Blogosfera Speak Up!

Kako uživati na engleskom jeziku

Ovo je jako učestala pogreška koju Hrvati čine na engleskom jeziku, ali daleko od toga da je jedina takva te sam zato cijelo poglavlje svoje knjige o najčešćim pogreškama koje Hrvati čine na engleskom jeziku posvetila upravo prijedlozima
Objava 06. studenoga 2018. 0 komentara 142 prikaza
Pexels.com
Pexels.com
Pexels.com

Danas sam pripremila post o problemima i pitanjima s kojima se Hrvati susreću kada koriste riječ “enjoy”, odnosno “uživati”. Krenimo redom.

 

1. Enjoy in something

Prvi problem je rezultat doslovnog prevođenja. Na hrvatskom kažemo da uživamo u nečemu, dok na engleskom ne možemo koristiti “u”.

Npr.: Uživam u tenisu.

✓ I enjoy tennis.

I enjoy in tennis.

 

Ovo je jako učestala pogreška koju Hrvati čine na engleskom jeziku, ali daleko od toga da je jedina takva te sam zato cijelo poglavlje svoje knjige o najčešćim pogreškama koje Hrvati čine na engleskom jeziku posvetila upravo prijedlozima (kada se koriste, a kada ne, odnosno, kako izbjeći doslovne prijevode)!

 

2. Enjoy!

Ovo zapravo i nije problem nego pitanje na koje je „enjoy“ najbolji odgovor. A pitanje koji me polaznici često pitaju je „kako se na engleskom kaže dobar tek?“. Možete kratko reći samo „enjoy“ ili možete reći „enjoy your meal“. Druga je opcija iskoristiti nešto francuskog te reći bon apetit - ne smatra se glumatanjem, nego je zaista uvažena opcija koja se često koristi.

 

3. To enjoy yourself

Najvjerojatnije znate da kada želite reći da ste se vi ili netko drugi lijepo proveli, odnosno, da vam je bilo lijepo, možete reći „I had fun“ ili „I had a good time“. No isto tako možete reći i „I enjoyed myself“.

 

4. Enjoy +ing

Učenicima engleskog jezika diljem svijeta teško je razlučiti kada na engleskom iza određenih riječi koristiti „-ing“, a kada infinitiv (to + glagol). Nažalost, ne postoji generalno pravilo koje može poslužiti kao šalabahter.

No, u svojoj sam knjizi grupirala najčešće riječi koje stvaraju probleme za Hrvate, kako bi čitatelji mogli odmah ciljano raditi na riječima koje su im problematične i bitne u komunikaciji. Nema druge nego za takve popise, odnosno riječi koje običavate koristiti, jednostavno naučiti ide li iza njih „-ing“ ili infinitiv.

Što se tiče riječi enjoy, zapamtite da ona uvijek ide uz „-ing“.

Npr.: Uživam u plivanju.

✓ I enjoy swimming.

I enjoy to swim.

 

5. Alternativni prijevodi

Nekada je ono što želite reći snažnije od enjoy, i u određenim kontekstima bolje paše neki drugi prijevodi za riječ „uživati,“ prijevod koji ima određene konotacije. Niže su nekoliko primjera alternativnih prijevoda za riječ uživati u raznim kontekstima.

 

Ona uživa u tuđim uspjesima. = She takes pleasure in other people's achievements.

Uživao je u saznanju da je svojim postupcima pomagao toliko ljudima. = He delighted in knowing that his actions had helped so many.

On stvarno uživa u svoje novopečeno slavlje. = He's relishing in his newfound fame. (Relish znači da jako uživate.)

Uživala sam u spa tretmanu. = I indulged in a spa treatment. (Riječ indulge naglašava to što smo si dali neki užitak.)

Uživao sam u svakom zalogaju. = I savored every bite. (Riječ savor se koristi kada se uživa u hrani te ima bogatu konotaciju.)

Sama sam svoja šefica ovaj tjedan. I uživam u svakom trenutku. = I am my own boss this week. And I am loving every minute of it.

(Prepoznat ćete „I am loving“ od McDonaldsovih reklama. Ova konstrukcija inače krši gramatička pravila engleskog jezika ali se koristi u neformalnom jeziku, najčešće kada razgovaramo o novonastalim situacijama i promjenama.)

Uživala je u tome što nisu znali o čemu pričaju. = She got a kick out of nobody knowing what they were talking about. (Ovo je neformalan ali gramatički točan izraz! Uživali smo na način da nam je bilo malo smiješno ili zabavno.)

 

Ima još prijevoda, budući da je engleski bogat sinonima, ali su ovo neki od najčešćih i (meni) najzabavnijih.

 

Ako imate pitanja, slobodno ih ostavite u komentarima. Datum objave knjige o najčešćim pogreškama koje Hrvati čine na engleskom jeziku ćete saznati uskoro.

Hvala na čitanju!

 

 

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.