Blogosfera Večernjeg lista
Povratak na blog

Što rade eseji na maturi ako se učenike ne uči kako ih napisati?

Više od tisuću maturanata predalo je prazan list papira za esej na maturi jer tijekom cijelog školovanja nisu naučili kako pisati eseje. Krajnje je vrijeme da se hrvatske škole ozbiljno počnu baviti podučavanjem vještine pismenog izražavanja.
Objava 11. kolovoza 2019. 4508 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 2
 • noxxy:

  Autorica teksta nudi poduku iz pisanja eseja, a već u uvodnom dijelu njezinog teksta pronalazim kardinalnu pogrešku. Vještina koju pisanje eseja propituju ne zove se pismeno, već pisano izražavanje. Čovjek može biti pismen ili nepismen, dok je izražavanje usmeno ili ... prikaži još!i pisano. Mogao bih nabrojati još nekoliko neistina navedenih u tekstu iz kojih je očito nepoznavanje sustava obrazovanja. Generalno rečeno, ovaj tekst je zoran primjer hrvatskog mentaliteta u kojem svatko misli da se razumije u školstvo jer je i sam jednom pohađao nekakvu školu.

  10:35 13. 8. 2019.
 • Hantich:

  Da, autorica teksta nudi poduku iz pisanja eseja, ali očito na engleskom, a ne hrvatskom jeziku koji joj je evidentno materinji jezik (što bi značilo i da baš i nije prošla hrvatski obrazovni sustav), budući da reklamira školu učenja engleskog ... prikaži još! jezika, sve vidljivo jednim klikom. No, bitno je da uvijek postoji dušebrižnik koji će naći pogrešku. Lijepo je znati da ima pismenih, u svakom slučaju. Ove informacije nije teško pročitati u medijima i vrlo su tužne. Da se nalazi rješenje kako proći maturu, a predati prazan papir za esej?? Pa sramota! A da se u školama (svaka čast profesorima koji potvrđuju da iznimka čini pravilo) ne uči postavljanje teza, argumentiranje - pro/contra, razumijevanje,....a i načitanost je na niskim razinama, to je u današnjem mentalitetu ionako nebitno, kao i kultura općenito. Zašto stvarati generaciju koja mozga i propitkuje? Mogu samo stvarati probleme..

  14:28 13. 8. 2019.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.