Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Marginalije

Pusti kosu, narast će - iskaz koji oboljelima ne olakšava previše

Puštala se kosa zbog Beatlesa, rezala se kad si opraštao od svjetovnog života i ulazio u samostan
Objava 12. kolovoza 2020. 0 komentara 1523 prikaza
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
u kosi su zapisi

Pusti kosu narast će. Iskaz koji je na mjestu jer stavlja ozdravljenje na prvo mjesto, ali i iskaz koji oboljelom ne olakšava previše, posebno ne ženama kojima je gubitak kose veći šok od samih zdravstvenih promjena. Samo da mi ne otpadne kosa, govorile su i govore mnoge žene, govorila je i moja prijateljica, moj otac je šutio kao da mu je netko u trenutku brijanja glave oduzeo identitet. Taj naš pristup, unatoč dobrim namjerama trebao bi biti malo senzibilniji jer kosa nije samo kosa.

U kosi je sloboda, snaga i moć, ali i slabost. Ona ima svoju svoju povijest i simboliku. S njom izražavaš svoju osobnost, pokazuješ raspoloženje, ostavljaš miris kose na jastuku, tvoj otrnuli dlan kad prođe kroz kosu žene, muškarca ili djeteta u duši stvara osjećaj milja i odjednom oživi. Režeš je kao simbol novog početka, mičeš teret s vlastitih leđa kako bi krenuo dalje. Briješ i glavu kao oslobađanje i znak vlastite pobune.

Da me se sveže sa sedam gužava sirovih, još neosušenih, postao bih slab i bio bih kao drugi čovjek, rekao je Samson Dalili, nebeska uloga Apolonovih zlatnih pramenova, vile koje su se kosom zapetljavale u grmlje kako bi zamrsile grivu konjima koje više nitko ne bi mogao raspetljat, morske vile i sirene s dugačkom, lepršavom kosom kao idealiziranii lik drevne ženstvenosti…

Kosu češljaš, kitiš, pletenice pleteš, stavljaš rupce, patljine, mašljine, mašleke, prevezače, uplitače, splitače……

Kosa je bila simbol slobode, hipi pokreta i borbe protiv rata. S kosom si imao i okapanja  kroz politički sustav pa se udaljavalo s nastave ili šišalo sve što je dugokoso. Puštala se kosa zbog Beatlesa, rezala se kad si opraštao  od svjetovnog života i ulazio u samostan.

Kosom komuniciramo i ulazimo u svijet simbola te spolnih razlika, igramo uloge, donosimo vrijednost našeg, ali i tuđeg identiteta pa se tako duga kosa kod žene nerijetko  koristila kao ključ seksualne percepcije, dok kratka, obrijana kosa kod muškaraca ostavlja dojam određene grubosti.

U kosi su i pitanja. Je li u masnoj kosi koja beživotno visi na potiljku možda slab karakter. Što je s onima koji stalno mijenjaju frizure, traže li se još uvijek, s ovima što stalno nose istu frizuru, radi li se tu o  trahu od smrti ili potpunom izostanku strasti. Mogu li promijeniti svoju nutrinu s promjenama na kosi?

O kosi su progovarali i pjesnici: „U dvorani kobnoj, mislima u sivim. Samo kosa tvoja još je bila živa“. „. Zemlja se ushićuje na dodir bosog stopala, a vjetar žudi za igrom s tvojom kosom...“,Kosu režemo i darujemo kako bi se izradile perike za djevojčice, djevojke i žene oboljele od malignih bolesti.

Moglo bi se satima pisati o simbolici, estetskoj i socijalnoj važnosti, o odnosu kose i životne energije te pokušati razumijevati njenu ulogu. Zato oboljelima, posebno ženama probajmo ne govoriti- pusti kosu, narast će jer u toj kosi zapisan je identitet, sjećanja, mirisi, dodiri…..

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.