Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Spori Zecov

Kota, vina s visina na kojima se osjetila stapaju

Nakon Plešivice, još je jedna vinska podregija Središnje bregovite Hrvatske znatno popravila svoj imidž među vinskim znalcima i vinoljupcima, naročito u zadnje dvije-tri godine
Objava 04. srpnja 2020. 0 komentara 1249 prikaza
Kota PR
Kota PR
Kota Box

Riječ je  Zagorsko-Međimursko podregiji iz čijih podruma izlazi sve više vrhunskih i kvalitetnih vina, pa i pjenušaca, podjednako od autohtonih i međunarodnih sorti.

Na nedavnoj promociji u okviru programa Vino & Kino u zagrebačkom Bornsteinu kojeg organizira Jelena Bulum u suradnji s Doris i Ivanom Srpekom, svoje je pjenušce i mirna vina predstavio Tihomir Kota, vlasnik vinograda i boutique vinarije u Gornjoj batini, nedaleko Zlatara. Inače diplomirani inženjer strojarstva, Tihomir se uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina počeo baviti iz hobija proizašlom iz ljubavi prema dobroj kapljici koju su mu usadili roditelji koji su svake godine iz malog vinograda od oko 300 trsova proizvodili vino za vlastite potrebe. Vremenom, garaža je zamijenjena podrumom, a vinograd se proširio na 2 ha u kojima obitelj Kota njeguje chardonnay i sauvignon blanc od kojih su pred otprilike godinu i pol proizvedena prva dva pjenušca i dva mirna vina u ukupnoj količini od 10.000 boca. Kroz mjesec-dva otvorit će i modernu kušaonica s tradicionalnim elementima koji krase zagorske kurije, gdje će Tihomir imati priliku popričati sa svojim gostima i ponuditi im vino koje im najbolje odgovara.

Tihomir za sebe kaže da je hedonist, jer osim u dobrom vinu, uživa i u finoj hrani, a posebno u dalmatinskim specijalitetima koje priprema supruga Irena, zaslužna i za dizajn etikete u kojem je spojila prezime Kota i pojam koji označava visinsku točku na zemljovidima. Za konačan izgled zaslužan je dizajner Vanja Cuculić koji je uz krivulje izohipsi smjestio i broj koji označava točnu nadmorsku visinu svake pojedine mikrolokacije vinograda uz slogan „Visine na kojima se osjetila stapaju.“

Inženjersku preciznost Tihomir je prenio i u svoja vina u čijoj proizvodnji sudjeluje od berbe i prešanja, skida vina s taloga, svakodnevno kontrolira fermentaciju i razvoj vina što uključuje kušanje bar jednom tjedno, sve do konačnog dozrijevanja i punjenja u boce, nakon čega vina odmaraju još neko vrijeme u bocama.

Trenutno je u ponudi 5 vina, tri pjenušava i dva mirna, sve od bijelih sorti: chardonnaya, sauvignona i rajnskog rizlinga. Sva su tri pjenušca extra brut i proizvode se tradicionalnom metodom druge fermentacije u bocama.

Chardonnay 267 sur lie iz 2018. godine elegantno je i pitko vino koje svoju svježinu zahvaljuje odležavanjem na vlastitom talogu u inoks tankovima umjesto u drvenim bačvama. Iz istog su razloga naglašenije voćne arome, posebice zelenih jabuka i vinogradarskih breskvi, te cvijeća bazge. Na nepcu se isprepliću voćnost, medne note i mineralnost. Ovo vino treba poslužiti što bolje rashlađeno uz tjestenine, domaće - okusima snažnije kobasice ili zrele sireve.

Iz vinograda na najvećoj visini nad morem dolazi grožđe za Sauvignon 375 iz iste godine kao i Chardonnay: pedantno proizvedeno vino uravnoteženih mirisnih nota u kojima prevladavaju travnate arome i okusa u kojem se ističe bijeli papar. Lagano i pitko, vrlo je osvježavajuće s blagim gorkastim aftertasteom, pa se lijepo sljubljuje uz blago začinjene salate i svježe školjke.

Kota 267 je pjenušac proizveden samo od chardonnaya, puni se i u magnum boce, a 100 boca je neko vrijeme odležalo u morskim dubinama. Vrlo aromatičan, ali lagan, osvježavajući i intenzivno voćan na nosu i u završetku. Srednjeg je perlanja, elegantnih mjehurića, a druga fermentacija u boci odvijala se dovoljno dugo da vino dobije ugodne zrele note s nježnim aromama korice kruha. Definitivno kao piće dobrodošlice, ali i uz laganija predjela, jela od bijele ribe i bijelog mesa te jela s plodovima mora.

Drugi je pjenušac Kota 255 u kojem su bazna vina chardonnay i rajnski rizling. Samo naizgled jednostavan, precizan i vrlo fin. U njemu se uz harmonično perlanje brojnih i sitnih mjehurića osjete sortne karakteristike obje sorte. Svjež, čak i robustan s izraženim voćnim notama i aromama kvasca. Odlično se slaže s jelima u kojima morski plodovi igraju glavnu ulogu, a lijepo paše i uz puretinu s njokima u bijelom umaku s kaduljom.

Sauvignon i chardonnay čine osnovu za Kotu 325 koju ovaj put nisam imao priliku probati, baš kao ni Kotu 325 (pinot bijeli i chardonnay) i Kotu 213 (pinot bijeli i rajnski rizling) koje Tihomir proizvodi u vrlo ograničenim količinama (po 200 boca), ali se nadam da ćemo uskoro i njih imati priliku degustirati na otvorenju podruma i nove kušaonice.

Kota PRFoto: Kota PR 1 / 4

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.