Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Speak Up!

Borba za manje bubanja, a više pisanja u hrvatskim školama

Objava 05. srpnja 2020. 0 komentara 197 prikaza
Pexels.com
Pexels.com
Pexels.com

Objavila sam svojevrstan rat. U sklopu svog magistarskog rada na studiju Podučavanja pisanja pri Sveučilištu Johns Hopkins, najavila sam kako ću se boriti za više razumijevanja o važnosti pisanja kao alatu za učenje i osobni i intelektualni razvoj u hrvatskim školama. Oružje su mi tipkovnica i Word, ali i bezbroj znanstvenih studija koja pokazuju kako redovito pisanje osnažuje učenje te razvija intelektualne i socijalno-emotivne sposobnosti mladih.

Kada u Hrvatskoj kao odgovor na pitanje čime se bavim kažem da predajem pisanje, dobijem jednu od dvije reakcije—prazan pogled i smrznuti osmijeh ili zbunjen izraz i jedno od dva pitanja: „Misliš kreativno pisanje?“ ili „A, znači radiš s prvašićima?“

Pisanje kao vještina, sati i tečajevi pisanja (osim kreativnog pisanja) kao nešto što može stajati samostalno, jednostavno nisu prepoznati u ovoj zemlji. I koliko se god priča o tome kako se u školama treba prebaciti sa bubanja napamet na nešto produktivnije, kreativnije i kritičnije naravi, nikako da se uvidi da je upravo pisanje alat koji će učenike do takvog rada i razmišljanja voditi. Tečajevi i sati poduke pisanja u Hrvatskoj jednostavno nisu shvaćeni. Moj je cilj to promjeniti.

Ovim postom stoga mijenjam prirodu svog bloga Speak Up ovdje u Večernjaku. Umjesto da se bavim engleskim jezikom i jezikom i komunikacijom upćenito, od sada ću se usredotočiti na svoju gore navedenu borbu. Iz tjedna u tjedan prezentirat ću sve načine kojima redovito pisanje, uz prave upute o tome kako pristupiti zadatku, učenike može razviti, ne samo kao pisce, nego i kao samostalne mislioce i bolje ljude. Jer pisanje ima tu moć. Dosta ću se osvrtati na iskustva američkih škola, kao i na brojne studije koje pokazuju koliko je redovito pisanje zapravo nužno za optimalni intelektualni i osobni razvoj učenika. Nadam se da ćete me pratiti.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.