Blogosfera Spori Zecov

Finger trudbenici „na slijepo“ izabrali gospodina Savršenog od kojeg rastu zazubice

Probrana ekipa gurmanskih specijalaca kojima je omiljena zabava "vola oko stola" jučer je odabrala kralja Burgera i njegovu pratnju. Od sedamdesetak ponuđenih burgera na ovogodišnjem Zagreb Burger Festivalu u uži je izbor ušlo njih čak 20(!) ali se osam nesalomljivih novinarskih burger-predatora nije predavalo ni u najtežim trenucima…
Objava 17. rujna 2019. 1 komentara 1104 prikaza
Sandro Sklepić
Sandro Sklepić
Prime Bacon Butter Burger by The Burger Bar

Nema smisla držati vas u neizvjesnosti - the hateful eight (ok, zapravo nas je bilo devet, al' su curke iz Dobre hrane lukavo dijelile burgere prema osobnim preferencijama) ocijenila je najboljim burgerom Prime Bacon Butter Burger iz The Burger bara, koji je i na prošlom izdanju burgerlanda u srcu Zagreba ponudio jedan od najboljih burgera na Festivalu.

Šta reć': dvaj'st deka juneće dobitne kombinacije u - za medium-rare do medium-well pečene burgere - idealnom omjeru mišića i masnoća 70:30 nimalo sramežljivo proviruje između hrskavog a opet prhkog i laganog brioche peciva tostiranog s putrom. Masnoćama prošarani mišićavko pojačan je duplim količinama odličnog cheddar sira, dvostruko prženim finim komadima slanine i natopljen s burnt butter majonezom u kojoj je ulje u potpunosti zamijenjeno putrom. (u Zagrebu su na dvije lokacije - južni parking ZG velesajma i na Zavrtnici).

Samo jedan bod manje u ukupnom je zbroju imao Divlji Đuro, burger s kojim su Nikola Božić i njegova ekipa Reshetka by Đurina hiža oduševili burgeromane i zadnji put. Na roštilju s drvenim ugljenom divljak od junećeg i jelenjeg mesa nevjerojatnog je okusa i začudo, nimalo suh, dijelom zahvaljujući odlično pogođenom mesnom mješavinom, a dijelom umacima od poriluka i milerama te Reshetka umaku tajnih sastojaka. Nikola je jelenka dodatno umočio u namaz od lisički, bukovača i vrganja i savršeno pogodio okus(e) kakve od burgera i očekujemo. (za Đurine kuhinjske čarolije morate ipak potegnuti do Varaždinskih Toplica, ali vjerujte, put vrijedi svake litre benzina).

Divlji Đuro

Kao trećeg, novinarska je ekipa izabrala Obelixa iz Submarine Burgera, pravog debeljucu uz kojeg je na stol došla i kruška - da su joj obukli trofrtaljne hlače s prepoznatljivim bijelo-plavim galskim uzorkom - vizualni doživljaj bi bio potpun(o) prenatrpan. Junetina iz domaćeg uzgoja gotovo je nestala između gomile rikole, komadića grilane kruške i umaka od bijelog tartufa. Brie sir i grubo sjeckani komadići oraha na prvi se griz čine previše u kombinaciji s jakim umakom od tartufa, ali u konačnici sve se stopi u finu i sočnu cjelinu.

Čakovečki The Garden Bar&Kitchen i Marko Palfi predstavili su se sa Smokey Double D burgerom u pecivu od krumpira, dvostrukom dimljenom junećom pljeskavicom i isto tako dimljenim sirom s domaćom BBQ majonezom i ljubičastim lukom. Odličan dim pao je ipak u drugi plan jer su glavne okuse preuzeli preintenzivni kopar i kiseli krastavci. (u Palfijeve se kulinarske vještine možete uvjeriti u Čakovcu i ponekad u njihovoj zagrebačkoj ispostavi u Preradovićevoj ulici pored legendarnog Alcatraza).

Isti broj bodova skupio je i BBQ Lover burger osječke ekipe iz American Bar Dollar burgeraja. Burger koji je izmamio uzdahe vizualnim dojmom ipak je malo razočarao okusom, jer standardno dobra mljevena junetina u brioche pecivu s BBQ smoked umakom, domaćom slaninom cheddar sirom i prženim lukom ije bila dovoljna za više od podjele 4. mjesta s Gardenom. Meni se zapravo zamjerio coleslow jer ga je za moj ukus bilo previše.

Među prvih pet (ok, šest) se zasluženo provukao i The BAD burger Mate Jankovića kojem se najviše zamjerao intenzivan tabasco češnjak/majoneza. Nismo otkrili kakav je to cowboy sir, ali u kombinaciji s domaćom junetinom, iceberg salatom, relishom od paprika i nekoliko bućinih koštica izazvao je dovoljno pozornosti gladnih očiju i nešto manje gladnih usta za ulazak u ligu ovogodišnjih burgerskih prvaka.

Opći je dojam da burgeri ove godine - osim gore spomenutih - nisu posebno oduševili izbirljiva nepca, a meni osobno se najviše dopao New York Strip Steak by Nikola @Đurina hiža: juneći striploin u Monkey Shoulder marinadi, slastan, sočan i mekan kojem ne trebaju apsolutno nikakvi dodaci!

Sandro SklepićFoto: Sandro Sklepić 1 / 10

  • than:

    Bolje da se bavite našim autohtonim proizvodima, umjesto ovim nezdravim burgerima. Mene osobno razočarao Mate što se tu pojavio kako vidim. Sve više ličimo na Ameriku. Burgeri, pommes, debelih sve više, a sve manje naše autohtone hrane. Bolje organizirajte neku ... prikaži još!ku našu prehranu, domicilnu. Na žlicu... Ono zdravo, što se sprema polako...