Blogosfera Spori Zecov

Habibi – bliski susreti pete vrste s libanonskom hranom

U libanonskom domaćinstvu hrana je život i dijeljenje je jedno od velikih radosti življenja, pa ne čudi što se libanonska hrana smatra jednom od najraznolikijih, najsvježijih i najukusnijih na Trećem kamenčiću od Sunca.
Objava 20. studenoga 2018. 0 komentara 687 prikaza
Foto: Habibi PR
Foto: Habibi PR
Habibi orijentalni restoran Zagreb

Sahteyn – u slobodnom prijevodu: udvostruči svoje zdravlje – riječ je dobrodošlice koju ćete čuti na ulazu u svaki libanonski dom koja je ujedno i poziv da se pridružite obitelji i s domaćinima podijelite finu hranu. Na isti će vas način dočekati kad ulazite u Habibi, restoran bliskoistočne kuhinje s naglaskom na libanonske delicije kojeg vodi Farah Khalil. Tradicija starinske gostoljubivosti tu ne staje – libanonski domaćini nikada vam neće povjerovati da više ništa ne možete pojesti i neprestano će donositi nova jela pripremljena s ljubavlju, a nerijetko će - ako želite - sjesti s vama za stol i odgovarati na sva vaša pitanja o hrani, kulturi, vinima… A pitanja je tisuću, jer toliko je i okusa Libanona u restoranu iz čije kuhinje svaki dan u godini može izaći drugačije jelo, jer osim velikog izbora povrća, posebice grahorica, te voća – pravi raj za vegetarijance – Libanonci su naročito poznati kao ljubitelji ribe, ali i mesa, posebice janjetine i naravno, slastica.

Sva se jela u Habibiju spremaju po originalnim recepturama orijentalne kuhinje: topla i hladna predjela, jela od mesa, te upravo savršeni, ali ne preslatki deserti posluženi uz kavu ili čaj, mogu biti začinjeni uživanjem u pućkanju nargile (shisha) prije odlaska kući. Ono što vas neće ostaviti ravnodušnim je broj različitih jela: na meniju je samo četrdesetak toplih i hladnih mezza, od jednostavnih namaza poput bejrutskog humusa, baba-ganuša, ukiseljenog povrća, odličnih fattoush i tabbouleh salata, pa do falafela, kibbeha, halloumi sira, kafta meshwi šiš-ćevapa od janjetine, janjećih kotleta, otkoštene piletine… Osim povrća i grahorica, osnovni mesni sastojci su janjetina, kozletina i perad, a u pripremi jela koriste se velike količine maslinovog ulja, limuna i češnjaka.

Gladne oči su učinile svoje i naravno, odlučio sam ponovo probati gotova sva, a ne samo nova jela…, umalo me nisu iznijeli na sklopivom stolu jer sam bio blizu odluke da nazovem neki sanitet i zamolim za prijevoz!

Što je to veličinom maleno, a pruža najbolji pregled orijentalne kuhinje?
Iskreno, više se ne sjećam što je došlo prvo na stol: pikantni bejrutski humus ili baba ganuš s toplim pita kruhom, orijentalnoj verziji mekanih lepinja koje brzo nestaju iz košarica dok ih koristite umjesto žličice. No double dip pravilo legendarnog Georgea Constanze u ovom slučaju apsolutno vrijedi: problem je u tome što u jednom trenutku shvatite da nesvjesno otkidate komadić po komadić lepinje i bez imalo grižnje savjesti umačete je u bejrutski humus pripremljen od ljutih papričica, pasti od sezama (tahini) i slanutka i peršina ili u baba ghanouj, namaz od doslovno sprženog patlidžana u kojem, pogađate ima i češnjaka, tahinija, limuna, maslinovog ulja…

Mljac, krck, mljac, mljac – kad eto opet na stol stižu nove glinene zdjelice. O boy, o boy, boy – pred moje (još uvijek) gladne oči sletio je mouhamara, ljutkasti namaz od orašastih plodova i paprike i naravno labneh, namaz od jogurta začinjen maslinovim uljem, nasjeckanom osušenom mentom i češnjakom koji savršeno služi za hlađenje nepca nakon pikantnih umaka.

Taman kad mislite da ćete uhvatiti trenutak odmora, na stol stižu salate: u tanjuru u obliku mosta dolazi  fattoush - salata od svježe zelene salate, sjeckanih rajčica, krastavaca, luka, mente i radiča začinjena maslinovim uljem, limunovim sokom i sumac začinom te dopunjena hrskavo pečenim arapski kruhom te tabbouleh, salata od sitno sjeckane rajčice, peršina i luka začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom a umjesto kruha poslužen je bulgur, usitnjena, posušena i kuhana pšenica kojoj ne treba duga termička obrada.

Ispunjavanje želja gostiju naše je zadovoljstvo!
Odlučio sam predahnuti i prihvatiti poziv na razgovor sa šarmantnom vlasnicom Farrah, u nadi da nas konobarica neće omesti s novim jelima dok razgovaramo…
Konačno sam imao vremena i pogledati interijer: jednostavno uređen, dijelom izgleda naslijeđenog od popularnog restorana kojeg su Zagrepčani prije pohodili, zidova oslikanih motivima karakterističnim za Libanon i Beirut: cedar, najstarije drvo na svijetu čija šuma skriva svetište i gotovo devet metara visoki kip Djevice Marije, sat s glavnog trga u centru Bejruta i poznata litica Rouché prizivaju u misli želju da posjetite zemlju poznatu po prekrasnim plažama, ali i skijalištima, kontrastima koji se ogledaju i kroz ekstremno siromaštvo s jedne i luksuzne jahte i automobile s druge strane, te raznolikosti kulture, umjetnosti i vjere.

Foto: Saša StankovićFoto: Foto: Saša Stanković 1 / 2

Farah se u Zagreb preselila prije dvije godine i zaljubila se u Hrvatsku, a kako i sama obožava kuhati za obitelj i prijatelje, poželjela je otvoriti restoran i dućan i tako svoje nove prijatelje upoznati s egzotičnim jelima po originalnim receptima i s pravim sastojcima. Rekla nam je i da se njen suprug zaljubio u nju vjerojatno i zato što ima odličnu moć prepoznavanja svježih namirnica i ribe.

Dragi/draga, ljubavi…, koji god prijevod za habibi izabrali nećete pogriješiti - s osmijehom na licu objašnjavaju nam srdačni vlasnici koji vode i Habibi Orient, dućan s delicijama Bliskog istoka s halal certifikatima. U dućanu, osim povrća, voća, mesa i drugih orijentalnih proizvoda koje ne možete pronaći nigdje drugdje sami si možete pripremiti tursku kavu i saznati više o omiljenom specijalitetu kojeg ste probali na nekom putovanju. Ako vam se ne da potegnuti do restorana ili dućana, tu je i Byblos catering Zagreb.

Predahnuo sam i za vrijeme točke trbušne plesačice koja je vještinu zavođenja usavršavala u Egiptu, u jednoj od najprestižnijih škola trbušnog plesa.

Foto: Saša StankovićFoto: Foto: Saša Stanković 1 / 2

Mezze, izgledom sitna ali zasitna jela…, ostavite ih kao prilog glavnom jelu!
Najprije su stigle bamije, umočene u umak od crvenog luka, svježih rajčica, stisnutog češnjaka, soka od limuna i maslinovog ulja, sve začinjeno sa sedam začina.
Sva do sada nabrojana (i kušana) mezza ne odnosi se sa stola, ali domaćini uvijek nekako nađu mjesta za nove tanjure i zdjelice. Prije nego je stigla teška mesna artiljerija, udavio sam se s halloumi sirom s roštilja, prženom na mirisnom maslacu i razmišljao o poznatoj Grunfovoj poslovici bolje častan uzmak nego nečastan poraz, kad je Farrah – i dalje s istim širokim osmijehom – ponosno najavila nekoliko novih jela. Hrabro sam ostao sjediti za stolom, ne vjerujući koliko toga dolazi na stol!

Glavna jela
Shawarma piletina (može biti i janjetina) istovremeno je hrskav i sočan libanonski street food, tanko narezani komadići mesa sa svježim povrćem, ponajviše svježim peršinom, rajčicom i lukom. Janjeća ide najbolje uz tahini umak, a pileći uz aioli umak od češnjaka (sličan majonezi, samo još puniji i bogatiji), obje s brojnim začinima od kojih sam nekako prepoznao cimet i kumin. Shawarma se može poslužiti na pladnju s kiselim krastavcima, kao sendvič-pita ali i s tarator umakom.

Na druga dva pladnja stigle su različite okruglice: neizostavni falafel, duboko prženi kroketi paste od slanutka i mješavine luka, češnjaka i korijandera te različitih vrsta bilja i začina, uz tahini umak i svježe povrće, a na drugom kibbeh, pržene okruglice od mljevenog janjećeg mesa, burgula, luka i pinjolima.

Volite japrak? Onda nećete preskočiti warak inab b’zeit, sarmice od vinove loze punjene rižom, rajčicom i peršinom kuhane u maslinovom ulju i limunovom soku.

Ako ste mislili da je mezi ovdje kraj – prevarili ste se: farouj meshweh – mekani komadi otkoštene piletine i posebno pripremljeni janjeći kotleti su u mrtvoj utrci za naslov najsočnijeg komada mesa. Domaćini sa smiješkom potvrđuju da je tajna u marinadi ali da nam ne smiju reći na koji način i od čega je pripremljena jer nas tada ne bi smjeli pustiti kući! Kafta Meshwi, libanonska inačica šiš-ćevapa od (jako) začinjenog janjećeg mesa s peršinom i lukom izgubila je bitku s Shish Taoukom, mariniranim pilećim kockicama s roštilja – ono, kao, piletina je lakša pa ću i ja lakše preživjeti…

Naravno, nismo uspjeli kušati sva jela, a od slatkog smo se odlučili za novitet: Libanonske noći! Već prije sam se uvjerio da im deserti nisu preslatki, a isti je slučaj i s ovom slasticom, pripremljenom u tijestu od pistacija ili indijskih oraščića, u kombinaciji s maslacem, šećerom i vodom u kojoj su plivale ružine latice, a sve obloženo debelim slojem Ashta kreme, ukrašene indijskim orahom, borom, bademom i pistacijom.

Foto: Saša StankovićFoto: Foto: Saša Stanković 1 / 3

Kava s kardamomom pijucka se uz nargilu koju pravi majstori održavaju na životu i više od tri sata. Osim uz kavu, u dimu shishe možete uživati i orijentalnim čajevima, ali i arapskim napitcima poput Jallaba od datulja i grožđa te Kazouziju, gaziranom voćnom soku od tamarinda.

Shukran Habibi!

Foto: Saša StankovićFoto: Foto: Saša Stanković 1 / 17

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.