civilizacije ono je još uvijek tu.

Je li uzrok tome kaotičnost današnjeg suvremenog svijeta, nesigurnost, strah od budućnosti, nesuglasje između ideala i stvarnosti, mračan pesimizam, tuga za izgubljenim idealima, saznanje vlastite nemoći. No i Shakespeare je u londonskom društvu pronalazio dosta materijala za nasilje, za tužna i bolesna raspoloženja, bacio je u vir zločina i zabluda tužnog mislioca koji je stajao na visini suvremenog znanja i ispričao sve njegove sumnje, njegova stradanja i tugu za svijetom koji je ispao iz svog kolosijeka. Hamletov pesimizam nastao je na osnovi sukoba starih gledišta i novog shvaćanja. Hamlet se susreće s nizom razočarenja; majka mu zaboravlja oca, nakon mjesec dana udaje se za zločinca, dvorani se prikazuju kao niski laskavci i intrigantski izdajnici... . Hamlet prestaje vjerovati u ljude i ponaša se grubo i surovo prema Ofeliji....Nije li to priča i današnjeg suvremenog čovjeka!?

Je li pitanje nasilja vezano i za postojanje zla. O tome se malo, gotovo ništa ne govori, a čovjek je nasilno biće i nasilje iz njega izlazi i kad nije ničim uvjetovano, ni odgojem ni utjecajem okoline. Tu je, u njemu, u čovjeku.

Bezbroj je tu pitanja i odgovora koja se traže, ali ono što je neosporno je da svjedočimo nasilju. Tu je, prisutno gdje god se okrenemo. Nasilju treba uzvratiti jer u protivnom ono se širi. Društvo je to koje se mora suočiti i spriječiti nasilje. Je li se mogao spriječiti ovaj monstruozni čin bacanja četvero djece kroz balkon. Čuli smo izjave o tome kako je socijalna služba provodila nadzor nad obitelji zbog konflikta. A što je konflikt nego sukob, rasprava, borba; situacija u kojoj postoje suprotna zbivanja i tendencije, ponašanje, osjećaji i slično. Naravno, predvidjeti ovakav razmjer tragedije je nemoguće, ali pojačati nadzor zbog konfliktnih situacija je moguće.

Nasilje treba iz tame izvući na svjetlo, raskrinkati ga, o njemu govoriti u pravom smjeru, kontinuirano raditi, a ne samo kad se nešto dogodi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.