Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Spori Zecov

A (trash) Blast From The Past...

...ili kako isfurati svakodnevni trash kao ultimativni modni izričaj i napraviti party u Čakovcu za koji se već godinama traži karta više?
Objava 30. prosinca 2019. 0 komentara 840 prikaza
Darko Mareš
Darko Mareš
A Blast From The Past 2019, main stage

Jedne subote, sada već daleke 2013. ekipa mala ali odabrana prisjećala se odrastanja u devedesetima i ne budi lijeni, u praznom hodu između Božića i Nove organizirali su prvi trash party u Starom hrastu koji je više sličio na otkačeni tulum s glazbenom tuc-tuc podlogom iznad koje su letjeli vrapci i komarci. Deca su prekopala ormare i izvukla obleku u kojoj se danas na cesti mogu vidjeti samo modni mačci, fotkali se i objavili post na fejsu. Ostalo je povijest.

Zahvaljujući poznanstvu s Matijom Bogdanom kroz jednu drugu priču - Food Not Bombs - u sklopu 3FF festivala alternative upoznao sam i ostatak ove fenomentastične ekipe i saznao nešto više o njihovom radu kroz CeZaM (Centar za mlade) u klubu Prostor u kojem se odvija većina njihovih aktivnosti. Uz neformalna druženja, kroz cijelu godinu organiziraju umjetničke i glazbene radionice, zabavljaju se uz društvene igre, priređuju sportske aktivnosti na otvorenom, a uz trash party najveći im je projekt već spomenuti 3FF festival na kojem uz punk bandove poznati čakovečki chefovi (Bogdan, Marko Palfi...) s usputnim gostima (Mate Janković, RibaFish) besplatno kuhaju i skupljaju donacije u humanitarne svrhe.

Okupljeni u udrugu 3FF s ekipom iz Prostora volonterski su organizirali trash partye i narednih godina, svaki put s humanitarnim dodatkom - ove su godine prikupljene donacije predane Županijskoj bolnici Čakovec za uređenje Dječjeg odjela.

Prostor u Starom hrastu postajao je sve skučeniji i 2016. godine party je preseljen u Metalac Industrial Bar, a datum prebačen baš na Božić. Osim sve većeg broja partijanera sa sjeverozapada Hrvatske i Zagreba, pa i inozemstva, rastao je i broj rekvizita, konfeta i šljokičastih ukrasa koje, čim dogovore temu, kroz godinu rade sami. A da cure i dečki zaduženi za organizaciju zaista misle na sve, za one koji ne uspiju pronaći adekvatne komade odjeće i bižuterije postavili su odmah pored ulaza štand na kojem svatko može naći nešto za sebe i osjećati se urbano trešerski...

Treba li reći da serveri svake godine padaju pod naletom trešera - i ove je godine prvi kontigent karata rasprodan u nekoliko minuta!

Ove je godine lajtmotiv bilo Kolo sreće sa skrivenim pojmom Najjači dan u jednome danu, s pozornice su na partijanere pazili Ivana Banfić, Senna M, Alka Vuica, a DJ Spetz i DJ Kolovoz pokrenuli su plesne cipelice već u prvom bloku koji je počeo u točno 21:07(!): vrtjeli su se dance hitovi s MTV-a i ViVa kanala, da bi u ponoć s Tek je 12 sati Metalac proključao uz najveće (s)hitove CRO dance scene devedesetih. 

Kasandra, Tajči, Ivana Banfić, Colonija, Magazin, Minea..., kao ofucanom rockeru koji je početkom devedestih imao drugog posla bilo mi je fascinantno kako znam gotovo sve riječi pjesmuljaka uz koje je većina okupljene ekipe odrastala. I znam da je teško za povjerovati - nisam bio najstariji - a i ovi s kojom godinicom više sjajno su se zabavljali u outfitu kojeg je bilo teško nadmašiti.

Techno i trance hitovima nastavljen je After Trash Parade s kojeg nitko nije odlazio čak ni kad su se upalila svjetla i otkrila tepih od konfeta i šljokica kojima smo bili obasipani cijelo vrijeme. 

Kaj reć'..., fakat svaki put uživam u Čakovcu, svejedno dal' dolazimo na party ili idemo samo na izlet! OK, nikad nije "samo" izlet - nešto se i pojede, posjete mladi međimurski vinari okupljeni kroz projekt Mlado. Međimurje, ali uvijek je jedno zagarantirano: sjajna vibra, smijeh i odličan provod!

Čakovec, tak' imam te rad'!

Darko MarešFoto: Darko Mareš 1 / 19

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.