Blogosfera Speak Up!

Božićni pokloni za ljubitelje jezika

Objava 06. prosinca 2016. 0 komentara 311 prikaza
pexels.com
pexels.com
pexels.com

Čitaju uputstva za korištenje kućanskih aparata na svim ponuđenim jezicima. Kada gledaju strane serije i filmove na televiziji obvezno iskritiziraju titlove. Stoga ne čudi što svoje pse uče naredbama na nekoliko jezika. U razgovorima ne sudjeluju duhom kad u pozadini svira pjesma s dobrim tekstom, tu si jednostavno ne mogu pomoći. I, usput, nikako ne razumiju kako ne čujete razliku između č i ć.

Oni su ljubitelji jezika. Ako za nekog od njih tražite božićni poklon, evo nekoliko ideja:

Magneti s riječima za frižider

Magneti s riječima mogu biti zabavan poklon za osobe svih dobi. Njima se može eksperimentirati kombinacijama riječi, napisati cijele pjesme ili ostavljati ozbiljne/neozbiljne poruke sebi i ostalim ukućanima (“Puding je moj!”). U svakom su slučaju zabavni i ljubitelji jezika će već smisliti kako ih najbolje upotrijebiti. Paket od 400 magneta na hrvatskom jeziku možete kupiti online za 49,70 kuna, plus troškovi dostave, ovdje.

Magnete s riječima na drugim jezicima probajte naručiti s njemačkog Amazona za najbržu i najjeftiniju dostavu. U tražilicu upišite “magnetic poetry” ili “Kühlschrank Poetry”.

Rječnici ili knjige slanga

Svi znaju da se na stranim jezicima, kada učite u neformalnom okruženju, prvo nauče psovke. Ali pravi ljubitelji jezika se i poslije njima pozabave. Ne samo psovkama nego uličnim govorom općenito – idiomi i kolokvijalni izrazi te sve neukusne riječi i poruke koje se nađu među njima. Stvari koje se nikada ne uče u školi.

Vaš ljubitelj jezika ne mora čekati da ga opsuje neki pijanac ispred kafića u Madridu kako bi saznao kako se nekoga na španjolskom pošalje “u neku stvar”. Može to naučiti uz pomoću brojnih web stranica i knjiga posvećenih slangu.

Među njima je najpopularnija “Dirty Slang” serija izdavača Ulysses Press, koja nudi knjigu na čak 11 različitih jezika, uključujući kineski i jidiš. Za prave štrebere, za španjolski postoji čak i radna bilježnica. Cijeli popis izdanja se nalazi ovdje, a knjigu možete naručiti na Amazonu za oko 70 kuna.

Ako Vas je strah da narudžba neće stići do Božića, možete u Algoritmu kupiti jednu novopristiglu alternativu, s tim da trenutno postoji samo za dva jezika: za španjolski Hide this Spanish Book i francuski Hide this French Book, koja će Vašem ljubitelju jezika također pomoći u razumijevanju “običnih razgovora” kakve će sigurno čuti oko sebe na putovanjima, pa se i sam malo frajerisati kada se nađe u prilici.

Čitač za e-knjige

Pun pogodak za svakoga tko voli čitati na bilo kojem jeziku je e-reader, koji je za čitanje bolji od tableta jer nema pozadinsko osvjetljenje te je stoga ugodniji za oči. Jedan od najpopularnijih e-čitača je Amazon Kindleov Paperwhite. Ono zbog čega je ovaj e-čitač posebno fenomenalan za učenje jezika je to što ima odličan izbor besplatnih jednojezičnih i dvojezičnih rječnika koji dolaze uz uređaj. Vaši zaljubljenici u jezike i čitanje mogu pomoću ovakvog čitača na brz i učinkovit način potražiti značenje novih riječi i fraza kada čitaju na stranom jeziku, i to doslovce jednim klikom, odnosno dodirom ekrana. Osim što postoji više rječnika između kojih korisnici mogu birati, tko želi, ima i mogućnost kreiranja vlastitog rječnika.

Paperwhite možete kupiti online za 1.367,37 kuna ovdje.

Audio tečaj stranog jezika

Ja jako volim slušati i ponavljati kada učim strani jezik. S jedne strane zato što mi je zabavno imitirati zvukove, ali i zato što sam jedino tada sigurna da točno izgovaram ono što čitam, što mi je bitno jer sam od onih koji pate za točnim naglaskom.

Zbog toga sam, kada sam krenula učiti francuski, kupila “All Audio” tečaj jezika izdavača Living Language (Random House). Naučila sam cijeli prvi stupanj napamet i bila oduševljena temeljem znanja koji sam time dobila. Moram napomenuti da sam, za vrijeme slušanja i ponavljanja, sav sadržaj i analizirala i zapisivala, pa sam možda zato bila toliko zadovoljna programom i krajnjim rezultatom. Međutim, kako i od drugih čujem dobre povratne informacije za ovaj tečaj, stvarno ga preporučujem. Početni stupanj košta 160 kuna.

Treba napomenuti da su svi Living Language proizvodi napravljeni da funkcioniraju po principu učenja s engleskog na strani jezik. Osobe koje ne govore engleski mogu koristiti multi-medijalne pakete za samostalno učenje jezika izdavača PONS koji ima početni audio tečaj engleskog jezika po cijeni od 209 kuna te interaktivni tečaj francuskog za početnike za 199 kuna, kao dva primjera cijena njihovih proizvoda.

Tečajevi stranih jezika

Svojoj voljenoj osobi koja je zaljubljenik u učenje stranih jezika ovaj Božić možete kupiti i tečaj stranog jezika. Speak Up – konverzacijski tečaj engleskog jezika, na primjer, nudi božićni poklon bon za 1-na-1 tečajeve (1.000 kuna / 5 dolazaka), kao i za grupne tečajeve (1.500 kuna / 10 tjedana). Grupe su male, teme su zanimljive i aktualne te se u radu ne koriste dosadni i iskonstruirani školski udžbenici nego autentični materijali iz “stvarnog svijeta”. Nadalje, u učionici i kod kuće u procesu učenja se koristi tehnologija.

Tečaj vodim ja, uz pomoć još jedne izvorne govornice engleskog jezika, pa mi je teško ne pohvaliti ga i preporučiti kao dobar poklon! No sigurna sam da bi svaka škola stranih jezika rado isprintala neki poklon bon čak i ako ga nemaju već spremnog ako zatražite. I sigurna sam da bi vaši ljubitelji (učenja) jezika bili sretni ma koji god im, od gore navedenih poklona, poklonite.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.