Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Marginalije

Udajem se za samu sebe - Sologamija

Sologamija se širi i na ove naše prostore.Iako za sada izaziva samo podsmjeh ona će, čini se postati i zabrinjavajuća jer jedan ovakav trend poput mnogih trendova prije u nekom trenutku, a ne znaš više ni u kojem postane realnost našeg vremena. Oduvijek, a posebno danas apsurd je taj bez kojeg čovjek ne može, koji dovodi do nelogičnosti, besmislice i proturječnosti na pozornici. Pa i do sologamije.
Objava 13. svibnja 2019. 0 komentara 220 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Vjenčanje sa samim sobom

Ljudski odnosi se mjenjaju. Odnos muškarca i žene itekao je je podložan promjenama. Prepoznaju to i raznorazne turističke agencije, posebice u Aziji i nude ceremonijalnu sologamiju – vjenčanje sa samim sobom kao čin priznavanja ljubavi prema sebi. Britanski Telegraph prenosi izjavu Mellise koja se odlučila na ovaj čin nakon što je čula nekoliko puta riječi svog dečka - Draga, možeš se udati, ali to neće biti za mene. Odjednom je shvatila da je on bio u pravu i da se ne mora udati za njega već – za sebe.

Sologamija se širi i na ove naše prostore. Iako za sada izaziva samo podsmijeh ona će, čini se postati i zabrinjavajuća jer jedan ovakav trend poput mnogih trendova prije u nekom trenutku, a ne znaš više ni u kojem postane realnost našeg vremena. Trend kojem su uglavnom podložne žene, čiji uzroci su puno dublji i koji leže u promijenjenim muško - ženskim ulogama, u odbacivanju realnosti radi prihvaćanja današnjice, poremećenih kriterija gdje čini se i riječ karakter postaje sve bjednije. U otužnoj igri gdje jedni satiru druge. Vremenu jadnih, skučenih života gdje zaboravljamo jedni na druge, gdje postoje trijumfi trenutaka, a ne trajanja. Gdje ne postoji izgradnja koja je toliko čvrsta kao da je bila nužna. Vremenu nesigurnosti, gdje sigurnost nikad nije bila jača, a nedostatak rizika ubija svaku strast.

Problem nastaje kad se želja i stvarnost sukobe. Kad ti je genetski, društveno, kulturološki usađeno da pronađeš partnera za život, i pri tome te prate iste emocije kao emocije svih generacija prije, a onda se susretneš s promjenama koje ti to ne dopuštaju. Kada slušaš žene koje govore - Ne mogu više naći muškarca koji me poštuje, u kojeg ću imati povjerenja, uz kojeg ću se osjećati ženom. I kad se čini da smo se približili, da je sva ta žudnja stavljena na testiranje odoljela, oni sve to bez ijedne jedine riječi odbace. Kada muškarci govore- Ne mogu naći ženu koja je žena, kojoj je važno što govorim, koja će me osjetiti. Površne su, ograničenog raspona da bi dopustile ljubav i zanos što ih u sebi nose. Sve odbace kao da nikad nije ni postojalo.

I jedni i drugi su u potrazi za nečim što danas nalazimo samo u tragovima. Ponoviš li ovu potragu nekoliko puta i svaka završi razočarenjem tada panično tražiš izlaz iz ovog začaranog kruga. Tada uđeš i u sologamiju.

Uzroci promjena leže uglavnom u emancipaciji žene. U tragediji samostalne i ekonomski slobodne žene koja nije u premnogo, nego u premalo iskustava. Koju su kako je to rekla Emma Goldman okrali za slap te sreće koja joj je tako bitna. Puko izvanjsko oslobađenje koje je od suvremene žene napravilo umjetno biće, koje čovjeka podsjeća na plodove francuske hortikulture s njezinim arabesknim drvećem i grmljem, piramidama, kotačima i girlandama; na sve, samo ne na oblik koji bi ostvarila izrazom vlastitih nutarnjih osobina.

Tragedija je to i muškaraca. S jedne strane pred njih postavljenog zahtjeva za jednakim pravima kao ispravnim, a s druge strane njihov strah od nove uloge koju nisu birali, a na koju bi se trebali naviknuti. Žena izgubljena u svom oslobađanju kojeg se treba osloboditi jer prava emancipacija počinje u duši žene i njenom raščišćavanju pojma dva suprotstavljena svijeta. Muškarac izgubljen u ženinom oslobađanju.

Oduvijek, a posebno danas apsurd je taj bez kojeg čovjek ne može, koji dovodi do nelogičnosti, besmislice i proturječnosti na pozornici. Pa i do sologamije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.