Blogosfera Spori Zecov

Druga runda Fuliranja, ovaj put u društvu s Asjom

Kad ti djeca kažu da na Fuliranje idu sa svojim društvom, četveronožni dlakavac se zaista pokaže kao najbolji čovjek prijatelj!
Objava 10. prosinca 2018. 0 komentara 502 prikaza
Fuliranje PR (Sandro Sklepić)
Fuliranje PR (Sandro Sklepić)
Asja, the Snow Dog

Tako smo drugi dan obilaska Fuliranja, najposjećenijeg zagrebačkog događanja na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu oko kućica i štandova na Strossmayerovom trgu zujali Asja i ja. Telica, kako je svi od milja zovemo, majušna je aljaška malamutica mase negdašnje vreće cementa (za neupućene: danas su pakiranja od 40 kg, nekada su bile 10 kilograma teže) i kako je konačno došlo njeno zimsko vrijeme, nas smo dvoje pehaka doteturali do grada i najprije posjetili Capa Pet Bistro i kušali pseće oblizeke.


OK, ja ih nisam probao, premda su simpatične vlasnice Maja i Viktorija tvrdile da mi se ništa ne bi dogodilo…., što i vjerujem jer je klopa koju je uz Asju probalo još dvadesetak glasnih dlakavaca pripravljena od 100% svježeg mesa, bez mesnih prerađevina, a u nekim delicijama ima i zeolita, minerala koji djeluje kao čistač organizma. Uglavnom, Asja je kao i svaka dobro odgojena, fina dama pristojno pričekala da se malci ušuškani u zimske kaputiće - od kojih je većina bila manja od njenog repa – izlaju i  iskežu jedni na druge i počiste posudice, a onda je elegantno ispraznila dvije zdjelice, pazeći pri tom da ne sruši stol, šator pa i kućicu...
Dobila je i puckave kokice, ali nakon mesnog obroka na njih je samo frknula nosom – morat ću je povesti u kino, jer pogađate, klinke koje to više nisu – sa mnom ne žele ići…

Red je došao i na ponosnog gazdu: plan i program obilaska sam si zadao dva dana prije i odlučio sam ga se držati: juhica za zagrijavanje, jedno lakše i jedno konkretnije jelo i za kraj naravno neki desert.

Jedna, čini mi se važna napomena: nije sve što sam probao bilo odlično, ponekad čak niti dobro – takve failove ne spominjem jer ih pripisujem lošem danu kuhara, mom raspoloženju, neprikladnoj atmosferi ili kombinaciji svih čimbenika. Pišem samo o onom što mi je sjelo i bilo fino: pun mi je kufer negative oko sebe! I s druge strane, svatko ima pravo na loš dan pa i kuhar(ica), a o ukusima se ne raspravlja – gledam na blog kao na poticaj za kušanje nečeg novog i naravno, kao zrnce za razgovor uz kavu.

Sad kad smo to razjasnili, evo kako je glasao žiri u pojačanom sastavu…

Juha od gljiva u kruhu moj je dugogodišnji favorit u Vinodolu, pa sam se kod ekipe iz Bread Cluba odlučio na juhu sa sirom i pivom: rastopljeni sir s naznakom pive me je ostavio ravnodušnim, ali sam zato uživao u kruhu! Jestiva krušna zdjela čak i natopljena juhom zadržava svoju strukturu, a opet je podatna i mekana. Kruh od prirodnog kvasca ostavljen fermentirati dulje vrijeme nego je slučaj kod klasičnih štruca bez problema možete jesti i samog i uživati u hrskavoj korici. Za 30 kuna na trenutak se možete vratiti u djetinjstvo i sjetiti se kako ste po skrivećki trgali krajeve još kipućeg kruha…

Marko Palfi je ponovo došao iz Čakovca na The Garden Kitchen & Bar kućicu i ovaj put sa sobom donio dašak starih vremena i ponudio jela koja zovemo hranom za utjehu: patka s mlincima (48 kn) i buncek sa zeljem (54 kn). Nakon dvoumljenja, odlučih se za sporo kuhanu i potom natrganu patku nasaftanu reduciranim umakom od pečenja umotanu u razvučeno tijesto koje fakat ima okus mlinaca na kave su nas navikle mame i bake. Patka s ulice dodatno je pojačana kremom od pečenog krumpira i mladog luka, a možete je umakati u umak od Granny Smith jabuke – festivalsko savršenstvo bez mane, dio blagdanskih snova…

U gomili kuhanih vina koja se nude po kućicama većina je zapravo grozna ušećerena vodica, pa se lako istaknu oni koji si daju malo više truda i sami pripreme napitak: to je slučaj s El Torom koji nudi kupažu frankovke (moj favorit za kuhano vino) i cabernet sauvignona sa svim dodacima po pravilu službe: cimet, klinčić, zvjezdasti anis s aromama naranče, limuna i jabuke (neuobičajeno, ali paše) za 14 kunića dobar je izbor!

Nastavio sam u revijalnom tonu i odlučio se za još jedan klasik, ali neuobičajen na adventskim kućicama: pizzeria Buffalo i najbolji hrvatski pizzaiol Romano Seferović dokotrljali su 2 tone tešku napuljsku zidanu peć Forni Magliano iz koje izlazi nekoliko vrsta pizza prošaranih istarskim delicijama.
Budući da nisam probao onu s kojom je pobijedio na natjecanju, izabrao sam napoletanu nadjevenu salamom od boškarina, ovčjim sirom s tartufima, bivolica mozzarellom, divljom rukolom i domaćim maslinama prelivenim s par kapi Chiavalon maslinovog ulja. Volite li pizze s debljim tijestom (za napoletanu čak postoji uredba EU komisije koja ju detaljno opisuje, pa između ostalog mora biti mekana, elastična i mora se lako presavijati na 4 dijela!) – nećete žaliti 20 kuna koliko košta jedan slice. Ne štede na nadjevu, tijesto je po propisu, a sastojci prvoklasni.

Za kraj, ovaj put slani desert iz St. Moritza, švicarska verzija vrućeg psa s rastopljenim raclette sirom. Zbog jednog sam se razloga odlučio za slanu varijantu završetka drugog hodočašća po Fuliranju: fora je kad te hrana podsjeti na neki događaj, ljude i sretne dane. Hot-dog s rastopljenim sirom podsjetio me na epizodu Asterix i Obelix u Helvetiji u kojem jedan od Rimljana neprestano gubi u igri u kojoj se ne smije izgubiti komadić kruha naboden na štapić koji se umače u kotao s rastopljenim sirom. U ovom slučaju, ni kruh ni sir ne možete izgubiti jer je porcija poslužena u prikladnoj kutijici: ništa spektakularno, dobro pecivo, fina kobasica i odličan rastopljeni sir koji je zapravo pastirsko otkriće jer su ga ostavili slučajno kraj vatre preko noći, a onda su ga ujutro sastrugali s kamena.

Ima netko tko želi sa mnom na treći krug Fuliranja? Asja me poprijeko gleda jer nije dobila ni mrvice sa stola (ja ne jedem njenu hranu, pa ni ona moju), pa ako je netko za…

Fuliranje PR (Sandro Sklepić)Foto: Fuliranje PR (Sandro Sklepić) 1 / 11

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.