Blogosfera Marginalije

Sezona počinje, a radnika nema. Tko bi rekao!?

Ne možeš godinama potplaćivati radnike, ne razumijevajući da je ekonomski i socijalni oporavak moguć jedino na temelju pravednih i pristojnih plaća, ne razumijevajući da ukorijenjena parola – važno je samo da se radi ne pije više vodu. Jer više nije važno. Važno je za svoj rad biti pravedno plaćen.
Objava 30. svibnja 2018. 11 komentara 2671 prikaza
Foto. Pexels.com
Foto. Pexels.com

Sezona počinje, a radnika nema, žale se poslodavci. Ta tužbalica spominjanja „pokojnika“ istodobno sa žaljenjem i pozivanjem da se vrate je u redu, kao što je i u redu da „pokojnika“ nema. Svako zlo za neko dobro.

Ne možeš godinama potplaćivati radnike, ne razumijevajući da je ekonomski i socijalni oporavak moguć jedino na temelju pravednih i pristojnih plaća, ne razumijevajući da ukorijenjena parola – važno je samo da se radi ne pije više vodu. Jer više nije važno. Važno je za svoj rad biti pravedno plaćen. Raditi cijeli mjesec za 2 do 3 tisuće kuna nije normalno. Raditi u sezoni cijeli tjedan po 12 sati za pet do sedam tisuća kuna nije dobro plaćen posao. Uzimanje radnika iz uvozne kvote pored vlastitih radnika koje nisu primjereno plaćeni je loše. I to loše koje je neminovno isplivalo potvrđuje i činjenica da se ponovno traga za našom radnom snagom. A radne snage nema. Otišli su tamo gdje će se njihov rad koliko-toliko cijeniti, i gdje će uživati jednako postupanje u pristupu zapošljavanju i radnim uvjetima.

Višegodišnje držanje u zabludi i uvjerenju kako moramo ostati pasivni, posebno na planu osvješćivanja nije dobro. Trgnuti se od okovanosti u mentalno stanje u kojem prepuštamo da nas otupljuju i da inteligenciju koja je neovisna od osjetila spajaju je dobro. Izvesti na čistac čovjeka koji zbacuje sa sebe okove navika je dobro, jer ustaljeni obrazac ponašanja kada postane toliko jak nameće vlastite zakone, snažno se opirući svakom pokušaju drugačijeg djelovanja. Vrednovati svoj rad kako bi ga i drugi vrednovali je dobro. Znati da i na zemlji postoji konačan odgovor što je ispravno i pravedno, a što nije je poželjno.

Uvijek se pojavi, htjeli mi to ili ne „nova poezija“, i to ona koja prepoznaje i buni se. Ta „nova poezija“ nastaje kad se stvari prepoznaju i kada se više ne žele zatvarati oči pred onima koji ne nose klicu života. Kad se žudno traže oni trenuci u kojima se otrgneš od ukalupljivanja i igranja marionete, sluge. „Nova poezija“ u kojoj čovjekova smjelost govori – želim ono što mi pripada. Ne želim služiti samo tuđim interesima koji su proglašeni za „moju stvar“.

Sve u životu ima svoj uzrok i svoju posljedicu. Svaka riječ i djelo, svaka misao isprepliće se u toj famoznoj igri uzroka i posljedice. Nitko nije oslobođen tog djelovanja. Posljedica nam sve govori. Naravno, nije uvijek moguće u životu predvidjeti sve posljedice, jer kako je to rekao José Saramago, kad bismo se prije svakog našeg čina upustili u predviđanje svih njegovih posljedica, ozbiljno promislili o njima, prvo o neposrednima, onda o vjerojatnima, zatim o mogućima, pa o zamislivima, ne bismo se uopće pomakli s mjesta gdje nas je zatekla ona prva zamisao.

I to je istina. No, nije i ne može se odnositi na politiku. Politika je dužna razmišljati o posljedicama. Poslodavci su dužni razmišljati o posljedicama jer dobri i loši učinci i posljedice djela protežu se, vjerojatno jednoliko i ravnomjerno, daleko u budućnost, čak i u onu beskonačnu, kad nas više neće biti da se sami uvjerimo. Sadašnje posljedice kojima svjedočimo postaju uzroci budućim posljedicama jer protekom vremena ne prestaju se stvarati novi uzroci. S ove točke ne piše nam se dobro. 

  • knox:

    Ne trazi se radnike tik pred pocetak sezone, nego kada se za to ima vremena! Dugorocno planiranje, skolovanje radnika, sredjivanje ugovora i smjestaja, sve bi to sada vec trebalo biti odradjeno. Cekam samo izjavu nekog ugostitelja da napusta HR zato ... prikaži još! sto ne moze naci radnika, da se seli u Irsku, Njemacku... Ali nece se dogoditi, u HR se jako dobro zivi od nerada i stihije, reklo bi se - fjaka.

  • Vito:

    S ove točke ne piše nam se dobro. ::: Točno tako __ Sve dok će na vlasti biti organizacija pred sudom osuđena za pljačku Hrvatske niti nam se može pisati dobro. __ I sve dok na Jelačić placu u Zagrebu ... prikaži još! neboder bude zavijen u crno ne piše nam se dobro.

  • Vito:

    Poslovni.hr/Hina 25.5.2018. 13:33 Prema podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem travnja bilo je 159.695 nezaposlenih ::: to je dokaz da radnik/ca ima, ali ne žele raditi.