Blogosfera Marginalije

Strpljen – trpljen – spašen!

Toliko puta izgovorena izreka strpljen - spašen, prije same konačnice ubiranja plodova trebala bi glasiti: Strpljen – trpljen – spašen! jer trpljenje dok strpljivo čekaš, nesigurnim koracima kročiš, bacaš „drski“ izazov Nebu i potvrđuješ si jalovu borbu s životom, ponekad traje i godinama.
Objava 30. ožujka 2019. 0 komentara 417 prikaza
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Strpljenje je vrlina, ali vrlina koja ima svoju cijenu

Strpljenje je vrlina, ali vrlina koja ima svoju cijenu. Tu činjenicu treba provlačiti kroz današnje fraze i frazeme u kojima sve vrišti od savjetnika i lažnog optimizma koji je tvrdokoran, ne sumnja ne propituje i nema ništa od misaonosti koja traga za tonom, intonacijom, održava ritam kako bi na koncu sve bilo zaokruženo pa i patnjom i trpljenjem. A patnja i trpljenje su strpljenje, riječi koje nisu poželjne, iako izvorne. Riječi prognane jer remete svu tu današnju površnost, a tu su, prisutne, neumoljive, dok čekaš.

U strpljivosti je neosporno snaga koja nam pomaže da prevladamo neumoljivu sadašnjost, ali u strpljivosti, svom tom čekanju, a svi smo mi čekači je i patnja koja te ojača ili slomi da se više nikad ne možeš podignuti.

Strpljenje da u tvoj život napokon uđe svjetlo i ljubav, nakon što si od sebe sve dao i ne vidiš da bilo što više možeš dati. Ili vidiš da svako tvoje daljnje činjenje zapravo nema nikakvog rezulata, niti smisla da bi na kraju shvatio da ti preostaje samo čekanje i trpljenje, dok se više sile ne smiliju ili životni ciklus ne odvrti.

Strpljivost i trpljenje u siromaštvu koje je uvijek marginalizirano i u kojem neki trpe i onemoćalost od gladi i društvenog odbacivanja. Čovjek može i žvakati travu da bi umanjio fizičke patnje od gladi i istovremeno zaplakati od očaja kad drugome ne može pomoći. Ili kad mu na pamet padne misao da zamoli neku pozajmicu, tada je poražen njegov danas teško definirani dendizam, njegovi maniri i njegov osjećaj dostojanstva. On se tada odriče i tog avansa, iako se jedva drži na nogama od gladi da bi, možda samo par dana nakon toga, kad dođe do nekih novaca iste dao drugom. Da, to je patnja strpljenja u čudnim duševnim raspoloženjima. Dojam unutarnje snage koja se krije u iracionalnom. Čudesno uzvišeno koje dobiva ovdje na zemlji degenrirane oblike i ne prestaje bti čudesno. Trpljenje siromaštva, socijalne isključenosti, zbog nemoći da bilo što promjene uvjetovano je današnjim izostankom vrijednosnih okvira u kojem se grubo i beskrupulozno napadaju temeljne vrijednosti kao što su zdravlje i život

Strpljenje i trpljenje dok čekaš posao. Sva ta razmišljanja od Kulina bana, nemila i nedraga i dovraga i bestraga o različitim okolnostima i rakursima i mogućim i nemogućim ishodima u kojima ništa ne smisliš i u kojima trpiš u strpljenju.

Strpljenje čekanje i trpljenje godinama da tvoj rad, tvoje umijeće, tvoj talent netko napokon prizna i konkretno nagradi kao poticaj za dalje, kao vjeru da sve što radiš ima smisla.

Strpljenje i čekanje nečega i što nije definirano, ali je u duši čovjeka. Neke unutarnje posebnosti koju čovjek osjeća, i čekanja da u nekom trenutku sve to izađe na površinu, iako nerijetko čovjek postane žrtva neke sile koja upravlja njegovim životom i prisiljava ga na fizičku i duhovnu stagnaciju. Ali i to su čekanja i untarnja trpljenja čovjeka. I to je strpljene pa i kad nije objektivno.

Strpljene na duge i kratke staze je različito. Biti oboružan ustrajnošću dok čekaš nečiji telefonski poziv, u redu neke banke, ili zapneš u prometu treba itekako razlikovati od dugoročnih iskušenja pred koja smo stavljeni kako bi svjedočili. Tada sav taj lažni optimizam koji izuzima patnju može podastirati svoje savjete kroz četiri, osam ili osamdeset osam koraka učenja o o strpljenju.

Toliko puta izgovorena izreka strpljen - spašen, prije same konačnice ubiranja plodova trebala bi glasiti: Strpljen – trpljen – spašen! jer trpljenje dok strpljivo čekaš, nesigurnim koracima kročiš, bacaš „drski“ izazov Nebu i potvrđuješ si jalovu borbu s životom, ponekad traje i godinama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.