Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Marginalije

U emacipaciji je poražen i Vatrogasac Sam

Ni popularni crtić Vatrogasac Sam nije dobro prošao, jer ne uključuje ženu pa od sada više nećemo gledati simpatičnog i dragog lika već vatrogasni aparat za gašenje. Vatrogasac Sam postaje stvar, ono nešto, neodređeno što nije u skladu sa spolno uvjetovanim tradicionalnim rodnim ulogama i što pokazuje da su globalne promjene na djelu.
Objava 13. rujna 2019. 3 komentara 1154 prikaza
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Muškarac izgubljen u ženinom oslobađanju, žena izgubljena u svom oslobađanju.

Ako joj kažem da je lijepa mogla bi me čudno pogledati. Ako odem dalje, jer stvari danas tako stoje, i kažem joj da me seksualno privlači još će me optužiti kao muškog šovinistu, nasilnika i prijaviti me. Riječi su to jednog muškarca koji današnji poredak stvari doživljava upravo tako. I nije jedini, naprotiv sve ih je više, i gotovo sve bi se moglo staviti pod kozmogoniju današnjeg svijeta - Muškarac izgubljen u ženinom oslobađanju, žena izgubljena u svom oslobađanju.

Svi znamo da su promijenile muško-ženske uloge i da su se nekom trenutku morale promijeniti, jer promjena je sama po sebi neminovna i stoljetnoj dominaciji muškarca, rušenju umjetnih prepreka morao je doći kraj da bi žena našla mjesto koje joj pripada u društvu. No ono čemu svjedočimo je odlazak u krajnost. Jedno je tražiti svoja prava i mjesto u društvu, a drugo je kad sva ta težnja i borba postane gotovo nakaradna, i iz normalnih ciljeva prelazi u ono previše, a to previše u ekstremizam koji se nikada zapravo neće nazvati takvim, u najboljem slučaju radikalnim.

Žena je svidjelo se to nekima ili ne emancipacijom zastranila i sad se ponovo mora oslobađati od oslobođenja. Postala je ekonomski neovisna, stoji uz bok muškarcu no njena prošlost nije ju opremila potrebnom snagom da se bori s muškarcem te nerijetko iscrpljuje samu sebe, troši vitalnost i ženstvenost da bi se izborila za mjesto na tržištu rada. Pri tome joj nitko nije rekao, a ponajmanje feministkinje da njena borba ne znači da prestaje biti žena. Naprotiv da mora ostati žena. Da svoje mjesto u obitelji, na poslu, u samom društvu treba tražiti kao žena, a ne kao replika muškarca. Da emancipacija znači rušenje okova i stvaranje novih. Da sloboda muškarca znači i njenu slobodu. Da prava emancipacija počinje u duši žene i njenom raščišćavanju pojma dva suprotstavljena svijeta. Da njeno mjesto i njena sloboda ne gura muškarca u stranu kao nekog uzurpatora Da sve učestaliji tekstovi zašto ne imati djecu nisu ženino oslobađanje. Da je njena uloga iskorištena za neke druge ciljeve.

"Tragediju ženske emancipacije“ prije nego progovore trebale bi pročitati, ili ako jesu tada puno bolje razumijevati feministkinje, raznorazne udruge za ženska prava jer govori o lošim i negativnim kretanjima još iz 1910. godine: „Muškarca se ni pod koju cijenu ne smije tolerirati, osim možda kao oca djeteta, budući da dijete ne može doći na svijet bez oca. Nasreću, najrigidniji puritanci nikad neće biti dovoljno snažni da ubiju urođenu žudnju za majčinstvom. Ali ženska je sloboda usko povezana s muškarčevom slobodom, i mnoge su od mojih takozvanih oslobođenih sestara, čini se, previdjele činjenicu da dijete rođeno u slobodi treba ljubav i predanost svakog ljudskoga bića oko njega, muškarca i žene. Nažalost, upravo je to ograničeno poimanje ljudskih odnosa uzrokovalo tragediju u životu modernoga muškarca i moderne žene.“

U tako malo riječi sve je rečeno, i ne treba se više čuditi kada se primjera radi viče o povećanju kvota za žene u politici. Nije važna kvaliteta, niti sposobnost i poznavanje pojma i značenja politike već je važno broj zadovoljiti. Nije više čudno, naprotiv postaje nevjerojatno prirodno izgovoriti metalostrugačica, pilotkinja, ginekologinja, vatrogaskinja… jer tvorba je njihova borba, što je naravno itekako presudno kod gašenja požara na nekoj zgradi i spašavanja života.

Kad smo već kod vatrogasaca ni popularni crtić Vatrogasac Sam nije dobro prošao jer ne uključuje ženu pa od sada više nećemo gledati simpatičnog i dragog lika već vatrogasni aparat za gašenje. Vatrogasac Sam postaje stvar, ono nešto, neodređeno što nije u skladu sa spolno uvjetovanim tradicionalnim rodnim ulogama i što pokazuje da su globalne promjene na djelu.Tradicionalni pogled se sustavno mijenja, a žene i muškarci pomalo se oslobađaju očekivanih rodnih uloga.

Feminizam, emancipacija samo su jedan segment promjene koja vodi u nepoznato. Izvorni cilj emancipacije žene davno je nestao i ženu je u konačnici okrao za slap sreće i mogućnost razumijevanja ako joj netko kaže – lijepa si, seksualno me privlačiš. Okrao ju je za slap prirodnog i lijepog.

 • Drugarica Marica:

  Svaki pokret bilo kakvih udruga i grupa je iritantan i izaziva suprotnu reakciju. Zene su i u 20 st. bile cijenjene, radile na odgovornim pozicijama, ratovale, doprinosile drustvu, itd. Kako su se pojavile udruge i pokreti, reakcija je uglavnom negativna. ... prikaži još!a. Ali to se moze reci za sve udruge (npr. udruge za zastitu zivotinja izazivaju osjecaj da je zivotinja vaznija od covjeka i zivotinja moze raditi sto hoce, udruge dojilja da mama koja ne doji nije dobra mama, ovi protiv abortusa izazivaju osjecaj da zene koje rade abortus su sljam (npr. Udruga u ime obitelji), katolici da ateisti nisu pravi Hrvati, desnicari da ljevicari ne vole Hrvatsku, itd. (udruga i grupa ima previse, da ne nabrajam...). I kao rezultat dobijes da je politicar pretukao zenu, susjed psa, nedojilje i pro-choice uzvracaju udarac, pocinje se slaviti Dan mladosti u Kumrovcu... Svaka grupa, pokret i udruga izaziva kontra reakciju i zato je bolje da se ne formiraju. Prije dok takvih udruga nije bilo, bilo je svih grupa drustva koje postoje i danas i normalno su koalirali. Zene su normalno i radile i kuhale, dojio je tko je htio, u crkvu je isao tko je htio, abortus je bio privatna stvar, pasic "Sarac" je bio glavni u ulici, vozili smo rosule i igrali se sa "feminizaranim deckima" koje nitko nije tukao, a susjedi su zajedno sjedili i pili kavu ispred zgrade. Sada vrijedi zakon jacega, boljega i glasnijega.

 • Avatar Gab Dissenter
  Gab Dissenter:

  Feminizam je toksičan.

 • Avatar rijetko kulturan
  rijetko kulturan:

  Rodne uloge nisu uklesane u kamen, zbog čega se ne bi mogle mijenjati? Uskoro ni biološke možda neće biti... Da se autor s ukupnošću svojih stavova koje prihvaća o rodnim ulogama pojavi pred kraj devetnaestog stoljeća, bilo bi jako zanimljivo ... prikaži još! kada bi se sreo s osobom njegovog soja iz tog vremena. Ne želim reći da se potpuno slažem s feminizmom, ali korijen ideje mi je prihvatljiv po nekim pitanjima.